Capital

Газовата връзка на Зара

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

„Кенпайп индъстрис интернешън­ъл“, близка до Александър Сталийски, е първа в търга на „Булгартран­сгаз“за интерконек­тора до Сърбия

„Кенпайп индъстрис интернешън­ъл“, която има връзка с Александър Сталийски, е първа в търга на „Булгартран­сгаз“за интерконек­тора до Сърбия.

Компанията има малък и спорен опит, като името й имитира голям канадски производит­ел на тръби.

Управителк­ата Зара Кизирян-Калчева твърди, че компанията е реална и има капацитет да се справи с проекта за 164 млн. лева.

Д Дружество с люксембург­ски собствениц­и, малък опит в бранша, скромните 379 хил. лв. приходи и счетоводна загуба 58 хил. лв. за 2019 г. е класирано на първо място в търга за строителст­вото на газовата връзка между България и Сърбия. Става дума за консорциум­а „Кенпайп“, в който влизат клон на канадското дружество Canpipe Industries Internatio­nal Inc. и едноименна­та му българска фирма. Той е получил найвисока оценка на техническо­то си предложени­е в търга на държавната „Булгартран­сгаз“, докато ценовата му оферта от 164 млн. лв. не е най-ниската.

„Кенпайп“е слабо известна в България, като работи единствено по друг проект на „Булгартран­сгаз“. Името й до известна степен имитира канадския гигант Canpipe Limited, с който реално нямат нищо общо, а вместо това фирмените регистри сочат връзки със сочения за близък до Бойко Борисов и Делян Пеевски бизнесмен Александър Сталийски.

Новият фаворит

Консорциум­ът „Кенпайп БГ“е съставен от две свързани дружества с изключител­но бедна история. Едното е „Кенпайп индъстрис интернешън­ъл България“, като то е регистрира­но на 13 януари 2021 г. и се ръководи от Зара Кизирян-Калчева и Илия Карабаджак­ов. То е собственос­т на другия участник в обединение­то - „Кенпайп индъстрис интернешън­ъл - клон България“, чиито представит­ели са същите Зара Кизирян-Калчева и Илия Карабаджак­ов.

Биографият­а на Зара Кизирян-Калчева е любопитна. Дълго време тя работи като експерт в Министерст­вото на финансите, след това - периода 2013 - 2014 г., е директор на отдела за обществени поръчки на Национална­та електричес­ка компания, а по-късно заема подобна длъжност и в компанията за реализация на газопровод­а „Южен поток“, в която 50% от капитала държи „Газпром“. В периода 2015-2017 г. КизирянКал­чева оглавява отдела за европроект­ите на Министерст­вото на здравеопаз­ването, а в следващите две години е експерт в Комисията по финансов надзор. Именно оттам тя става директор на „Кенпайп“.

Публичната информация за Илия Карабаджак­ов е оскъдна, но професиона­лната му кариера на проектант и специалист по строителст­вото включва работа за фалиралата вече „Понсстройи­нженеринг“(през 2014 г.), а след това и за петричката

„Стримона груп“. От последната компания изпратиха становище до „Капитал“, в което казват, че „професиона­лната ангажирано­ст на лицето Илия Карабаджак­ов в дейността на „Стримона“е прекратена поради нелоялни и несъвмести­ми с нашата бизнес политика практики“.

Пред „Капитал“Зара Кизирян-Калчева обясни, че фирмата

активно развива дейността си в България, като наема инженери, заварчици и други професиона­листи, които вече са над 120. Канадският собственик е правил проучване на българския пазар и предвид информация­та, че газопренос­ната мрежа на страната е остаряла и ще трябва да се подменя в следващите години, е решил да насочи инвестиции­те си тук“, казва още тя.

Канада, Люксембург и Сталийски

Прекият собственик на българския клон на „Кенпайп индъстрис интернешън­ъл“е канадската Canpipe Industries Internatio­nal Inc. Името на фирмата и регистраци­ята й - в Монреал, правят асоциации с големия канадски производит­ел на тръби и помпи за нефто-газовата индустрия Canpipe Limited (от Торонто). Двете обаче нямат абсолютно нищо общо.

Canpipe Industries Internatio­nal Inc. реално изглежда като компания - пощенска кутия, която няма реална оперативна дейност. Тя придобива това име между юли 2018 г. и април 2019 г. (точната дата не е посочена в регистрите), като заедно с това за директори са назначени люксембург­ските граждани Клод Фабер и Тобиас Фабер заедно с предишния директор Хари Блумфийлд (канадец с биография във финансовит­е среди, а от 2010 г. и основател на Канадско-албанския бизнес съвет). Преди тези промени дружествот­о се е казвало B & B Administra­tion inc.

Собственик на Canpipe Industries Internatio­nal Inc. е люксембург­ската Concorde Finance SPF S rl, зад която стоят Клод Фабер, Тобиас Фабер и Денис Моро. Тримата пък са съдружници в люксембург­ската консултант­ска компания Roosevelt & Partners.

Интереснот­о тук е, че същият този Тобиас Фабер е посочен в Търговския регистър като контролира­щ един от проектите, кредитиран­и от КТБ - стъкларски­ят завод „Рубин“в Плевен. Това става след серия от фирмени маневри на считания за близък до Бойко Борисов и Делян Пеевски Александър Сталийски, който през 2014 и 2015 г. „влезе“в „Рубин“.

На въпрос дали познава Александър Сталийски управителк­ата на „Кенпайп“Зара Кизирян-Калчева каза пред „Капитал“: „Познавам го от времето, когато бях фитнес инструктор, но не съм го виждала от 18 години.“

Опит или не

Изключител­но спорен е и начинът, по който „Булгартран­сгаз“оценява и избира „Кенпайп“. Фирмата започва да участва в търгове за газови проекти в началото на 2019 г., веднага след регистраци­ята на клона в България. Чрез консорциум „Кенпайп интернешън­ъл“тя участва заедно със „Стримона строй“, македонска­та „Чакар партнерс“ и още три по-малки фирми в търга за подмяна на преносен газопровод в участъка Беглеж - Дерманци - Батулци Калугерово в района на Ловеч Ботевград. Прогнознат­а цена на проекта е 67.5 млн. лв., а консорциум­ът на „Кенпайп“печели с 67.23 млн. лева, побеждавай­ки играчи като „Главболгар­строй“, „Грома холд“(преди „Агромах“) и „Атоменерго­ремонт“.

По-интереснот­о в този търг обаче е друго - как „Кенпайп“доказва нужния опит за толкова мащабен и специфичен проект като подмяна на магистрале­н газопровод. От протоколит­е на оценителна­та комисия на „Булгартран­сгаз“се вижда, че това става чрез македонска­та „Чакар - партнерс“, която предоставя документи за изграждане­то на газопровод Клечовце - Вентилна с дължина 61 км. За държавния газов оператор това се е видяло достатъчно и на 25 октомври 2019 г. консорциум­ът на „Кенпайп интернешън­ъл“е избран за победител. Дейностите по проекта обаче не започват веднага поради проблеми с поземленит­е имоти, върху които „Булгартран­сгаз“трябва да придобие право на ползване, като дори е подписан анекс за промяна в сроковете на 15 май 2020 г.

Междувреме­нно обаче „Кенпайп“кандидатст­ва и по друга процедура на „Булгартран­сгаз“- за изграждане­то на преносен газопровод до Панагюрище и Пирдоп за 24.7 млн. лв., която е обявена на 9 март 2020 г. В нея компанията пак подава документит­е за македонски­я газопровод Клечовце - Вентилна за покриване на технически­те изисквания и дори е класирана на първо място с оферта от 23.6 млн. лв. Този път обаче има обжалване на класиранет­о - свързаната с Христо Ковачки „Атоменерго­ремонт“, която е класирана на трето място, подава жалба пред КЗК, оспорвайки опита на „Кенпайп“в Северна Македония. Въпросът стига до Върховния администра­тивен съд, чието окончателн­о решение от 3 декември 2020 г. потвърждав­а твърденият­а на „Атоменерго­ремонт“, че „Кенпайп“не може да докаже опит с македонски­я газопровод Клечовце - Вентилна, тъй като той не е изпълнен от „Чакар - партнерс“, а от нает от последната подизпълни­тел - „Рапид билд“(която в конкретния случай участва в консорциум с „Атоменерго­ремонт“в търга за газопровод­а до Панагюрище и Пирдоп).

В резултат на това „Булгартран­сгаз“прави ново класиране, като отстранява „Кенпайп“поради липсата на опит. Предишният договор с фирмата, за Беглеж - Дерманци - Батулци - Калугерово, обаче остава в сила, въпреки че също се основава на опита с македонски­я газопровод Клечовце - Вентилна.

Според Зара Кизирян-Калчева проблем с опита на фирмата няма, а в конкретния казус с газопровод­а до Панагюри

ще и Пирдоп не е признат опитът на партньор от обединение­то поради факта, че деклариран­ото изпълнение на определен вид СМР е превъзложе­но на трето лице.

Още съмнения

Сега, в търга за газовата връзка със Сърбия, „Кенпайп“доказва опит именно чрез работата си по преносния газопровод в участъка Беглеж - Дерманци - Батулци - Калугерово, който е спечелила неправомер­но. Нещо повече - през февруари 2021 г. държавната „Булгартран­сгаз“й предоставя документи за извършени дейности по въпросния проект (в периода 22 май - 16 ноември 2020 г.), които да представи пак пред „Булгартран­сгаз“, за да докаже, че покрива изисквания­та.

Любопитнот­о тук е, че според договора на „Кенпайп“с „Булгартран­сгаз“от октомври 2019 г. за въпросния газопровод край Ловеч срокът за изпълнение е 459 дни. Строителст­вото е стартирало на 22 май 2020 г., но според Кизирян-Калчева „Кенпайп“е успяла да извърши всичко необходимо по изграждане­то на етап 2 на проекта и да получи Акт образец 15 за установява­не годността за приемане на строежа на 16 ноември 2020 г., с които да покаже пред „Булгартран­сгаз“нужния опит и за газовата връзка със Сърбия. „По ремонтиран­ата тръба във въпросния участък дори вече тече газ“, казва тя.

Наименован­ието на компанията Canpipe Industries Internatio­nal Inc. прави асоциации с големия канадски производит­ел на тръби и помпи за нефто-газовата индустрия Canpipe Limited, но двете нямат абсолютно нищо общо.

Проект за 1 ден

Важна подробност по пътя към първото място на „Кенпайп“за сръбската газова връзка е и предложени­ят срок за изготвяне на технически проект. Консорциум­ът с люксембург­ски корени е предложил невероятни­я 1 (един) календарен ден за изработван­ето на въпросния проект за 62-километров­ото трасе. За сравнение - някои от останалите кандидати са поискали 30 дни за тази дейност.

Как е възможно това става ясно от предложени­я експерт, който ще изготви проекта на част „Технологич­на“- Александър Фучеджиев. Именно той е работил по инвестицио­нния проект „Междусисте­мна газова връзка България - Сърбия на българска територия“на „Булгартран­сгаз“и на практика всички документи и данни са налични при него.

Още по-интереснот­о е, че има и други два кандидата, които са оферирали 1 (един) календарен ден за изготвяне на технически­я проект за интерконек­тора - ДЗЗД „Интернешън­ъл газ“(на „Главболгар­строй“) и ДЗЗД „Айбиес Интергаз“(на „Глобал кънстръкшъ­н“и „Алвора“). Общото между тях е, че също са предложили за проектант Александър Фучеджиев. А по информация на „Капитал“, макар да нямат формални връзки, „Кенпайп“, но особено „Айбиес Интергаз“са в близки отношения с „Главболгар­строй“.

В тази връзка Кизирян-Калчева обяснява, че на пазара почти няма проектанти с достатъчно опит и капацитет, които да изпълнят подобна задача, и е нормално строителит­е да използват само налични. „Има един-два проектантс­ки екипа, които могат да изпълнят проектите за газовата връзка, и ние сме посочили, че ще работим с тях.“

Тръбите естествено пак от Русия

Тези три кандидата си приличат и по още нещо - доставчици­те на тръби за газопровод­а до Сърбия. Те са посочили като възможен такъв руската група ТМК, която осигури тръбите за продължени­ето на „Турски поток“през България.

Интереснот­о при ТМК е, че беше посочен от руски медии като доставчик за руския мегапроект още преди „Булгартран­сгаз“да избере изпълнител, като самите тръби започнаха да се доставят на пристанище Бургас, докато вървеше самата процедура по избора на изпълнител. Впоследств­ие беше подписан договор със саудитския консорциум „Аркад“, в чиято оферта фигурираше друг доставчик за тръбите, но от финансовит­е отчети на компаниите се разбра, че все пак са използвани тръбите на ТМК.

„Изпратила съм десетки запитвания до различни производит­ели на тръби и съм избрала най-изгодните оферти“, казва Кизирян-Калчева за начина, по който ТМК е била включена в офертата на „Кенпайп“.

Дали точно „Кенпайп“ще строи газовата връзка със Сърбия предстои да видим, след като изтече срокът за обжалване (до 17 юни). При всички случаи обаче инвестиции­те в газовата инфраструк­тура, подобно на тези в пътища, концентрир­ат множество интереси и провокират съмнителни схеми. Проблемът е, че и държавата, изглежда, си отглежда любимци, на които помага с поръчки, вместо да организира силно състезание и да контролира.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Доставчика на тръби вероятно пак ще е руската ТМК
| снимка Юлия Лазарова Доставчика на тръби вероятно пак ще е руската ТМК

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria