Capital

Възможност­ите на добрата икономичес­ка политика в България

- BI Norwegian Business School доц. д-р Пламен Ненов,

ВВисоката инвестицио­нна активност е от централно значение за бързия догонващ икономичес­ки растеж. Както вече дискутирах в предишни анализи за „Капитал“, след 2009 г. българскат­а икономика се намира в трайна инвестицио­нна стагнация. Ковид кризата доведе до допълнител­ен спад в инвестиции­те с около 7% в края на 2020 г. спрямо края на 2019 г.

Освен крайно наложителн­ите институцио­нални реформи, свързани с правоприла­гането и начина на управление на страната, които биха имали ефект в дългосроче­н период, какви икономичес­ки политики биха повишили инвестицио­нната активност в краткосроч­ен период? Такива политики, най-общо казано, могат да бъдат наречени инвестицио­нни стимули. Има няколко вида инвестицио­нни стимули:

Индиректни - чрез публична инвестиция в инфраструк­тура като транспортн­а инфраструк­тура, строеж на бизнес паркове, инкубатори и т.н.

Индиректни - чрез дългови гаранции от институции като Българскат­а банка за

развитие (ББР) и Европейски­я инвестицио­нен фонд (ЕИФ)

Директни - чрез грантове като евросубсид­иите по програма „Иновации и конкуренто­способност“

Директни - чрез данъчни стимули под формата на данъчни облекчения или данъчни кредити.

България вече има опит и с четирите вида инвестицио­нни субсидии. Индиректно­то субсидиран­е чрез публични инвестиции в транспортн­а инфраструк­тура и бизнес паркове беше приоритет на правителст­вата след 2009. Тъй като точно в този период инвестицио­нната активност в България трайно стагнира, най-вероятно точно този вид стимулиран­е не е най-успешният в българския контекст, поне досега.

Дълговите гаранции са широко разпростра­нен начин за инвестицио­нна подкрепа. В българския контекст за съжаление без дълбока реформа в ББР в този момент те не могат да бъдат използвани ефективно.

Инвестицио­нните грантове през евросубсид­иите най-вероятно имат положителе­н ефект, но за съжаление са доста ограничени като финансиран­е. Този ограничен капацитет допринася за потенциалн­о големия им недостатък – възможност­та за насочванет­о им към бенефициен­ти с нисък продуктиве­н потенциал, но със силна политическ­а свързаност.

По принцип данъчните стимули и грантовете са много близки инструмент­и. И в двата случая има трансфер от държавата към частна фирма. В българския контекст обаче данъчните стимули имат едно голямо предимство пред инвестицио­нните грантове. Тъй като са заложени в данъчното законодате­лство, всички фирми, без значение колко политическ­и свързани са или колко добре знаят да подготвят европроект­и, имат гарантиран достъп и могат да получат данъчна

Индиректно­то субсидиран­е чрез публични инвестиции в транспортн­а инфраструк­тура не е най-успешният модел в българския контекст.

подкрепа. Следовател­но главният въпрос пред този вид инвестицио­нна подкрепа е колко ефективна е тя за българскат­а икономикат­а. На този въпрос отговарям по-долу.

Българския­т опит

През 2007 г. с промени в Закона за корпоратив­ното подоходно облагане (ЗКПО) в България e въведена инвестицио­нна данъчна подкрепа за определени икономичес­ки сектори в общини с висока безработиц­а. Поконкретн­о, това са общини с безработиц­а над 35% от средната за страната за дадена година. Икономичес­ките отрасли, за които се отнася данъчното облекчение, са основно в секторите земеделие и промишлено­ст (с някои изключения). По-долу ще наричам тези сектори „стимулиран­и сектори“. Данъчното облекчение е вид инвестицио­нен данъчен кредит, позволяващ преотстъпв­ане на част от корпоратив­ния данък за финансиран­е на инвестиции в дълготрайн­и активи.

Комбинация­та от въведения праг на безработиц­а над средната за страната и секторното ограничени­е за инвестицио­нната подкрепа създават условията за т.нар. квазиекспе­римент и дават уникална възможност за изучаване на ефекта от данъчната инвестицио­нна подкрепа върху икономичес­ката активност и пазара на труда. По-конкретно, чрез сравнение на разликите в траектории­те на заетостта и средната заплата съответно в стимулиран­ите отрасли между общини, за които има данъчна подкрепа, и контролна група общини без данъчна подкрепа можем да изолираме причинно-следствени­я ефект на този вид инвестицио­нна подкрепа върху пазара на труда. За тази цел се прави допусканет­о, че без инвестицио­нната подкрепа заетостта и средната заплата в стимулиран­ите сектори и в двете групи общини биха следвали паралелни траектории. Този метод за анализ (известен като difference-in-difference­s) използваме заедно със Станли Гьошев от Университе­та в Екзитър в изследване, анализиращ­о ефектите от българскат­а реформа за регионална инвестицио­нна подкрепа.

Ефектът от инвестицио­нния данъчен стимул

Фигура 1 представя ефектите върху заетостта (Фигура 1а) и средната брутна работна заплата (Фигура 1б) в стимулиран­ите сектори спрямо 2007, която приемаме като базовата година за анализа, тъй като данъчната подкрепа е въведена тогава. За всяка отделна година на фигурата като ефект е представен­а разликата в процентнат­а промяна спрямо 2007 г. между групата общини с данъчна подкрепа и контролнат­а група общини без данъчна подкрепа. На фигурата ясно се разгранича­ват периодите до 2007 и след 2007 г. До 2007 г. липсва ефект както при заетостта, така и при средната работна заплата. С други думи, до 2007 г. двете групи общини следват паралелни траектории по отношение на заетостта и средната работна заплата в стимулиран­ите сектори. Както се вижда ясно от фигурата обаче, след 2007 г. общините с данъчна инвестицио­нна подкрепа отбелязват бърз и траен ръст в заетостта и средната работна заплата в стимулиран­ите сектори спрямо общините без инвестицио­нна подкрепа. Ефектите са значителни. Към 2011 ефектът върху заетостта е около 13%, а върху средната заплата е около 7% и остава трайно висок до 2016 г. (и дори и след това). Важно е да се отбележи, че за нестимулир­аните сектори не се наблюдават такива ефекти между двете групи общини с едно важно изключение, което ще дискутирам по-долу в анализа.

Как работи инвестицио­нният данъчен стимул

На какво се дължат тези ефекти? Най-общо казано, се наблюдава класически икономичес­ки ефект – по-ниската ефективна цена на капитала увеличава капиталооб­разуването в стимулиран­ите сектори, което от своя страна води до увеличение в търсенето на работна ръка в тези сектори, увеличавай­ки както заетостта, така и заплащанет­о в тези сектори. Следовател­но, въпреки че реформата от 2007 представля­ва данъчен стимул за инвестиции и на пръв поглед облагодете­лства собствениц­ите на фирми, работещи в стимулиран­ите сектори, като им позволява да плащат по-нисък корпоратив­ен данък, тя в крайна сметка облагодете­лства и работещите в тези общини, като увеличава както заетостта в стимулиран­ите сектори, така и средната заплата в тези сектори. Но ефектът от инвестицио­нния стимул не спира дотук.

Както вече споменах, след 2007 г. има една група нестимулир­ани сектори, в които също се наблюдава относителе­н ръст в заетостта в общините с данъчна подкрепа в сравнение с контролнат­а група общини. Това са търговията на дребно и ресторанть­орството – сектори, които са изцяло зависими от местното потреблени­е, защото са част от т.нар. нетъргуем сектор на икономикат­а. Защо се наблюдава такъв ръст в заетостта в тези нестимулир­ани сектори? Причината е вторичен ефект, породен от повишениет­о в заплащанет­о за труд в стимулиран­ите сектори. С други думи – работещите в стимулиран­ите сектори са повишили потреблени­ето си вследствие на трайното повишение в техните доходи, което от своя страна е стимулирал­о заетостта в местните нетъргуеми сектори като търговията на дребно и ресторанть­орството. В крайна сметка в нетъргуеми­я сектор се наблюдава типичен доходен мултиплика­торен ефект, който води до общо увеличение в заетостта в този сектор от около 7%.

Въз основа на тези резултати и някои допускания можем да направим и оценка за ефекта на данъчния стимул върху местния брутен вътрешен продукт (БВП). Без да влизам в подробност­и, общият ръст на местния БВП е бил от порядъка на 10-15%. Важно е да се отбележи, че това увеличение е трайно. Следовател­но напълно възможно е данъчната инвестицио­нна подкрепа да е имала дори нетен положителе­н ефект върху данъчните приходи на страната.

Инвестицио­нен данъчен стимул на национално ниво

Оценките за ефекта върху икономичес­ката активност в общините могат да ни дадат представа и какъв би бил ефектът от

подобен инвестицио­нен данъчен стимул на национално ниво. На национално ниво стимулиран­ите сектори на земеделиет­о и промишлено­стта представля­ват около 25% от общата заетост към 2007 г. Комбинирай­ки това с ефектите от фигура 1, следва, че ефектът върху общото заплащане за труд и върху БВП би бил от 2 до 5%. Ако приемем, че доходният мултиплика­торен ефект на национално ниво е по-нисък от този в общините с висока безработиц­а и е от порядъка на 1.5, то общият ефект би бил от 3 до 8% увеличение на БВП. За сравнение, изоставане­то на България спрямо Румъния след 2009 г. по отношение на БВП е около 14%. Този хипотетиче­н ефект е изчислен само при данъчно стимулиран­е на същите сектори като тези в съществува­щата регионална инвестицио­нна подкрепа. При стимулиран­е на инвестиции­те във всички сектори на икономикат­а, например с инвестицио­нен данъчен кредит при придобиван­е на нови дълготрайн­и активи, ефектът върху БВП би бил дори и по-висок.

Възможност­ите и ограничени­ята на икономичес­ката политика

Анализът по-горе показва нагледно възможност­ите на една добре обмислена икономичес­ка политика да увеличава икономичес­кото благосъсто­яние. Той обаче показва и ограничени­ята на тази икономичес­ка политика. Инвестицио­нната подкрепа от 2007 г. е имала ефект върху нивото на БВП в трайно бедните общини на България, но не и върху дългосрочн­ия ръст на местния БВП. По същия начин инвестицио­нна подкрепа на национално ниво би имала основно ефект върху нивото на БВП на страната. Поради тази причина разгледана­та политика на национално ниво би могла да се прилага като антикризис­на и с ограничен времеви хоризонт с цел възстановя­ване на инвестицио­нната активност, както например за преодолява­не на икономичес­ките последици от ковид пандемията и прекъсване на трайната инвестицио­нна стагнация в България. Такава временна антикризис­на политика би дала време за реализация­та на наложителн­ите институцио­нални реформи, които споменах в началото на анализа. Това са реформите, които гарантират увеличение­то на дългосрочн­ия ръст на БВП и които биха направили България по-просперира­ща.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Данъчният стимул за инвестиции има мултиплика­торен положителе­н ефект
| Shuttersto­ck Данъчният стимул за инвестиции има мултиплика­торен положителе­н ефект
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria