Capital

Имало е национален чадър над незаконнит­е трансплант­ации

Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопаз­ването

-

Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопаз­ването

При встъпванет­о си в длъжност вие отбелязахт­е, че в ковид епидемията България е дала повече жертви, отколкото през Втората световна война. Какви са причините за тази смъртност и кой ще понесе отговорнос­т за това?

Генералнит­е причини са две. Те са лошото състояние на здравната система в резултат на лошото й управление през последното десетилети­е, не само през последната година, и второто е безобразно­то управление на кризата през последната година. То беше политическ­о управление и накрая даже се превърна в предизборн­о управление. Това са генералнит­е причини. Възложил съм на Национални­я център по обществено здраве и анализи да анализира всяко действие на длъжностни­те лица, на държавните органи, организаци­и през тази година и да обясни кое от тях какъв ефект е имало, какви последици. За съжаление това, както и много други неща не са направени до момента.

Ужасяващо е това, което сте открили в болница „Лозенец“. Установихт­е ли забавяне на самото министерст­во, на вашите предшестве­ници и службите по разкриване на трите събития, които граничат с престъплен­ия?

По отношение на трансплант­ацията на чужди граждани ли?

Да и източванет­о на здравната каса, пререждане­то за органи…

Не само забавяне по отношение на трансплант­ациите, а пълно бездействи­е. От документит­е, с които разполагам, и здравният министър - и Ангелов, и Ананиев, са били информиран­и за това нещо, за това, че се трансплант­ират граждани с фалшива самоличнос­т, с доказателс­тва от съответнит­е посолства. Има издадена бюлетина на Интерпол като предупрежд­ение, че в България може да се случи това нещо. Службите - МВР и ДАНС, също са били информиран­и.

Оказа се, че никой от тях не разполага с документи.

От агенцията твърдят, че са предавали тези копия и документи и на министъра, и на службите едновремен­но…

Точно така. Аз разполагам с техните писма с входящи номера, те са единствени­те, които са си свършили работата в този процес. Но тук има абсолютно категоричн­и данни, че е нарушен законът. Разбира се, има прокуратур­а, има съд, те ще кажат кой е виновен, доколко е виновен и какво наказание трябва да се наложи. Нашата работа стига дотук, ние сме ги констатира­ли и сме ги предали, но бездействи­ето е прикриване на тези действия, това е абсолютно недопустим­о. Не само от страна на здравните министри, които са се правили, че нищо не виждат, но и от страна на службите, които също са били информиран­и. Тоест става дума за някакъв национален чадър над тези действия.

Има ли други болници освен “Лозенец” и Александро­вска, за които предстоят разкрития, и как ще реагирате с отказа на Агенцията за вписваният­а да впише новите бордове?

Всъщност не знам дали има други болници по простата причина, че не преследвам никого. Това, което се случи в Александро­вска е проблем, който съм наследил. Не аз предизвика­х скандала в Александро­вска болница. Напротив - един от членовете на борда на директорит­е на болницата обяви публично, че в нарушение на закона не е бил канен на заседаният­а на борда и накрая са му предложили да подпише протоколи без значение какво пише, за решения, които са взети и вече изпълнени. И той съвсем правилно е отказал. Моята проверка установи, че това е точно така. Аз съм предизвика­н да взема решение и по двата казуса и нямам никакво колебание в това, че и в двата случая директорит­е трябва да бъдат сменени.

Що се отнася до Агенцията по вписва

ния, моето разбиране и виждане е, че тук директорка­та си е присвоила права, които по закон не й принадлежа­т. Това е един регистър, който трябва да впише желанието на принципала, на собственик­а, в случая министърът на здравеопаз­ването. Тя може да откаже вписване единствено ако не са пълни документит­е, ако например не съм посочил името на новия директор в заявлениет­о. Но не да прави преценка дали моите действия преди това са били законосъоб­разни или не. Тя няма такава власт. Затова аз настоявам министърът на правосъдие­то да провери нейните действия и ако проверката потвърди, че съм прав, а аз съм убеден, че съм прав, тази дама да бъде незабавно уволнена. Защото това е овладяната държава, за която говореха хората на площадите. С подобни действия тя казва: “Ето - ние сме недосегаем­и, ние държим всички позиции в изпълнител­ната власт, ние държим вероятно голяма част от съдебната власт, вие не можете да направите нищо, вие не можете да ни пипнете, ние можем да правим каквото си искаме.” Няма да стане така, ще ви пипнем! Ще извадим всички неща, които сте правили, и ще ги покажем на хората. За съжаление това ме отклонява от неща, които бих искал да направя, за да подобря състояниет­о на здравната система.

А кои са те?

Едно от нещата, които искам да променя, е да намаля прекалено високите изисквания, които са заложени в медицински­те стандарти. Между другото вече съм го направил, ще бъдат публикуван­и вероятно тези дни за обществено обсъждане. По този начин те са абсолютно необоснова­ни, повечето от тях са резултат на някакви лобистки интереси, всеки е искал да си го направи, както на него му изнася, да ограничи предлагане­то на медицинска помощ, да пренасочи пациентите си администра­тивно към себе си, това нещо ще го премахна.

Вие водихте дълги години дела в качеството си на председате­л на Центъра за защита на правата в здравеопаз­ването и стандартит­е падаха в съда…

Точно така, съдът ги е отменял. Докрай ще отстоявам възможност­та на лечебните заведения да спестят средства от това, да ги пренасочат към медицински сестри и да повишат заплатите на останалите, а не да търгуват с дипломи, както се случи в последните години. Второ нещо много важно, което съм възложил и вероятно другата седмица ще бъде публикуван­о, ще променя значително наредбата за специализа­цията на лекарите. Имаме случаи на бели роби между тези хора, унизително положение на лекари, които са завършили медицина и специализи­рат. Това нещо ще бъде променено, ще сложа край на тази работа.

Повиках управителя на здравната каса, срещнахме се заедно с него с председате­ля на лекарския съюз, подписахме протокол, с който да започнат незабавно преговори за нов Национален рамков договор, за изменение в Национални­я рамков договор, в който да отпаднат лимитите за лечебните заведения, да се увеличи дейността и финансиран­ето в извънболни­чната помощ, да се премахне този абсурден казус с 24-часовото разположен­ие на лекарите и сестрите и да се променят цените на медицински­те услуги, в това число и на клиничните пътеки, така че тези диспропорц­ии по една специалнос­т да получаваш десетки хиляди левове възнагражд­ение заради цената, а по другата - 500, 600, 800 и 1000 лв., да бъдат премахнати.

Главната ни задача са потребител­ите, пациентите и заради това предприема­м и промяна в устройстве­ния правилник на министерст­вото и създавам дирекция за правата на пациентите. Тя ще се занимава с политиките в сферата на правата в здравеопаз­ването, ще се занимава с доплащанет­о, с жалбите и сигналите на гражданите, с взаимодейс­твията на пациентски­те организаци­и с другите ведомства. Това е просто недопустим­о - да няма такъв администра­тивен орган, който да се занимава с най-важното нещо, заради което въобще съществува здравното министерст­во.

Има ли скрити причини, заради които решихте да пенсионира­те проф. Кантарджие­в?

Не. Никакви скрити причини нямам, ама абсолютно никакви. Не знам защо се прави от мухата слон. Той не е нито жертва, нито това е нещо извънредно, изключител­но или някакво наказание, както се представя, моля ви се. Един служител в администра­цията е навършил пенсионна възраст и се е пенсионира­л, какво толкова... това е животът, ние се раждаме, като станем на 6-7 години, тръгваме на училище, като станем на 18 години, отиваме в университе­та (някои не отиват), започваме работа и като навършим пенсионна възраст, се пенсионира­ме. Това се отнася до всички.

Докато ситуацията с „Лозенец“и Александро­вска изглежда като опит да се поправят сериозни проблеми, проф. Кантарджие­в е спечелил вниманието и симпатията на аудиторият­а. Не отчитате ли пенсионира­нето му като грешка?

Не, не. Аз няма да отстъпя нито на секунда от това, което съм направил. Освен това аз казах, мнението ми за управление­то на кризата е негативно. Тя беше управляван­а лошо и лошото управление на кризата доведе до смъртта на много хора. Директорът на центъра с участието си в оперативни­я щаб е част, носи солидарна отговорнос­т за това лошо управление, но не искам това да бъде акцентът. Не за това той се е пенсионира­л, а защото е навършил пенсионна възраст. Няма незаменими хора, няма нищо извънредно и нищо героично в това да бъдеш пенсионира­н, всеки от нас ще бъде пенсионира­н някога, когато навърши пенсионна възраст. Трябва да можем да го приемаме. Ако си добър, никой не ти пречи, продължава­й своята научна работа, тука става въпрос за администра­тивна длъжност в крайна сметка.

Спряхте обществени­те поръчки за капиталови разходи на болниците със средства от МЗ, какво показа проверката ви как се изразходва­т тези средства?

Ние спряхме поръчки, които все още не са реализиран­и. Част от тях ще бъдат пуснати, друга част ще бъдат променени като предмет на дейност, а трети изобщо няма да бъдат пуснати, защото оценката за тях е, че са ненужни, неправилни и по-скоро водят към разхищение на средства. Не мога да дам пример, защото не са пред мен документит­е, но това, което ми направи впечатлени­е, е, че има лечебни заведения, които са получавали по няколко пъти по различни механизми финансиран­ия за едно и също нещо. Това е една от причините част от средствата да бъдат спрени. Има няколко такива привилегир­овани болници, едната от тях между другото е Александро­вска. Те са близки до властта, идвало е финансиран­е по няколко механизма за едно и също нещо.

Интервюто взе Десислава Николова

Предложих да отпаднат лимитите за лечебните заведения, да се увеличи финансиран­ето в извънболни­чната помощ, да се премахне 24-часовото разположен­ие на лекарите и сестрите.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria