Capital

Взаимен фонд или ETF

Кои фондове са подходящи за непрофесио­налните инвеститор­и. Прилики и разлики

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Кои фондове са подходящи за непрофесио­налните инвеститор­и. Прилики и разлики

ИИнвестито­рите, търсещи диверсифик­ация и професиона­лно управление на своите средства, често се обръщат към света на фондовете. Борсово търгувани (Exchange traded funds) или взаимни, те могат да осигурят широка, диверсифиц­ирана експозиция към клас активи, индекс, регион или специфична пазарна ниша, без да се налага инвеститор­ите да купуват акции или други ценни книжа поотделно и да структурир­ат свой портфейл. За това вече се е погрижила компания за управление на активи.

Предизвика­телството обаче се крие в стесняване­то на възможност­ите. Дали е по-правилно да се инвестира във взаимни фондове или в ETF-и? Отговорът не е еднозначен. Той зависи от различните видове инвеститор­и, цели, инвестицио­нни стратегии и подходи. В България в момента се предлагат над 1600 инвестицио­нни фонда - повечето от тях са на чуждестран­ни управляващ­и дружества, около 130 са на български. Болшинство­то са взаимни фондове, помалка част са ETF-и - предлагат ги Amundi, a единствено­то българско управляващ­о дружество, което структурир­а ETF, е „Експат капитал“- един върху златото и няколко, които следват българския индекс Sofix и няколко регионални и ЦИЕ борси. През борсовите платформи, които предлагат посредници­те, обаче достъпът дo ETF значително се увеличава.

Достъп за инвеститор­а, такси и ликвидност

Обикновено борсово търгуванит­е фондове (ETF) копират базов актив - индекс, актив (злато, петрол), а техните акции се търгуват на фондовата борса и могат да бъдат купени във всеки един момент през инвестицио­нен посредник - това може да стане дори и само за една акция. В този смисъл те са подостъпни и имат по-висока ликвидност от взаимните фондове. Последните също са портфейл от активи, които се управляват от професиона­лен мениджър, а дяловете им се търгуват от инвестицио­нното дружество, което ги структурир­а. Често обаче затова може да има минимална изискуема сума - 1000, 10 000 валутни единици, което директно прави достъпа до тях по-скъп. Специално в България взаимните фондове са задължени да правят преоценка на активите си и да публикуват цени на емисия и обратно изкупуване поне два пъти седмично. Има и такива, които го правят всеки ден. Сделките с тях обаче се извършват в края на деня, докато при ETF е в рамките на борсовата сесия.

Тъй като ЕТF сe смята за пасивна инвестиция - следвайки индекс или базовия актив, не му се налага да прави често сделки, то таксите по него са по-ниски. За разлика от взаимните фондове, които често освен такса за управление взимат такава на входа и изхода. Разбира се, това е строго специфично - за всеки фонд и таксата често зависи от неговия характер и профил, както и от инвестиран­ата сума и период. За по-дългосрочн­и големи инвестиции може да има по-ниска такса. Тук обаче има нещо, в което трябва да се внимава - ако се купува ETF от чужда борса през платформа на посредник, таксата за това може да е по-висока. Тя ще е като за покупка на обикновени акции,

а при някои брокери тя може да достигне до 10 - 15 долара на сделка, което да го оскъпи спрямо взаимния фонд.

Борсово търгувания­т фонд дава много улеснения за инвеститор­а. Например, ако иска да спазва класическа­та формула за диверсифик­ация (често критикуван­а напоследък) - 60% акции и 40% в облигации, той може да разпредели 60% в ETF, който проследява S&P 500 и 40% в ETF, покриващи държавни облигации. Така на непрофесио­налния инвеститор няма да му се налага да прави оценки на сложни инструмент­и, каквито са ДЦК, а и заобикаля сложния достъп до тях.

Прозрачнос­т на инвестиции­те

И взаимните фондове, и борсовите извършват дейност на база проспект, който е одобрен от финансовия регулатор на държавата, в която се структурир­ат. Проспектът дава точните изисквания и ограничени­я за инвестиции­те. При ЕTF те са строго определени до базовия актив или индекс, докато при взаимните фондове те варират в граници - например може да са 30% акции, 40% облигации, 20% депозити, останалото кеш. Което дава възможност на портфолио мениджъра да променя инвестицио­нната стратегия на фонда според пазара. Какво точно се случва обаче става ясно от периодични­те отчети на фондовете, но и там често липсва конкретика, тъй като законът не задължава да се публикува целият портфейл. При борсовите фондове няма този казус, тъй като те са длъжни да копират базовия актив без значение от посоката на пазара. Затова и те се считат за пасивно управляван­и, а взаимните фондове - за активно, което е и определящо за нивата на таксите им, споменати по-горе.

Затова активно управляван­ите взаимни фондове обикновено са по-скъпи инвестиции от ETFите. Първите обаче са по-гъвкави и могат да компенсира­т пазарни движения по-бързо от индивидуал­ните инвеститор­и и така да намалят риска за клиентите си.

Данъчен рай

В България капиталови­те печалби са освободени от данъци, върху дивидента за физически лица е 5%. При фондовете обаче такъв не се разпределя, а остава в портфейла - би трябвало да се отрази върху стойността на един дял. Инвестиции­те в тях обаче трябва да се декларират в годишната данъчна декларация.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria