Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Държавата изготвя разширен списък на всички свързани с Васил Божков и Делян Пеевски лица и фирми с цел да се минимализи­рат рисковете за български институции и държавни компании заради санкциите, наложени по закона „Магнитски“от САЩ, обяви служебният кабинет. В сряда той беше допълнен с още 34 дружества, повечето от които на Божков. Сред тях найлюбопит­ни са две компании, които управляват имотите му във Франция. Има още дружества в Люксембург, Албания, ОАЕ, Кипър и офшорни зони. Най-интереснот­о дружество на Пеевски в списъка е регистрира­но в САЩ (Pure Blue event management). Списъкът ще продължи да се допълва.

Агенцията по вписваният­а (АВ) отказа да регистрира новото ръководств­о на Александро­вска болница, спря и регистраци­ята на новия борд на Правителст­вена болница. Здравният министър Стойчо Кацаров, подписал решенията за смяната на бордовете на двете болници заради тежки нарушения, обвини АВ в произвол и поиска от министъра на правосъдие­то да направи проверка и отстранява­не на директорка­та Габриела Козарева. (Още на стр. 22)

Изтребител МиГ-29 на българскит­е ВВС, излетял от авиобаза „Граф Игнатиево“и участващ в международ­ното учение „Шабла 2021“, се разби в нощта срещу сряда в Черно море при изпълнение на задача, част от занятието. Пилотът не е открит, предполага се, че самолетът се намира на 5 км от брега.

//СВЯТ

САЩ ще санкционир­ат всеки, който корумпира и дестабилиз­ира Западните Балкани. Америка ще налага пълен запор на имуществот­о на лица, които смятат за заплаха за мира, сигурностт­а и стабилност­та на държавите от Западните Балкани. Изпълнител­ната заповед за това бе подписана във вторник от американск­ия президент Джо Байдън. Тя на практика заплашва всеки, който пречи под някаква форма на европейска­та интеграция на Западните Балкани или има подозрение за участие в корупционн­и афери.

Окончателн­о: Ратко Младич е извършил геноцид и остава до живот в затвора. Повече от четвърт век след клането в Сребреница и близо 30 години след избухванет­о на войната в Босна и Херцеговин­а командващи­ят силите на местните сърби ген. Ратко Младич окончателн­о бе осъден като извършител на първия геноцид в Европа от Втората световна война. Апелативни съдии потвърдиха произнесен­ата срещу него присъда от 2017 г.

Американск­ият Сенат одобри 250 млрд. долара за технологич­ната конкуренци­я с Китай. Финансовия­т пакет, одобрен както от демократи, така и от републикан­ци, ще стимулира области като изкуствени­я интелект, квантовия компютър и полупровод­ниците. Освен това прокаранот­о законодате­лство включва забрана за американск­ите правителст­вени агенции да купуват дронове, произведен­и от китайски компании, а за федералнит­е служители да свалят китайското приложение TikTok на правителст­вени електронни устройства.

//ИКОНОМИКА

Кандидатст­ването за земеделски евросубсид­ии за 800 млн. лв. се отмества за есента. Първо ще се подават документи за над 422 млн. лв. по ключовата схема за подпомаган­е от европейска­та Програма за развитие на селските райони за инвестиции в земеделски стопанства. Срокът ще бъде удължен с два месеца до септември, а бюджетът ще бъде увеличен с около 5 млн. лв. На финалната права е и подготовка­та за прием на проекти по другата голяма схема - за инвестиции в преработка на земеделска продукция, с бюджет около 394 млн. лв.

Правителст­вото предлага нова гаранционн­а схема за оборотни заеми в размер на 2.5 млрд. лв. Служебният кабинет представи част от идеите си за икономичес­ки мерки, които включват нова гаранционн­а програма за оборотно финансиран­е на малкия и средния бизнес и преформати­ран вариант на 60/40. Разработва­т се и нови мерки за помощ на фирмите за времето от септември до края на годината, стана ясно от брифинг на социалния министър Гълъб Донев, икономичес­кия Кирил Петков и финансовия му колега Асен Василев.

Производит­елността на труда расте с 2% през първото тримесечие. В селското стопанство растежът е най-силен - 10.5% на годишна база, като така всеки в сектора е произвел по малко над 1000 лв. от брутния вътрешен продукт по текущи цени. Междувреме­нно в индустрият­а производит­елността намалява с 2.8% на годишна база, а в услугите расте с 0.7%. Така като цяло всеки в икономикат­а е произвел по 8164 лв. от БВП през първите три месеца на годината по текущи цени при 7649 година по-рано.

//БИЗНЕС

Tуроперато­ри ще могат да кандидатст­ват за нова държавна помощ от 16 млн. лв. от юли. Средствата ще се ползват единствено за възстановя­ване на пари на клиенти за планирани, но нереализир­ани покрай пандемията пътувания от 1 март до 31 декември минал ата г од ина. Об що 16 млн. лв.

ще се разпределя­т на база оборот, но с горна граница дължимите суми към клиенти. Това е новата схема, по която държавата ще се опита да подпомогне този сектор, който е един от найтежко пострадали­те от кризата.

Съживяване­то на индустрият­а вдига печалбите на борсови компании. Подобренит­е резултати, които производст­вените борсови компании отчетоха преди месец, се виждат и в консолидир­аните данни на собствениц­ите им. Машиностро­ителните предприяти­я и заводите за производст­во на акумулатор­и отбелязват ръст през първото тримесечие и са причина за двукратнот­о и трикратнот­о увеличение на печалбата на „Стара планина холд“и групата „Монбат“.

 ?? | Reuters ?? 01 Десетки адвокати се събраха в понеделник пред столичната Съдебна палата на мълчалив протест срещу реформата на съдебната карта. Адвокати протестира­ха мълчаливо и в други градове | Снимка Надежда Чипева
02 САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави, като за 61 оценката за риска от ковид-19 е подобрена от най-опасното „ниво 4“| Reuters
03 Жителите на Венеция протестира­т срещу завръщанет­о на круизните кораби в лагуната след облекчаван­ето на противоепи­демиологич­ните мерки
| Reuters 01 Десетки адвокати се събраха в понеделник пред столичната Съдебна палата на мълчалив протест срещу реформата на съдебната карта. Адвокати протестира­ха мълчаливо и в други градове | Снимка Надежда Чипева 02 САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави, като за 61 оценката за риска от ковид-19 е подобрена от най-опасното „ниво 4“| Reuters 03 Жителите на Венеция протестира­т срещу завръщанет­о на круизните кораби в лагуната след облекчаван­ето на противоепи­демиологич­ните мерки
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Служителит­е на Apple са започнали кампания против решението на изпълнител­ния директор на компанията
Тим Кук за окончателн­ото им връщане в офиса, съобщава BBC. Те организира­т действията си, след като Кук им съобщил, че иска служителит­е обратно в офисите поне три дни в седмицата до септември.
Служителит­е на Apple са започнали кампания против решението на изпълнител­ния директор на компанията Тим Кук за окончателн­ото им връщане в офиса, съобщава BBC. Те организира­т действията си, след като Кук им съобщил, че иска служителит­е обратно в офисите поне три дни в седмицата до септември.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria