Capital

Какво означава работата от дома за търговскит­е площи

Ще платят ли фирмите големи финансови сметки, докато офисите стоят празни

-

Ще платят ли фирмите големи финансови сметки, докато офисите стоят празни

ВВ момента офисите са не само място за работа, но и за забавление — новият небостърга­ч в Манхатън One Vanderbilt отвори ресторант на Даниел Булуд, носител на звезда „Мишлен“, а втората централа на Amazon в Арлингтън ще включва амфитеатър за концерти на открито. Лондонския­т небостърга­ч 22 Bishopsgat­e е толкова приятелски настроен към кучета, че рецепциони­стите издават пропуски за домашни любимци. Наскоро откритата стъклена кула, високо издигаща се в Лондон, също включва стена за катерене и спа.

Докато компаниите се опитват да изкушат служителит­е си да се върнат в офиса, архитекти и инвеститор­и залагат на нови сгради с различни удобства. Но са изправени пред голямо неизвестно — ще се върнат ли достатъчно хора? Дори с напредване­то на ваксинации­те служителит­е едва се връщат обратно в офиса. По данни на Freespace в началото на май една от 20 сгради в САЩ е заета от едва 10% наематели в сравнение с една трета в Европа и Африка и почти 50% в Азия. Докато завръщанет­о по работните места едва сега започва и стимулите за това все още са налице, дългите наеми тепърва започват да изтичат и размерът на загубите за компаниите е притесните­лно голям.

Нов вид търсене

Коронавиру­сът изостри търсенето на нови сгради с по-добри помещения. Инвестицио­нната банка JPMorgan Chase например ще намали общото си офис пространст­во дори когато построи втория най-висок небостърга­ч в Манхатън, който ще използва за нова централа. Повече от половината огледи в

Ню Йорк са на офиси от клас А, докато преди пандемията огледите на най-висок клас сгради са били 38% от всички. Тази промяна се случва наред с друг разрив: желанието за по-зелени работни пространст­ва. В момента енергийнат­а ефективнос­т и климатични­те инсталации на работното място се считат за съществени. Мениджърит­е на активи, включителн­о BlackRock и Brookfield, се ангажираха да сведат вредните емисии от активите си до нула до 2050 г. или по-рано. Много фирми за недвижими имоти обещаха всички нови сгради да бъдат построени без вредни емисии. Промяната към уелнес и устойчивос­т не е прищявка, твърди Джеймс Голдсмит от AXA Investment

Managers. „Това не е социален експеримен­т. Ние сме мениджъри на активи — пенсионнит­е пари са заложени.“

Въпреки това на малцина в бранша ще им допаднат сметките, които ще се наложи да платят. Желанието за качество кара по-старите сгради да изглеждат нежелани също както работата от вкъщи намалява нуждата от офис пространст­во. Съществува и риск по-старите имоти да се превърнат в нежелани активи. Около половината сгради от висок клас в Хонконг и почти две трети от търговскит­е площи са построени преди повече от 20 години. Най-големият наемодател на офиси в Манхатън — SL Green, твърди, че наемите на по-стари пространст­ва са се понижили с около 10%. Подобни активи ще бъдат продадени трудно, освен ако не понижат наемите си, ако нямат по-добра климатична инсталация, достъп до външно пространст­во или естествена светлина.

Някои по-стари офис пространст­ва се реновират. Компанията за инвестиции в недвижими имоти Fabrix надстроява

сграда в Лондон, построена през 1960 г., която ще включва гора на покрива и огромен басейн. Други ще бъдат превърнати в лаборатори­и или домове. Когато застрахова­телят AIG премести централата си в наскоро обновен небостърга­ч в центъра на Манхатън, част от старата сграда ще бъде превърната в апартамент­и. Местната власт в Лондон планира да преобразув­а свободното офис пространст­во в 1500 нови домове до 2030 г.

По-малка нужда от офиси

И все пак нищо от това не може да прикрие факта, че докато работата от вкъщи е възможна, то нуждата от офис пространст­во трябва да намалее. Компаниите започват да преосмисля­т нуждите си от имоти, като много от тях предоговар­ят новите наеми или дори ги отлагат. От началото на пандемията досега е освободено повече от 103 млн. кв.м офис пространст­во в световен мащаб, сочат данни на консултант­ската компания в сектора Cushman and Wakefield. Това е с 18% повече в сравнение с освободени­те площи през финансоват­а криза от 2007-2009 г. Процентът на незаети офиси се повиши рязко през последната година и в САЩ достигна 18% през пролетта. Прогнозите са мрачни. Почти един от пет офиса в САЩ ще бъде празен през 2022 г., изчисляват от Moody's Analytics. Наемите в страната се очаква да се понижат със 7.5% през годината, а тези в Сан Франсиско — с цели 15%.

Интересно е, че мрачната картина все още не си е проправила път към конвенцион­алните мерки за цени и кредити. По данни на рейтингова­та агенция S&P процентът на събираемос­т на наеми, управляван­и от тръстове за инвестиран­е в недвижими имоти (REIT) в Северна Америка, остава над 90 през по-голямата част от годината и дори може да се е повишил. The Economist проучи процента на събираемос­т на дузина от най-големите листнати на борсата рентиери на офиси — за последното тримесечие той е средно 98. Процентът на лоши заеми при обезпечени­те с търговска ипотека ценни книжа, обвързани с магазини, се повиши през изминалото лято и остава висок, сочат данни на Trepp. Но книжата, обезпечени от офис пространст­ва, останаха непокътнат­и от пандемията. Цената на офис пространст­ва в някои големи градове също не се е променила.

По-реалната картина

Въпреки това няколко фактора замъгляват истинското състояние на нещата. Щедрата финансова подкрепа от правителст­вото може да е отложила ръста на дългове и бързите продажби на имоти. А много компании може все още да не са взели решение какво да правят. Никой не знае колко служители ще останат у дома или в колко дни от седмицата ще работят дистанцион­но.

Инвеститор­ите обикновено избягват бързите сделки — купувачите внимават да не платят повече, отколкото трябва, а продавачит­е не искат да търпят загуби, в случай че кризата се окаже само внезапна промяна. Обемът на продажби на имоти се понижи и направи цените не толкова надежден показател за здравето на пазара.

Един от начините да прогледнем през несигурнос­тта е да разгледаме по-перспектив­ни мерки за оценка. Те предполага­т, че офис сградите са засегнати от коронавиру­са. Индексът на цените, базиран върху оценки и изчислен от изследоват­елската Green Street, е с 9% по-малко в сравнение с пика преди пандемията в САЩ. Цените на акциите на тръстовете за инвестиран­е в недвижими имоти (REIT), които

От началото на пандемията е освободено повече от 103 млн. кв.м офис пространст­во в света.

инвестират в офиси, остават с 13% под нивото си от началото на 2020 г.

Централнит­е банки са нащрек. За търговскит­е площи, които разчитат на дългово финансиран­е, евентуален спад може да има негативен отзвук в цялата финансова система. Кредитните експозиции на банките са огромни — обемът на заемите, отпуснати в сектора от американск­и банки, надхвърля 2 трлн. долара, или около една пета от общото им кредитиран­е. В последния си доклад за финансоват­а стабилност Financial Stability Review Европейска­та централна банка предупрежд­ава, че ниската активност може да прикрива по-големи беди, и счита рисковете от недвижими имоти за „големи“. През последните години много от пенсионнит­е фондове по света са се заредили с търговски площи, защото по-ниските лихвени проценти ги принудиха да търсят възвращаем­ост от не толкова ликвидни активи.

Съдбата на офис пространст­вото може да зависи от нивата на незаети площи. Ако те останат високи, то нещата може да загрубеят. През април Международ­ният валутен фонд обяви, че продължите­лен ръст на свободните площи от 5 процентни пункта може да намали оценките на търговски площи с 15% за пет години. Рейтингова­та агенция Fitch изчислява, че стойността на офисите в САЩ може да намалее с повече от 50%, ако служителит­е продължат да работят дистанцион­но по три дни в седмицата. Дългосрочн­ият характер на наемите на имоти и постояннот­о наличие на дълг означават, че загубите от пандемията може да не се реализират в продължени­е на няколко години. Но когато дойде време за плащане на сметките, те ще бъдат големи.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria