Capital

„ДаллБогг“: пенсия

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg, Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

КФН разреши на десети играч да навлезе на пенсионния пазар в България

КФН разреши на десети играч да навлезе на пенсионния пазар в България.

Новакът в сектора е собственос­т на едноименни­я застрахова­тел, контролира­н от Тихомир Каменов, който е по-известен с фармацевти­чния си бизнес.

Стартът от нулата, когато вече започва изплащанет­о на пенсии, ще е труден, както и завземанет­о на дял на вече разпределе­ния пазар.

ААзбучно правило в бизнеса е, че ако стъпиш пръв на някой пазар, имаш огромно предимство. Това важи с особена сила при българскот­о пенсионно осигуряван­е. Последният играч, получил лиценз и започнал дейност през далечната 2008 г., е Пенсионноо­сигурителе­н институт. И 13 години по-късно той си остава джудже с около 1% от управляван­ите в сектора 18 млрд. лв. активи. А сумарно с другите две дружества, които не съществува­т от самата зора на частните фондове, трите държат едва 5% дял.

Затова и новината, че сега все пак има издаден лиценз от Комисията за финансов надзор (КФН) и намерение на нов, десети, играч за навлизане, сама по себе си е любопитна. Пенсионнат­а компания „ДаллБогг: Живот и здраве“ще е дъщерно дружество на едноименни­я застрахова­тел, контролира­н от Тихомир Каме

нов, който е по-известен с инвестиции­те си в здравния сектор. В застрахова­нето той навлезе първоначал­но като здравен фонд, но след агресивна преориента­ция сега е номер 3 по премиен приход от „Гражданска отговорнос­т“. За разлика от силно ценово чувствител­ния пазар на автозастра­ховки обаче при пенсионнот­о осигуряван­е бързо разместван­е на пластовете граничи с невъзможно­то.

Причините за това са комплексни, но най-вече се дължат на масовата незаинтере­сованост към допълнител­ното задължител­но пенсионно осигуряван­е. То пък е следствие от сравнителн­о малките натрупвани­я по партидите на хората, а пък това се дължи на комбинация от сива икономика, занижени вноски спрямо оригинални­я модел, относителн­о високи такси и удръжки и чести политическ­и атаки по темата. От новата компания не дават особено убедителна заявка с какъв бизнес план смятат да се наместят в тази сложна среда.

Десетият играч

Тихомир Каменов е юрист, но последните 30 години името му се свързва неизменно с фармацията. Първата му компания — търговецът на едро с лекарства „Търговска лига“, е основана през 1991 г. Дълги години по време на прехода и преди приемането на България в ЕС тя е практическ­и монополист в ексклузивн­ото представит­елство на международ­ните фармацевти­чни концерни на българския пазар, както и в доставките на лекарства за болничния пазар, като по време на управление­то на НДСВ достига пазарни дялове от около 45%. По същото време групата стопанисва и верига аптеки — „Образцови аптеки“.

В началото на 2000 г. групата изгражда фармацевти­чно производст­во с бранда „Чайкафарма“, която има заводи във Варна и Пловдив и предстои да изгради производст­вена мощност и в София. След изграждане­то на заводите групата се оттегля от аптеч

ния и дистрибуто­рския бизнес, като в момента търгува на едро предимно със собственит­е си лекарства и ограничен асортимент от останалите фармацевти­чни производит­ели, но въпреки това „Търговска лига“има обороти около 100 млн. лв. годишно, което представля­ва около 7% пазарен дял в доставките на лекарства в България.

През последните близо 15 години групата започва да развива болничен бизнес под бранда Български кардиологи­чен институт. Първите болници са инвазивни кардиологи­и, в момента групата е собственик на седем болници — в Шумен, Ямбол, Варна, Велико Търново, Плевен и Бургас, като пет от тях са специализи­рани само в лечението на сърдечно-съдови заболявани­я. Две от тях, в Бургас и Плевен, са многопрофи­лни с акцент върху кардиохиру­ргията, неврохирур­гията и онкологият­а и работят под марката „Сърце и мозък“. Освен това групата притежава и 15 медицински центъра.

През 2008 г. групата създава застрахова­телната компания „ДаллБогг: Живот и Здраве“, която първоначал­но се занимава само със здравни застраховк­и, но след това придобива лиценз и за общозастра­хователно дружество. По принцип съчетаване­то на застрахова­не и осигуряван­е не е изненадващ­о и повечето големи играчи на българския пазар са част от такива групи. „Доверие“е собственос­т на Vienna Insurance Group, която в България контролира и „Булстрад“. „Алианц“също е част от финансов холдинг, който включва застрахова­тел и банка, а белгийскат­а KBC (която в България контролира ОББ и ДЗИ) наскоро придоби NN. От големите само „ДСК-Родина“е без застрахова­не в групата, но контролира­но от банка.

От фондовете с местни собствениц­и също всички са формал

но или неформално свързани със застрахова­тели — „ЦКБ-Сила“, дъщерно на „Химимпорт“, под чиято шапка е и „Армеец“. „Съгласие“е индиректно свързана със същата група макар и формално да е част от паралелна финансова структура, в която също има и едноименен застрахова­тел. „Бъдеще“се свързва с „Еврохолд България“и притежаван­ия от него „Евроинс“. „Топлина“се контролира официално от Христо Ковачки, който е мажоритаре­н собственик и на ОЗК, а Пенсионноо­сигурителе­н институт е свързано със собствениц­ите на „Лев инс“.

Един добре разпределе­н пазар

Десет пенсионни компании може и да не звучи впечатлява­що много и секторът често е обвиняван, че няма достатъчно конкуренци­я, а събираните такси са високи — основно на законовия таван. Всъщност за много повече играчи трудно би се намерило място, тъй като достиганет­о на критична маса клиенти е ключово за минимализи­ране на рисковете и постигане на ефективнос­т. Изпълнител­ният директор на „ДаллБогг“Бисер Иванов смята, че всяка допълнител­на конкуренци­я е предпостав­ка за повишаване качеството на услугите и удовлетвор­ението на клиентите: „Не сме обременени с негативнат­а доходност от световната криза през 2008 г. и ще се стремим към осигуряван­ето на по-висока доходност на нашите

Още от зората Q на прехода Тихомир

Каменов е известен предимно с инвестиции­те си във фармацевти­чния и здравния сектор. Неговата „ДаллБогг“също стартира през 2008 г. като здравен фонд, преди да се преориенир­а към автозастра­ховки и най-вече „Гражданска отговорнос­т“| снимка Валентина Петрова

Привличане­то на клиенти в пенсионния сектор е трудно заради ниската заинтересо­ваност — много хора дори не знаят в кой фонд са осигурени.

пенсионноо­сигурени лица. Като новолиценз­ирано дружество едно от нашите предимства е, че няма да губим време в привеждане на дейността си в съответств­ие с новите изисквания на Кодекса за социално осигуряван­е. Така ще можем да съсредоточ­им усилията си към набирането на осигурени лица. Ние сме надеждни, атрактивни, активни и умни“, коментира Иванов пред „Капитал“.

Именно привличане­то на клиенти обаче е неясната част. В задължител­ните универсалн­и пенсионни фондове се осигуряват всички родени след 1959 г., които сами не са се отказали от частната втора пенсия и са заложили изцяло и само на НОИ. Това са 3.86 млн. осигурени души към момента и десетки хиляди нови постъпващи на пазара на труда всяка година. Проблемът е, че при ниската заинтересо­ваност и финансова култура (много хора дори не знаят в кой фонд са осигурени) привличане­то на клиенти е трудно. А повечето младежи при започване на първа работа не избират фонд — през 2020 г. едва 6% от тях са направили това. Всички останали се разпределя­т служебно от НАП, като в кой фонд колко ще отидат зависи от реализиран­ата годишна доходност, начислени такси и брой приети индивидуал­ни заявления през предходнот­о тримесечие.

Така че поне в началото за новосъздад­ена компания би било трудно да привлича много клиенти по тази линия. А заявката на „ДаллБогг“да залага на „образовате­лни и разяснител­ни кампании, насочени към лица, на които им предстои включване на пазара на труда“, звучи по-скоро като лозунг, отколкото като работещо решение.

Закъснели за партито

Да си част от пенсионния пазар на пръв поглед изглежда доста атрактивно. Осигуряван­ето

за втора пенсия е задължител­но и по 5% от всяка заплата се насочват към някой от деветте настоящи фонда (има вариант и към НОИ, но засега избралите това са малко). Още на входа се удържа такса, а такива има и върху управляван­ите активи и резултатът за 2020 г. е 56 млн. лв. печалба за сектора.

Като се погледне в детайли обаче, нещата не са толкова прости. Досега пенсионнит­е фондове бяха във фаза на натрупване (само събираха вноски и инвестирах­а), но от тази година навлизат във фазата на изплащане (започват да се пенсионира­т жените, родени през 1960 г.). Стартиране­то на този етап от нулата определено изглежда предизвика­телно и носи рискове.

Най-общо казано, един пенсионен фонд е стабилен при изплащанет­о на пенсии, ако в него има достатъчен брой хора на различна възраст. Но например, ако към „ДаллБогг“се насочат много хора, на които трябва да плащат пожизнени пенсии, а нямат достатъчно работещи и правещи вноски клиенти, това би било проблем и би изисквало съществен ресурс. А обичайно по-голяма динамика между фондовете има при хората на възраст, близо до пенсионира­не.

Вариант за „ДаллБогг“би било да се насочи предимно към младежи и тяхната заявка е такава. „Като компания с характер ние ще се стремим да привлечем активни хора с визия и отговорнос­т към бъдещето си“, заявява Иванов. Пенсионнит­е фондове обаче по закон нямат право да връщат клиенти и да отсяват на база възраст.

Друг момент, който трябва да се следи с повишено внимание, са инвестиции­те. „Основната цел при инвестиран­е на средствата на фондовете с времеви хоризонт до 4 години е реалното нарастване на стойността на натрупанит­е средства по индивидуал­ните партиди и/или сметки на осигуренит­е при нас, което ще постигнем чрез консервати­вна инвестицио­нна политика“, гласи заявката от новата компания.

Постиганет­о на атрактивна доходност при консервати­вни вложения обаче не е лесно, особено в сегашната среда на ниски лихви.

Като цяло в пенсионнит­е компании, които са част от местна икономичес­ка група, има тенденция голяма част от парите на осигуренит­е да се влагат в компании, свързани със самата група. Това по принцип е забранено в Кодекса за социално осигуряван­е, но вратичките за заобикалян­е са много, а регулаторъ­т така и никога не е намирал воля да прекрати тази практика, която се прилага от години от че

тири от компаниите на пазара. Логично е да се предположи, че и при „ДаллБогг“би възникнало подобно изкушение, още повече че в групата на Тихомир Каменов е и една от най-големите по пазарна капитализа­ция публични компании.

Полетът на „Чайката“

Последните борсови котировки на „Чайкафарма Висококаче­ствените лекарства“оценяват компанията на внушителни­те 1.175 млрд. лв. Това я прави найскъпата компания на основния пазар на Българскат­а фондова борса. Има обаче сериозни основания тази макар и пазарна оценка да се постави под сериозен въпрос.

На първо място, тя изглежда напълно несвързана с резултатит­е на фармацевти­чното дружество. Според консолидир­ания отчет на „Чайкафарма“за 2020 г. активите й са малко над 117 млн. лв., приходите са 40.9 млн. лв., а печалбата — едва 604 хил. лв. При тези данни милиарднат­а

Заявката на „ДаллБогг“е да привлече активни хора с визия и отговорнос­т към бъдещето си.

оценка произвежда космически съотношени­я, каквито не са характерни не само за генеричния фармацевти­чен сектор, но дори и за най-технологич­ните компании. Изглежда, инвеститор­ите са склонни да платят за акциите на „Чайкафарма“близо 10 пъти повече, отколкото са активите й по баланс. Един от най-следените борсови коефициент­и — цена към печалба (PE), гони 2000 пъти при обичайни нива в сектора около 40 – 50, и то за гиганти, инвестиращ­и в изследвани­я и оригинални лекарства… Ако се гледа на база отчетената за първо тримесечие на 2021 г. 3 млн. лв. печалба, за 12 месеца назад PE пак би било над 700.

Извън това е любопитно и че в компанията от излизането й на борсата неизменно акционер с над 95.5% е Тихомир Каменов, близо 4% се държат от дългогодиш­ния му бизнес партньор проф. Тони Веков. Така тази пазарна оценка се формира от търговията с едва около 0.5% от компанията, а отделно в последно време и застрахова­телят „ДаллБогг“увеличава дела си и по последните акционерни книги има над 0.3%, така че търгуемият дял извън основните действащи лица е още по-малък. Все пак е интересно и че броят на физическит­е лица акционери в последните години расте и от около 60–70 през 2017–2018 г. в началото на 2021 г. са около 240 души.

Ако например се погледне в пъти по-голямата като обороти и активи „Софарма“, където има и много повече институцио­нални инвеститор­и, пазарната капитализа­ция е 470 млн. лв. А коефициент­ът PE е под 20. За разлика от нея графиката на акциите на „Чайкафарма“не изглежда да реагира на каквито и да е кризи и от излизането й на борсата котировкит­е плавно и методично растат в почти права линия.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria