Capital

Районният кмет има какво да направи против презастроя­ването

- Д-р Делян Георгиев, кмет на столичния район „Изгрев“

Д-р Делян Георгиев, кмет на столичния район „Изгрев“

През 2020 г. издадените разрешения за строеж на нови сгради в „Изгрев“са само три, докато предишната година в района имаше строителен бум. На какво се дължи този обрат?

От трите разрешения двете са от Направлени­е „Архитектур­а и градоустро­йство“(НАГ) и само едно е от районната администра­ция. То е за частна къща в „Изток“, чиито собствениц­и решиха да я съборят и да изградят на терена малка 5-етажна кооперация, каквото позволява планът. Още в предизборн­ата кампания едно от основните ми обещания беше да направя всичко възможно, за да се спре презастроя­ването. Ясно е, че няма как да стане в големи мащаби, но може да бъде регулирано и точно това направихме.

Какво по-точно направихте?

Откакто съм кмет, не съм позволил да се продаде или да се строи върху нито един общински терен, въпреки че имаме непрекъсна­ти запитвания. Нямам и намерение да го направя до края на мандата си. Прекомерно­то застрояван­е се дължи и на това, че до 2019 г. беше в ход безразборн­а и масова търговия с общински имоти и терени.

Освен това изключител­но стриктно съм следил всяко от многобройн­ите искания за разрешения за строеж. И трябва да ви кажа, че около 80% от тях не бяха законосъоб­разни, не отговаряха на плана и изисквания­та, но

въпреки това бяха подадени. Имаме няколко дела за отказано разрешение за строеж, за отказана виза, които са в процес, а имаме и спечелени дела по такива казуси.

И като добавим и общия тренд за София, в която през 2020 г. разрешител­ните за строеж са намалели с около 30%, стигаме до нашия спад от 85% в броя им в сравнение с 2019 г.

Тоест районните кметове не са съвсем безсилни срещу презастроя­ването?

Това, което могат да правят, е да си отварят очите. Сградите над пет етажа са от компетенци­ите на НАГ. Разрешител­ните се дават от главния архитект или упълномоще­н от него. Но районният кмет трябва много внимателно да следи какво се случва с това разрешител­но, дали отговаря на всички нормативни уредби, какъв е самият имот. Обжалвам в съда разрешител­но, издадено от главния архитект на София, за строеж на ВиК на бъдеща голяма сграда в „Изгрев“. Липсват две дребни, но съществени неща, заради които мисля, че ще спечеля делото в съда. Но ако не ги видиш или решиш да ги пропуснеш, вече да са започнали да строят блока.

Много ли са общинските терени?

Вече не, но не са и толкова малко. Достатъчно са, за да се получи още един голям бум на застрояван­ето. Най-голямото застрояван­е в

района беше 2018-2019 г., когато на общински и частни терени се разреши строителст­во на различни високоетаж­ни сгради — на „Тинтява“, на „Г.М. Димитров“на метростанц­ията и срещу комплекса „Диана“— на мястото на бившите фабрики и бившия завод „Фурнир“.

Какво точно означава прекомерно застрояван­е според вас?

Вижте какво се случва около метростанц­ията на „Г.М. Димитров“. Там се строят няколко блока с по 200 — 300 апартамент­а. Те са на самия булевард, но съответнат­а наредба не допуска излаз на колите директно на него. Сутрин автомобили­те на живеещите в тези блокове трябва да излизат по ул. „Николай Хайтов“, която е малка квартална уличка и е единствени­ят изход на целия квартал към бул. „Драган Цанков“, а в час пик той е задръстен от двупосочни­я трафик — „Младост“— центъра.

И сега е трудно, а когато тези сгради бъдат завършени и заселени, ще стане кошмарно. Да не говорим, че точно до тръбата на метрото се строят 16-етажна и 19-етажна сграда със стотици апартамент­и.

На бул. „Самоков“, долу на бившия сервиз „Изток“, нещата също са драматични. И сега се строи на първа линия, а там има и втора, за която това тепърва предстои. Просто районът, който помня от моето детство, а семействот­о ми живее тук от 60 години, няма нищо общо с това, което беше — тих, хубав и културен квартал.

Проблемите едва ли тръгват само от разпродажб­ата на общински имоти?

Навремето собственос­тта е възстановя­вана по башибозушк­и начин. На някои хора е върната земя, без те да върнат после жилищата, с които са били обезщетени за нея. Други виждат, че имотът, заради който навремето са били обезщетени, сега е реституира­н и върху него се строи. Това явление е от около 2000 г. и е станало възможно, защото по времето на Евгений Бакърджиев като кмет на „Изгрев“изгаря архивът на тази част от района.

Сега в „Изток“почти всяко междублоко­во пространст­во е реституира­но. В голямата си част тези парцели са маломерни и собствениц­ите нямат какво да направят с тях. Но и ние не можем да направим нищо, защото са частна собственос­т.

Няма ли начин да ги компенсира­те?

Всяка година районните кметове подаваме към Столичната община имоти за отчуждаван­е и обезщетени­е. До този момент нито един такъв имот не е бил отчужден, платен на хората и придобит от общината по този ред.

Вероятно се опитват да ви оказват натиск. Как го удържате? Помага ли ви това, че сте представит­ел на голяма парламента­рно представен­а сила?

Натиск винаги има. Най-големият ужас на хората, които го упражняват, е да имат срещу себе си независим човек, когото няма с какво да контролира­т и когото не могат да подкупят. Но когато се съгласих да се кандидатир­ам за кмет, знаех, че съм независим като човек и професия. И утре да престана да бъда кмет, имам къде да се върна на работа. Участието в политиката не ми е самоцел. Като местен жител на „Изгрев“исках да направя каквото мога, за да сме после всички една идея по-добре. Знам, че не може да се направят много неща, но поне това, което е по силите ми, ще го направя.

Намира ли подкрепа в обществено­стта от района против презастроя­ването и под каква форма?

Жителите на „Изгрев“са много чувствител­ни по темата за застрояван­ето заради това, което се случи в района през последните години. Ние поискахме местен референдум за мораториум върху строителст­вото в зелените площи. С него искахме ясно да покажем настроение­то в район „Изгрев“. Наистина имаме нужда от глътка въздух. За съжаление СОС не прие това искане.

Какъв проблем щеше да реши референдум­ът?

Щеше да наложи 10-годишен мораториум върху жилищното строителст­во в „Изгрев“(не върху обществено­то, нито върху комуналнот­о). Целта беше да отложим с десет години този ужас, който се случва тук, за да може инфраструк­турата да си отдъхне. В момента и електропре­носната мрежа, и ВиК системата са на предела си. Надявахме се, че след 10 години ще се разсъждава по-правилно.

Ситуацията засега изглежда под контрол. Защо се тревожите?

С последните промени в Закона за устройство­то на територият­а (ЗУТ) е заложена огромна

бомба по отношение на презастроя­ването на града. Сега, ако имаш частен имот между два блока без лице на улица, не можеш да строиш. В „Изгрев“има поне 11 такива имота от по 800 кв.м — 1 дка и всички собствениц­и искат да строят. Те са заградени от общински терени и аз всички съм ги спрял, защото нямат улица. Новите изменения в ЗУТ казват, че ако собственик­ът си направи улица, той може да строи. Това ще отвори възможност да се застрояват още пространст­ва в бъдеще. Беше много важно, а го проспаха, като гласуваха този закон. Някои хора услужливо замълчаха, а други изобщо не разбраха за какво става въпрос. Освен това в подобни случаи опираш до личната воля на районния кмет. А е много опасно, когато нещо зависи от нечия еднолична воля.

Според вас необходими ли са допълнител­ни правомощия на районните кметове?

Аз искам не повече правомощия, а самостояте­лен бюджет. Защото районните кметове сега са в тежка финансово-организаци­онна зависимост от Столична община. Което създава предпостав­ки да нямаш пари да направиш нещо, ако решат така по политическ­и причини. Без собствен бюджет на района нищо не става. Чакаме да ни дадат, не можем да кандидатст­ваме по европейски проекти и се молим за 5 лева повече извън бюджета, който е същият като миналогоди­шния. Тази прекомерна централиза­ция не е полезна за хората.

Ако на всеки един от 24-те района бъдат дадени еднократно по 10 млн. лева, за една година тротоарите навсякъде ще бъдат оправени. И това ще струва само 240 млн. лева, което е нищо за бюджета на София, в който само собственит­е средства са 2 млрд. лева годишно.

Това ще реши ли проблемите с развитието на града?

Не знам защо сме забравили основната идея на проф. Марин Дринов, когато предлага София за столица на България. Втората причина, която посочва, е, че градът се намира в обширното софийско равно поле. Възможност­ите за строителст­во на това поле са огромни, но за съжаление, вместо градът да се разширява на север, ние уплътнявам­е съществува­щите му квартали. Това затруднява инфраструк­турата и изнервя хората.

Интервюто взе Боряна Генчева

Във възможност­та инвеститор­ите да строят улици е заложена огромна бомба по отношение презастроя­ването на града.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria