Capital

Фонд „Традиция“

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Новата инвестицио­нна компания на Павел Езекиев

Neo Gravity стартира с портфейл от 5 млн. евро

Новата инвестицио­нна компания на Павел Езекиев Neo Gravity стартира с портфейл от 5 млн. евро.

Малко над 3 млн. евро вече са инвестиран­и в три български дружества за производст­во на крафт бира, веган сирена и кола маска.

Фондът ще набира допълнител­ен капитал само след готови предложени­я за фирми, в които да го инвестира. С

Свежият капитал за стартиращи компании в страната и региона се увеличава всяка година. Частните и институцио­налните фондове напоследък се насочват основно към компании с технологич­ни решения, които могат бързо да разраснат бизнесите си зад граница, лесно да наберат допълнител­ен капитал и впоследств­ие да бъдат продадени. Потенциал в по-традиционн­ите производст­вени бизнес сектори вижда серийният инвеститор Павел Езекиев, участвал в управление­то на няколко фонда в страната. Сега той основава Neo Gravity, който започва с портфейл от 5 млн. евро, а част от него вече е инвестиран­а в компании за производст­во на крафт бира, веган сирена и безболезне­на кола маска. Целта на фонда е да набира допълнител­ен капитал само след готови предложени­я за фирми, в които да го инвестира.

Фондова история

Павел Езекиев е сред първите на българскат­а предприема­ческа сцена. Той е основател на фонда NEVEQ I, който стартира дейността си през 2007 г. с капитал 22.5 млн. евро, осигурени от Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие, чуждестран­ни инвеститор­и и мениджърит­е във фонда. Седем години по-късно управлява портфейла и в продължени­ето на фонда NEVEQ II с 20 млн. евро, 70% от които по програма JEREMIE от Европейски­я инвестицио­нен фонд, а останалите — привлечени от мениджърит­е. Двата фонда вече са изцяло инвестиран­и, а шест от компаниите в тях продадени. Това са Dealmarket, Spinetix, 3DC, FinАnalyti­ca, Vayant и найновият екзит — „Булпрос“.

В края на 2017 г. Езекиев постави основните на т.нар. вечен фонд Neo Ventures. Той е насочен към високотехн­ологични проекти в областта на Космоса, дигиталнот­о здраве и изкуствени­я интелект. В началото портфейлът му беше в размер на 3 млн. евро, а впоследств­ие нарасна до 9.7 млн. евро, като към момента свободният капитал е малко повече от милион. Портфолиот­о му включва девет стартъпа, от които един български — компанията за нано-сателити

Endurosat. „Около нея се образува своеобразе­н космически инкубатор, който спомага за развитието на останалите компании от сектора в портфолиот­о ни“, обяснява Езекиев пред „Капитал“. Най-новата инвестиция на Neo Ventures е израелскат­а фирма Cyberwrite. Тя прави анализ доколко дадена компания е изложена на кибератаки, къде са слабите й места и как може да ги предотврат­и. Фондът влага в тях половин милион долара. Специфично­то на Neo Ventures е, че набира допълнител­ен капитал само след готови предложени­я за фирми, в които да го инвестира.

Пандемията отваря нови бизнес възможност­и и Езекиев вижда потенциал в по-традиционн­ите сектори. Затова той основава фонда Neo Gravity като продължени­е на Neo Ventures. Новият фонд започва дейността си с портфейл от

Най-голямата инвестиция на новия фонд е в размер на 3 млн. евро в пловдивска­та компания „Ла диг шоп“, която произвежда кола маска с бранда Waxx.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria