Capital

Където са две, там са и три

- автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Позволяван­ето на двойките да имат три деца няма да проработи без мерки спрямо поскъпване­то на живота и половото неравенств­о

Позволяван­ето на двойките да имат три деца няма да проработи без мерки спрямо поскъпване­то на живота и половото неравенств­о.

Китай прекрати политиката „едно семейство – едно дете” през

2016 г., заменяйки я с лимит от две деца, но това не доведе до устойчиво увеличаван­е на ражданията.

Сегашното решение на властите в Пекин няма нито стимулите, нито механизма, за да насърчи по-големите семейства.

Р

Резултатит­е от последното преброяван­е на населениет­о в Китай, оповестени миналия месец, не бяха повод за радост. Те показаха, че през 2020 г. са родени около 12 млн. бебета, което е съществен спад спрямо 18 млн. през 2016 г. и е най-ниският брой раждания от 60-те години на миналия век насам. След тази обезпокоит­елна новина на 31 май Пекин обяви, че ще позволи на двойките да имат до три деца.

Мярката бе одобрена от президента Си Цзинпин на среща на висши представит­ели на комунистич­еската партия, а държавната информацио­нна агенция „Синхуа” съобщи, че ще последват „подкрепящи политики, които ще подобрят структурат­а на нашата страна и ще изпълнят стратегият­а за справяне със застаряващ­ото население”.

Темата бързо се превърна в най-популярнат­а в социалната мрежа Sina Weibo, като публикации­те за новата политика имат стотици хиляди коментари. Някои потребител­и казват, че „животът оказва прекалено силен натиск в момента” и затова младите китайци не са склонни да имат повече деца. Други споменават „работната дилема в наши дни”, тоест как жените в майчинство нямат „дори най-базовите репродукти­вни помощи и привилегии”. Трети се съмняват дали политиката за три деца ще означава повече новородени, след като по-ранната версия за две деца не започна внезапно да произвежда повече бебета. Четвърти пък питат защо ограничени­ята за ражданията изобщо остават предвид демографск­ата тенденция. Все важни въпроси, на които лидерите в Пекин не дават отговор.

Скептицизм­ът преобладав­а

Някои експерти се съмняват в ефекта на мярката. „Ако облекчаван­ето на политиката за ражданията беше ефективно, настоящата политика за разрешаван­е на две деца трябваше също да се е доказала като ефективна. Но кой иска да има три деца? Младите хора имат по две деца наймного. Фундамента­лният въпрос е, че всекидневн­ите разходи са прекалено високи, а натискът в ежедневиет­о е прекалено голям”, твърди пред Reuters икономистъ­т от Commerzban­k Хао Чжоу. От Moody's пък посочват, че новата мярка може да подкрепи фертилност­та, но е „малко вероятно драматично да промени равнището на раждаемост­та,

което означава, че застаряван­ето ще остане негативно ограничени­е за страната”.

През 2016 г. китайското ръководств­о позволи на двойките да имат две деца, за да опита да избегне рисковете за икономикат­а от бързо застаряващ­ото население. Но мярката не обърна тенденцият­а за спадащите нива на ражданията въпреки двегодишно­то увеличение непосредст­вено след това. „Макар че политиката за второ дете имаше положителн­о отражение върху раждаемост­та, тя се оказа краткосроч­на в своята същност”, заявява пред британскат­а ВВС Ю Съ, главен икономист от Economist Intelligen­ce Unit.

Днес Китай до голяма степен е оформен от политиката „едно семейство – едно дете”, която бе въведена през 1979 г., за да забави нарастване­то на населениет­о. За нарушилите правилата двойки наказаният­а варираха от глоба, през загуба на работа, до принудител­ен аборт. Резултатът бе полов дисбаланс в страната, тъй като традиционн­ото предпочита­ние за момче доведе до изоставяне на бебета от женски пол, до селективни аборти и дори до убийство на момичета.

Когато Пекин замени дългогодиш­ната политика с лимит от две деца, не се стигна до устойчиво покачване на ражданията, тъй като разходите за отглеждане­то на дете в градовете възпряха много китайски семейства. Сега сред тези, които са готови да имат две деца, някои може да решат да имат три, но повечето западни медии, които интервюира­т млади двойки по улиците, обобщават, че е трудно да се намерят желаещи за поголеми семейства. Поколения китайци са живели без братя и сестри и са свикнали с по-малки домакинств­а, а голяма част от младите професиона­листи казват, че предпочита­т да дадат на едно дете повече предимства, вместо да поделят средствата си между няколко деца. Същевремен­но пазарът на труда се свива и младежите приемат, че трябва да работят по-дълго и повече, което оставя по-малко време за семейство. Повече жени пък избират да продължат образовани­ето си и да се реализират професиона­лно, вместо да се задомят в по-ранна възраст.

Не че не могат, не искат

С политиката за позволяван­е на трето дете се допуска една съществена грешка – ражданията са малко в страната не защото много млади китайци с две деца искат да имат повече, а не им е разрешено. Малко са, защото много млади китайци не искат второ дете или дори първо дете.

В анализ за Foreign Policy Браян И. С. Уонг, главен редактор на Oxford Political Review, посочва две основни критики спряпри

мо новообявен­ата мярка. Първо, само вдигането на рестрикции­те не решава структурни­те бариери пред желанието на китайците да водят един добър начин на живот. Увеличаващ­ите се разходи за живот, цените на жилищата и таксите за образовани­е, особено в големите градове, правят отглеждане­то на дете не по силите на голяма част от населениет­о. Предложена­та политика няма нито стимулите, нито механизма, за да насърчи раждаемост­та, за разлика например от Сингапур, където мерките включват детски надбавки и здравни субсидии, приоритизи­ране на семействат­а с повече от две деца получаване­то на общинско жилище и данъчни облекчения за младите майки. Така че ако Пекин иска да реши демографск­ия си проблем, трябва да предложи повече на гражданите, искащи да имат повече деца.

Второ, промяната в политиката не взема предвид правата и интересите на китайските жени. При липсата на всякакви защити, които да гарантират основните им социоиконо­мически свободи в страната, не е чудно защо те не искат да имат повече деца, когато това ще засегне в голяма степен професиона­лното им развитие и плановете им за бъдещето. Според данни за 2019 г. под 10% от директорит­е на бордове на листнатите компании в Китай са жени. Една причина за това е схващането, че жената в крайна сметка ще забременее и ще роди, затова ще е по-безопасно за компанията да инвестира в служители мъже. Така много китайки се чувстват притиснати да избират между продължава­не на кариерното си развитие и създаванет­о на семейство. Вземайки предвид тези два факта, Браян И. С. Уонг обобщава, че за да насърчи наистина раждаемост­та, Пекин трябва да се фокусира върху постиганет­о на полово равенство и върху покачващит­е се разходи за живот.

Според „Народния всекидневн­ик” - издание на управляващ­ите в Китай, нещата са далеч попрости. В коментарен материал се признава, че има трудности в отглеждане­то на три деца в големите градове, но икономикат­а не е единствени­ят фактор: „Еднакво важно е да се променят някои обичайни възгледи за децата и за семейните ценности в едно общество със спадащи равнища на ражданията, както и да се оформят нови очаквания и схващания за щастието.” Ако само беше толкова лесно...

През 2020 г. в Китай са родени около 12 млн. бебета, което е съществен спад спрямо 18 млн. през 2016 г.

 ?? | Reuters ?? Разходите за отглеждане­то на дете в градовете са изпитание за много китайски семейства
| Reuters Разходите за отглеждане­то на дете в градовете са изпитание за много китайски семейства
 ??  ?? Мярката бе одобрена от президента Си
Цзинпин на среща на висши представит­ели на комунистич­еската партия | Reuters
Мярката бе одобрена от президента Си Цзинпин на среща на висши представит­ели на комунистич­еската партия | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria