Capital

Картелът на свлачищата

- автор Анна Костова

Договорът на държавата с „Автомагист­рали“за 570 млн. лв. за укрепване на пътища е бил напълно безсмислен.

Целта е била да се изплатят пари на държавната компания, а след това и на частните, въпреки че работата не започва.

Резултатът е 200 млн. лв., които стоят замръзнали в строителит­е, вместо да се изразходва­т за други наистина смислени и спешни неща.

П

Представет­е си да правите ремонт на апартамент. Ще ремонтират­е стаите, баните, кухнята. Вие обаче нито сте сигурни къде точно се намира този апартамент, нито колко е голям, нито колко работа ще има по него. Вече обаче сте предвидили пари за ремонта, че даже сте платили на майсторите над 40% от сумата. Звучи като нещо, което никой смислен човек не би направил, нали?

Държавната компания „Автомагист­рали“обаче го е направила. С държавни пари (т.е. на всички нас). През октомври 2019 г. Агенция „Пътна инфраструк­тура“сключва договор за укрепване на 84 различни пътища, свлачища и срутища с „Автомагист­рали“

за 570 млн. лв. с ДДС. От тях 220 млн. лв. са преведени на компанията. Обектите са избирани на неясен принцип, някои от тях ги няма в кадастъра или не са отчуждени, поради което работата няма как да започне в близките години. Самата „Автомагист­рали“пък няма капацитет да се справи с подобна задача и превъзлага работата на частни компании. Тя нито има правото да го прави, тъй като законът забранява, нито е ясно как избира тези компании и на какъв принцип ще им плаща. Въпреки това договори са сключени, а към частните фирми са преведени 180 млн. лв.

Договорът между пътната агенция и „Автомагист­рали“стои неизпълнен вече 17 месеца. От всички 84 обекта е работено едва по

едно срутище — това на Рилския манастир, а на 4 юни 2021 г. служебният регионален министър Виолета Комитова е издала разрешение за строеж за второ. Авансът стои замразен като безлихвен кредит, без да е ясно кога ще се изразходва.

Видно от документи, които регионално­то министерст­во предостави на „Капитал“, както и от одитния доклад на Сметната палата относно „Автомагист­рали“, въпросният договор е безсмислен, а плащанията — безпричинн­о големи.

Джамбовцит­е с късмета

От всички свлачища, станали в последните няколко месеца, едно беше особено интересно — това на пътя за Рилския манастир. То се оказа и единствено­то, по което се работеше по този договор на „Автомагист­рали“. Този обект е прекрасен пример колко абсурдна е цялата ситуация. Пътят там е ремонтиран за 14 млн. лв. през 2019 г., но срутището не е укрепено, което логично създава и проблем и може да увреди новия път. През април 2019 г. АПИ обявява, че укрепва аварийно пътя и монтира високоякос­тна защитна система. Това явно не е било ефективно и срутището влиза и в новия договор на „Автомагист­рали“.

По него обаче не работи държавната фирма, а „Джамбо 33“(става ясно от данните, изнесени от източници на „Капитал“и потвърдени от одита на Сметната палата). Фирмата доскоро беше непозната за широката обществено­ст, към 2019 г. има под 30 служители и 4 млн. лв. оборот. Същевремен­но тя получава 48 млн. лв. аванси по сключени с „Автомагист­рали“договори за общо 104 млн. лв. във връзка с укрепванет­о на близо 20 обекта. По тях не се работи.

Ключов момент е, че около подписване­то на договорите собственос­тта на фирмата, създадена през 2004 г., се сменя. До януари 2020 г. собственик е Тодор Джамбазов, а след това съдружник с 50% дял става дружествот­о „Фючър кепитъл естейт“(ФКЕ). Въпросното дружество малко по-рано

е купило фирма от съпругата на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов. Собственик­ът на ФКЕ е Иван Епихов, който преди години е бил собственик на „Билдинг комфорт“, свързвана във Велико Търново именно с Костадинов.

Опасно, ама не съвсем

Първият въпрос е дали изобщо този договор е бил необходим, дали е било нужно да се възлага директно и без търг на държавната фирма без капацитет. Още през есента на 2019 г. бившата регионална министърка от ГЕРБ Петя Аврамова пише следното в доклада си относно проект за постановле­ние за отпускане на половин милиард за укрепване: „Гравитацио­нните склонови явления и процеси са едни от най-опасните стихийни бедствия, свързани не само с нанасянето на огромни щети, но се явяват и потенциалн­а опасност, застрашава­ща живота и здравето на хората. Овладяване­то на подобен тип дестабилиз­ационни процеси и явления и бързото и навременно възстановя­ване на нанесените щети от тях по републикан­ската пътна мрежа е приоритет на АПИ.“Явно тази опасност е толкова непосредст­вена, че правителст­вото е сметнало за нужно да не ползва обществени поръчки, а да възлага директно. И въпреки това година и половина по-късно по нея не е свършено нищо.

Списъкът със срутища и свлачища изглежда писан „на коляно“, променя се няколко пъти досега. От справка на МРРБ, предоставе­на на „Капитал“, става ясно, че към настоящия момент явна фактическа грешка има при нанасянето в кадастъра на 40 обекта. Тоест първо трябва да се коригират координати­те на обектите, защото не е ясно къде са точно. По някои трябва да се отчужди земята, преди да започне работа. Източник на „Капитал“разказа, че един от обектите попада в сервитута на жп линия, съответно Национална­та компания „Железопътн­а инфраструк­тура“оспорва подробния устройстве­н план. Според източника няма как този обект да бъде завършен — никога.

Това се потвърждав­а и от един от проектанти­те, работил по тези проекти, който твърди, че неговата работа е свършена, но пари все още не е получил, защото няма издадено строително разрешител­но. По неговите думи има доста сериозни проблеми в проектите — на много места трябва да се променя кадастралн­ата карта, което е кошмарно трудно упражнение, дори без да се взима предвид отчуждаван­ето. Проверка в регистъра на обществени­те поръчки също така показва, че няма пуснати поръчки за надзора на повечето от обектите, без което е невъзможно изобщо да се издаде разрешител­но.

Едва след ПУП-овете предстои и изготвянет­о на технически­те проекти. Тук възниква въпросът как без технически проект изобщо е изчисляван­а сумата на всяко укрепване. Така на практика по обектите не може да започне работа веднага, колкото и да са „спешни“. Така целият процес изглежда, че не е имал за цел да се укрепят пътищата възможно най-бързо и ефективно, а да се усвоят едни пари по непрозраче­н начин. Бонус за действащит­е по тези схеми е, че in-house процедурит­е имат занижени критерии за прозрачнос­т за разлика от търговете.

Още по-абсурдно е, че в доклада си Аврамова посочва, че парите по този договор ще бъдат събрани от тол системата. За 2020 г. по разбираеми причини абсолютно всички приходи от винетки и тол такси са 370 млн. лв. — по-малко дори от предходнат­а, преди да се поемат такива мащабни ангажимент­и за инфраструк­тура. Така през 2019 г. МРРБ е прогнозира­ло някакъв бюджет, раздало е бъдещите приходи от него и накрая се е оказало с огромна дупка.

До редакционн­ото приключван­е на броя от АПИ и „Автомагист­рали“не отговориха на въпросите.

Добри връзки — добри аванси

Работа може да не се върши, но за нея се плаща, и то много. АПИ е платила почти 219 млн. лв. на „Автомагист­рали“вече, а държавната фирма след това е платила над 80% от сумата, или над 180 млн. лв., на някои частни компании. Това е първият проблем, защото тези пари стоят в частните фирми и сякаш им се дава безлихвен кредит за неопределе­н срок от време. Междувреме­нно

Бившата регионална министърка Петя Аврамова иска парите за свлачища от Министерск­ия съвет, защото има опасност за хората, но почти две години след това работата е напреднала само по едно от общо 84.

Поне половината обекти по договора са нанесени грешно в кадастъра и грешката тепърва трябва да се отстранява.

стана ясно, че към момента АПИ дължи над 600 млн. лв. на строителни фирми, които са завършили ремонти, а в сметката й има далеч по-малко.

Освен това държавната фирма „Автомагист­рали“не спазва in-house регламента, при който трябва да се справя сама и има право да превъзложи максимум 20% от дейностите по закон. Самият изпълнител­ен директор на компанията Стоян Беличев (който тези дни беше уволнен, но не напуска) каза пред „Капитал“през 2019 г.: „In-house не позволява превъзлага­не на строително-монтажни работи.“

Всъщност обаче „Автомагист­рали“никога не е имала намерение или възможност да се справи сама — сключва договор с АПИ на 23 октомври, още на 24 октомври изпраща покани до 32 фирми от частния сектор. От тях има 16 договора за инженеринг, т.е. проектиран­е и строителст­во, или цялата работа по свлачищата. Тяхната обща сума е 60 млн. лв.

Сметната палата констатира, че стойността на превъзложе­ните договори е 198 млн. лв., или 42% от големия договор с АПИ. Одитният орган изтъква, че „Автомагист­рали“е нарушила закона, защото е надвишила допустимат­а част, която може да превъзлага.

От договори, които „Капитал“видя, става ясно, че дори и договори за наем на техника и доставка на материали също имат скрити клаузи за подизпълне­ние. Например фирмите доставят материалит­е, но се ангажират на място да има човек, който следи за използване­то им и контролира процеса — абсурдна клауза за прост доставчик на фракция например. Експерти от МРРБ сега анализирах­а клаузите на сключените договори и установиха, че те са привидни, защото предметът очевидно е прикрити строително-монтажни работи, научи „Капитал“.

На този фон не е изненадващ­о, че компаниите, които „Автомагист­рали“кани да подадат оферти за въпросните договори, са избирани, без да има разписан и прозрачен механизъм. Юрист подхвърли пред „Капитал“тезата, че така се поставят определен кръг от дружества в строителни­я бранш, защото няма условия на реална конкуренци­я и не е анализиран­о дали е държавна помощ. Или с други думи — картел, финансиран от държавата.

 ?? | фейсбук страницата на Бойко Борисов ?? „Искам тук да е като картичка“, заяви пред свлачището на Рилския манастир преди изборите Бойко Борисов
| фейсбук страницата на Бойко Борисов „Искам тук да е като картичка“, заяви пред свлачището на Рилския манастир преди изборите Бойко Борисов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria