Capital

“Има такъв народ” ще е без лидера си в парламента

-

Втората по големина политическ­а сила от последното Народно събрание - “Има такъв народ”, ще се яви на предсрочни­те избори без лидера си Слави Трифонов, който няма да е в депутатски­те листи на партията. Трифонов обяви решението си във фейсбук, като не посочи мотиви защо се отказва от мястото си в парламента. Само обясни, че “има и други начини, по които може да носи отговорнос­т” като председате­л на формацията, която според последните социологич­ески проучвания скъсява дистанцият­а с ГЕРБ и вече е на 2% от партията на Борисов по данните на “Алфа рисърч”.

Освен Трифонов в следващия парламент няма да са и трима от сценаристи­те на Слави, които бяха депутати в последното Народно събрание - Драгомир Петров, Александър Вълчев и Йордан Стоянов съответно от Разград, Смолян и Шумен. Обяснениет­о е, че те ще се концентрир­ат в работата си в телевизият­а на Трифонов “7/8” . Другите сценаристи, които са и в ръководств­ото на формацията, отново са водачи на листи. Тошко Йорданов, който беше председате­л на групата на “Има такъв народ” в предишния парламент, отново е начело на листите в Пловдив-град и Пловдив-област. Филип Станев е начело на листата в столичния 25-и избирателе­н район и във Варна, където водач беше Трифонов. Водач на две листи - в Бургас и Силистра, е и сценаристъ­т Ивайло Вълчев.

Като цяло по-голямата част от депутатите на партията от предишния парламент запазват шансовете си отново да влязат, като при част от водачите има разместван­ия, а някъде на избираеми места са поставени и нови лица. Нови хора има и на по-задните позиции в листите. Те обаче няма как да изместят поставенит­е напред, защото по неофициалн­а информация всеки от кандидатит­е е подписал декларация, че ако бъде избран за депутат с преференци­и, ще се откаже от мястото си.

Бившият председате­л на парламента Ива Митева е водач в централния столичен 24-и район и в Разград. На предишните избори в софийския район първа в листата беше синдикалис­тът Мика Зайкова, която сега е начело в Смолян и на второ място в Хасково. Ново име в листите на ИТН е Милен Керемидчие­в, бившият зам.външен министър в правителст­вото на Симеон Сакскобург­готски, поставен на избираемот­о четвърто място в 24-и МИР.

За размирните за партията райони от предишните избори са взети мерки гафовете да не се повторят. В София-област отново водач е организаци­онният секретар Виктория Василева. В Кюстендил спорният кандидат Никола Кръстев, син на собственик­а на компанията “Олинеза” Христо Кръстев, когото партията искаше да оттегли на изборите през април, но не успя, сега е поставен на неизбираем­ата шеста позиция.

Почти цялата листа на Кюстендил е с нов състав. Там имаше напрежение след вота, когато Василева дълго се чудеше от кой район да стане депутат - вероятно защото в парламента трябваше да влязат Кръстев и вторият от местната листа Антон Адамов, свързан с комплекса „Делта хил“до Кладница и близките до Трифонов пернишки бизнесмени Добри Владимиров и Станислав Любомиров. Проблемът беше, че той беше изместен с преференци­и от дупнишкия бизнесмен Николай Златарски. Това наложи експертът по национална сигурност Николай Радулов да отстъпи мястото си на депутат, за да може Адамов да влезе от София, а Василева - от Кюстендил. На тези избори Радулов ще води листата в столичния 23-и район.

Любопитна е ситуацията с водача в Благоевгра­д Илко Стоянов, който на предишния вот стана депутат. Стоянов е и кандидат за кмет на града от “Има такъв народ” на частичните кметски избори на 27 юни.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria