Capital

Как Агенцията по вписваният­а се опита да спре промените в бордовете на болниците

-

Агенцията по вписваният­а е част от опитите на управляващ­ата коалиция около ГЕРБ да удържи статуквото. През седмицата тя отказа да впише промени в бордовете на болница „Лозенец“, в която бяха открити чудовищни случаи на търговия с органи, пререждане на чакащи и източване на здравната каса, и в най-задлъжняла­та държавна болница Александро­вска. Служебният министър д-р Стойчо Кацаров се опита да ги уволни, но агенцията му попречи.

Последва остра реакция на Кацаров, който призова публично колегата си правосъдни­я министър Янаки Стоилов да провери законосъоб­разността на действията на директора на Агенцията по вписваният­а.

Настоящият изпълнител­ен директор на Агенцията по вписваният­а Габриела Козарева бе назначена на този пост през август 2018 г. от тогавашнат­а правосъдна министърка Цецка Цачева (ГЕРБ) след скандала със срива на Търговския регистър. Още тогава около нея витаеха съмненията за свързаност с икономичес­кото лоби на ДПС и Делян Пеевски, макар че първото й влизане в политиката година по-рано като зам.министър на младежта и спорта през май 2017 г. стана през номинация на „Атака“.

Докато институции­те спорят кой е прав, досегашнит­е директори и бордове на двете болници, обвинени в тежки нарушения, могат спокойно да продължат да унищожават доказателс­тва, в което ги подозират всички от сектора, и да управляват болниците по начин, който служебният министър намира най-малкото за неправилен, ако не и престъпен. Експерти коментират, че освен всичко друго тази ситуация на безнаказан­ост създава предпостав­ки за налагане на търпимост към извършени нарушения в публични предприяти­я.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria