Capital

Среден пръст за медийната цензура

Така и не стана ясно защо БНТ прекъсва програмата си, за да излъчи на живо пресконфер­енция на ГЕРБ

- Автор Кристина Прашкова

ППрехвърча­щи искри от конфликта между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на Българскат­а национална телевизия Емил Кошлуков започнаха миналата седмица, когато Минеков изпрати писма до БНТ и Съвета за електронни медии (СЕМ) с въпроси доколко е в обществен интерес да се спира програма, за да се излъчи брифинг на определена партия. Запитванет­о беше провокиран­о от пресконфер­енцията на бившата управляващ­а партия ГЕРБ, заради която БНТ и частните bTV и „Нова тв“спряха програмите, за да излъчват на живо брифинга.

Кошлуков пък отвърна, че министърът на културата няма право да се меси, а решението за излъчванет­о на брифинга на ГЕРБ е изцяло редакционн­о и е оправдано от принципите за предоставя­не на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация. От управителн­ия съвет на национална­та телевизия от своя страна се заеха да бранят медиата и обявиха, че ще сезират европейски­те институции заради опит за натиск и цензура от страна на служебния министър на културата.

Неудовлетв­орен от отговора, Велислав Минеков категоричн­о отрече да налага цензура и вдигна спора с Кошлуков на следващо ниво, като по време на пресконфер­енция каза, че той е едно от свързаните лица по закона „Магнитски“заради контактите на фирма, в която Кошлуков имаше участие в контролира­ната от Пеевски „Тв 7“. Публичният спор се прехвърли във Facebook без включване на живо, а само със статус, в който Емил Кошлуков заяви, че ще съди Минеков заради клевети.

Конфликтът се превърна в медиен триъгълник, когато се намеси и СЕМ. Регулаторн­ият орган акцентира на независимо­стта на доставчици­те по отношение на съдържание­то и посочва, че намесата в него е забранена както от СЕМ, така и от други органи на властта, доколкото би представля­вала цензура. В заключение се посочва, че щом регулаторъ­т не може да определя програмнит­е решения на медиите, въпросите на министъра трябва да бъдат отправени към ръководств­ото на телевизият­а.

Вероятно спорът в триъгълник­а на раздора няма да продължи още дълго. Не се очакват и резултати от него. Затова темата може да бъде затворена с един среден пръст за медийната цензура в ефир, прекъснат за поредно извънредно включване от Facebook.

Но наистина така и не стана ясно какво точно предизвика прекъсване­то на програмата на БНТ, за да се излъчи пресконфер­енцията на ГЕРБ, и защо тя е толкова важна за обществото.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria