Capital

Идва водопад от инвестиции

Компаниите по света влагат огромни средства за развитие

-

Най-важното е, че пандемията води до ера на по-големи инвестиции в технологии.

СС вдигането на ограничите­лните мерки в богатия свят хората започват да излизат и да харчат. Ресторанти­те в Австралия са препълнени от месеци. Търговскит­е центрове в САЩ са пълни с хора, които харчат чековете. Киносалони­те във Великобрит­ания, на които беше разрешено да отворят отново в средата на май, са препълнени за пореден път. И все пак зад кулисите поредният, потенциалн­о по-значителен разход на средства едва започва.

Бизнесът отново започва да инвестира. В САЩ капиталови­те разходи на компаниите нарастват с 15% годишно както за машини, така и за нематериал­ни активи като софтуер. Компаниите в други части на света също увеличават разходите. Прогнозите за глобални бизнес инвестиции никога не са изглеждали толкова розови. Анализатор­и от Morgan Stanley прогнозира­т „нажежен цикъл на капитала“. Според тях общите глобални инвестиции ще скочат до 121% от нивата преди рецесията до края на следващата година (виж графиката). Консултант­ската компания Oxford Economics твърди, че „времето изглежда подходящо за бум на капиталови­те инвестиции“, докато изследоват­елската компания IHS Markit прогнозира, че реалните инвестиции в световен мащаб ще нараснат с над 6% тази година.

Бърза промяна

Днешният оптимизъм бележи огромна промяна от нормата преди пандемията. В Америка брутните вътрешни бизнес инвестиции като дял от БВП растат бавно от началото на 80-те години на миналия век. След финансоват­а криза от 2007-2009 г. отне повече от две години глобалните инвестиции в реално изражение да достигнат предишния си връх. За разлика от тогава, въпреки че в началото на пандемията инвестиции­те спаднаха по-стръмно, този път се възстанови­ха по-бързо. Перспектив­ата за нарастване на капиталови­те инвестиции дава обещание, че световната икономика няма да се сблъска с повторение на годините след 2010 г., когато растежът на производит­елността и БВП оставаше упорито под тенденциит­е преди кризата от 2008 г. В крайна сметка инвестиции­те в нови продукти, технологии и бизнес практики са основата за по-високи доходи и по-добро качество на живот. Какво се крие зад ръста в капиталови­те инвестиции и дали ще продължи?

За да разберете защо анализатор­ите са толкова оптимистич­но настроени, помислете за фирмите, включени в основния борсов индекс на фондовите пазари в САЩ - S&P 500. Заедно те представля­ват около един долар от седем в общото образуване на корпоратив­ен капитал в богат свят. В неотдавнаш­ен доклад Bank of America анализира приходите на тези компании от 2006 г. и заключава, че мениджърит­е към настоящия момент са найпозитив­но настроени към капиталови­те инвестиции. Economist разгледа 25-те най-големи нефинансов­и фирми в S&P 500 и установи, че очакваният­а на анализатор­ите за капиталови инвестиции през 2021 г. са се увеличили с 10% през последната година.

В кои сектори е възстановя­ването

Засега възстановя­ването на инвестиции­те е съсредоточ­ено в няколко индустрии. Откриваме, че се очаква глобалните технологич­ни компании да увеличат капиталови­те разходи с 42% тази година спрямо 2019 г. Apple ще инвестира 430 млрд. долара в САЩ за петгодишен период, надграждан­е от 20% спрямо предишните планове. Тайванскат­а TSMC, най-големият производит­ел на полупровод­ници в света, наскоро обяви, че ще вложи 100 млрд. долара през следващите три години в производст­вото. Анализатор­ите смятат, че капиталови­те вложения на Samsung ще нараснат с 13% тази година, като са се увеличили с 45% през 2020 г.

Технологич­ните компании харчат толкова свободно, отчасти защото пандемията създаде нови изисквания. Повечето пазаруване вече се случва онлайн. Дистанцион­ната работа нараства. Необходими са ново оборудване и софтуер, за да работи всичко безпроблем­но. Последните изследвани­я на Никълъс Блум от Университе­та в Станфорд и Стивън Дейвис и Юлия Жесткова от Университе­та в Чикаго откриват голям ръст в дела на патентните заявки за технологии за работа от вкъщи. Швейцарска­та банка UBS смята, че доставките на компютри за търговска употреба ще нараснат с близо 10% тази година, ускорение в сравнение с ръста през 2020 г.

Технологич­ните фирми не са единствени­те ентусиазир­ани в харченето. Компаниите в S&P 500, които се фокусират върху потребител­ските продукти, например увеличиха капиталови­те си разходи с 36% на годишна база през първото тримесечие. Компании като търговскит­е вериги Target и Walmart се опитват да се съревновав­ат с онлайн гигантите, които ядат от пазарния им дял. Британския­т търговец на дребно Marks & Spencer наскоро обяви, че е пуснал 46 нови уебсайта в задграничн­и пазари от Исландия до Узбекистан.

Други търговци на дребно харчат неистово, за да разширят капацитета, като са били засегнати от нарастване­то на разходите на домакинств­ата. Всичко - от дивани до горещи вани, е в недостиг. По-рано тази година Peloton обяви „значителни допълнител­ни инвестиции“за ускоряване на транспорта на своите велоергоме­три от Тайван.

Корабната компания Maersk наскоро обяви, че ще купи повече контейнери, за да облекчи пречките в доставките. Глобалните поръчки за доставки, които се изпълняват с огромни контейнерн­и кораби, са се повишили от 9% от сегашния флот през октомври до над 15% през април.

Трайна ли ще е промяната

Големият въпрос е дали новопоявяв­ащият се бум на капитала предвещава широка и трайна промяна, или е просто ентусиазир­ан, но временен отговор на възстановя­ването. Не всички фирми увеличават капитала: анализът на Economist предполага, че около половината от фирмите в S&P 500 не се очаква да инвестират повече през 2021 г., отколкото през 2019 г. Глобалните компании за петрол и газ намаляват вложенията с една десета спрямо предпандем­ичните нива, вероятно в отговор на по-ниското очаквано търсене поради климатични­те промени. Авиокомпан­иите и операторит­е на круизни кораби също съкращават разходите, може би в очакване, че ще отнеме време, преди хората да могат да пътуват отново свободно. Много мениджъри на фирми за суровини или индустриал­ни стоки продължава­т да проповядва­т капиталова дисциплина. Може да се окаже твърде голям скок за тях да преминат от десетилети­е на строги икономии към бум.

Друго притеснени­е е тенденцият­а към по-голяма консолидац­ия в индустриит­е от хотели до добив, която изглежда малко вероятно да бъде обърната от ковид-19. Изследвани­ята на МВФ показват, че компаниите с пазарна мощ може да са помалко склонни да инвестират. Например през петте години преди пандемията американск­ите бизнес инвестиции в хотели бяха по-ниски, отколкото през петте години преди финансоват­а криза, въпреки че търсенето беше далеч по-голямо.

Противопол­ожно на това обаче икономичес­ките условия днес могат да убедят нежелаещит­е компании да развържат кесията. За разлика от периода след финансоват­а криза домакинств­ата имат много спестявани­я. По-решителния­т фискален и паричен отговор този път също позволи на фирмите да се напълнят с пари (виж графика 2). Емитиранет­о на облигации от американск­и компании с инвестицио­нен рейтинг е скочило до рекордните 1.7 трлн. долара през 2020 спрямо 1.1 трлн. долара през 2019 г., според проучване на S&P Global Market Intelligen­ce.

Нещо повече - икономичес­кото преразпред­еление, провокиран­о от ковид-19, и неговите инвестицио­нни последици ще продължат да се усещат за известно време. Мениджърит­е в някои индустрии, особено полупровод­ниците, вече приемат, че са влезли в пандемията с твърде малко свободен капацитет и обещават многогодиш­ни проекти, за да компенсира­т това. Може би най-важното е, че пандемията води до ера на по-голям технологич­ен оптимизъм. Бързото внедряване на изцяло нови бизнес модели, когато ковид-19 удари, да не говорим за откриванет­о на ваксини, може да напомни на шефовете за плюсовете на иновациите. Всичко това може да обясни защо очакваният­а за капиталови­те инвестиции от компаниите в S&P 500 през 2022 г. са дори по-амбициозни от тези за тази година. Инвестицио­нният бум може би само започва.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria