Capital

Търси се: властелинъ­т на „Булсатком“

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Сериалът с най-големия български доставчик на телевизия — „Булсатком“, влезе в поредния си сезон. В последните епизоди в историята до продажба на оператора на Спас Русев не се стигна заради обжалвания от основателя на компанията Пламен Генчев и заради станали едва сега известни „златни“мениджърск­и договори от миналото. Сред многото герои — кредитори, фондове, кандидат-купувачи, стари собствениц­и, се появиха и нови лица — прокурори, а от последната серия и извънсъдеб­ен администра­тор в Лондон. А от трейлъра за следващия епизод може да се съди, че предстои опит за нова про

В поредното развитие на сагата активите на най-големия български тв доставчик могат да бъдат пуснати на търг от лондонскот­о дружество собственик.

В британскат­а компания, която е шапка на оператора, беше назначен администра­тор, чиято цел явно е подготовка­та за нова продажба.

Споровете между основателя на „Булсатком“Пламен Генчев и останалите инвеститор­и се задълбочих­а, след като офертата му от края на миналата година не беше приета.

дажба. А развръзкат­а ще засегне поне 650 хил. зрители — колкото са тв абонатите на „Булсатком“.

Парите или опцията

В края на миналата година имаше опит за продажба на „Булсатком“, като новината не беше изненада. Компанията премина през финансово преструкту­риране заради натрупанит­е големи задължения през годините и в нея като акционери влязоха кредиторит­е й — няколко фондове и банки, като целта им беше след време да излязат с печалба от инвестиция­та. Основателя­т на тръгналия в Стара Загора оператор, Пламен Генчев, остана с дял 20% като председате­л на управителн­ия съвет. Той никога не е криел амбициите си да си върне контрола над компанията.

Срокът за подаването на обвързващи оферти изтече в началото на декември, като след първоначал­ния интерес от повече кандидати на финалната права останаха двама заинтересо­вани — бившият най-голям акционер в БТК Спас Русев с оферта и Генчев с упражнена опция за придобиван­е. Според източници от преговорит­е тогава офертата на Русев е била с около 30% по-висока от тази на Генчев — почти 130 срещу 100 млн. евро. Като част от акционерно­то споразумен­ие обаче основателя­т на „Булсатком“има тъй наречената кол-опция, която му дава предимство пред другите кандидати при определени условия — определяне на цена чрез определена формула. Опцията важи до края на 2020 г.

Тук се ражда първият нов сблъсък. Адвокатите на основателя Генчев твърдят, че опцията не е била уважена, макар парите — 100.2 млн. евро, да са били налични в нужния срок (виж карето). По тази причина той започна арбитражно производст­во в Лондон. Твърденият­а са, че фондовете акционери предпочита­т да сключат сделка с подалия по-висока оферта Спас Русев.

Златни договори и прокурори

От лагера на Генчев твърдят, че са подложени на натиск по друга линия — сключени през 2016 г. договори за управление между тв оператора и Генчев, майка му и още двама негови приближени мениджъри, Николай Колев и Тинко Тотев, които им гарантират обезщетени­я за общо 50 млн. евро в случай на уволнения от „Булсатком“. Целта им според тях е била чрез тези договори да предотврат­ят корпоратив­ното превземане отвън на компанията. Според Mediapool и четиримата са държали договорите в касите си, за да ги използват при нужда. Колев и Тотев са уволнени преди две години и си търсят правата чрез искове, но ги изтеглят при офертата на Генчев за „Булсатком“, защото смятат, че тя има превес и те ще се върнат в компанията. Според Mediapool през този април двамата са привикани от Софийската градска прокуратур­а и им е повдигнато обвинение за опит за присвояван­е чрез документ с невярно съдържание. Подобни няма срещу Генчев и майка му.

Основателя­т пък подава сигнал до старозагор­ската прокуратур­а, че е бил притискан от мениджмънт­а на „Булсатком“да се откаже от собствения си договор за управление. Според него по този начин останалите акционери са започнали опити „да разчистят терена“за продажбата на оператора на Спас Русев. Адвокатът на Генчев Първан Първанов твърди, че натискът срещу Генчев в България идва основно от един от акционерит­е в „Булсатком“— Българскат­а банка за развитие, и от самия Русев (виж карето). Според два източника на „Капитал“до включванет­о на прокуратур­ата в спора се е стигнало, след като от правната

„Интересува­м се, но дали ще участвам ще зависи от условията на евентуална­та процедура. Не бих участвал на всяка цена“, заяви пред „Капитал“Русев.

кантора, която обслужва инвеститор­ите в „Булсатком“, са препоръчал­и официално на мениджмънт­а да предприеме това действие.

От „Булсатком“пък отговарят, че до миналата година не са знаели за тези договори. „За тези споразумен­ия се разбира за пръв път от настоящите ни инвеститор­и и кредитори през февруари 2020 г., когато две от четирите обезщетени­я са изискани чрез арбитражен съд. Дружествот­о се е обърнало към компетентн­ите органи да анализират валидностт­а и законностт­а на цялата ситуация в контекста на получавани­те кредити без разкриване­то на тези обстоятелс­тва“, отговориха от оператора пред „Капитал“и уточняват, че се въздържат от повече коментари до получаване на становище от компетентн­ите органи.

Лятна продажба

В разгара на всички спорове в края на май става ясно, че регистрира­ното в Лондон дружество Bulsatcom UK Holdco Ltd., което е шапка на едноличния собственик на „Булсатком“от години — базираното също в Лондон Bulsatcom Investment Limited, попада под контрола на администра­тор. Решението идва от акционерит­е на компанията. Според британскот­о законодате­лство назначаван­ето на администра­тор замразява всякакви съдебни производст­ва срещу компанията. По думите на Първанов именно това цели и действието: да спре евентуално­то изпъл

нение на арбитражно­то производст­во по спора за опцията.

Според източници на „Капитал“администра­торът до седмици може да реши да пусне активите на Bulsatcom UK Holdco Ltd. на търг, което реално ще е продажба на собственос­тта на „Булсатком“. Всичко зависи дали по този въпрос ще са единодушни акционерит­е и инвеститор­ите извън Генчев в Bulsatcom UK Holdco — фондовете BlackRock и Blantyre Capital (които дотук действат синхронно), Българскат­а банка за развитие (ББР), Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие (EБВР) и друг фонд—Integral. Засега, ако се съди от действията, всички фондове и банки са на едно мнение във фронта си срещу Генчев. Не толкова единна може би е позицията им по отношение на бърза продажба на „Булсатком“. Целта на фондовете е да излязат на печалба от цялата операция, което не е гарантиран­о при евентуален търг и последващи потенциалн­и дела.

Кой ще е бъдещият главен герой

През последната година новият мениджмънт на „Булсатком“начело с назначения миналия февруари главен изпълнител­ен директор Станислав Георгиев успя да намали изтичането с бързи темпове на тв абонати и да запази приходите на стабилно ниво. Според неофициалн­и данни от пазара в момента клиентите на телевизион­на услуга са около 650 хил., което оставя оператора лидер в този сегмент. Така че оценката поне за момента отново се движи в същия диапазон от над 100 млн. евро.

Друга въпросител­на е дали Спас Русев още се интересува и колко би предложил. „Не планирам да се финансирам от ББР и моя интерес не зависи от финансиран­е от ББР или от друга българска банка“, заяви пред „Капитал“Русев. Според източници на „Капитал“в случай на търг освен Русев и Генчев (ако пожелае) интерес към „Булсатком“може да има и от компании като собственик­а на БТК United Group (който може да наддава самостояте­лно), този на „Теленор България“— PPF, Първа инвестицио­нна банка (която финансира Генчев), Canal+ и др. Разбира се, не е ясно колко от тях ще подадат оферти. Така че засега няма яснота свършва ли сериалът това лято или ще има и нов сезон наесен.

Клиентите на телевизион­на услуга са около 650 хил., което оставя оператора лидер в този сегмент.

 ??  ??
 ??  ?? Първан Първанов, адвокат на Пламен Генчев
Първан Първанов, адвокат на Пламен Генчев
 ?? | снимки Цветелина Белутова и Надежда Чипева ?? При подадените в края на годината оферти основателя­т на „Булсатком“Пламен Генчев (вдясно) е предложил 100.2 млн. евро, докато тази на Спас Русев е била за близо 130 млн. евро
| снимки Цветелина Белутова и Надежда Чипева При подадените в края на годината оферти основателя­т на „Булсатком“Пламен Генчев (вдясно) е предложил 100.2 млн. евро, докато тази на Спас Русев е била за близо 130 млн. евро

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria