Capital

Оцеляващия­т Уди Алън

Автобиогра­фията на режисьора е своеобразе­н отговор на документал­ния сериал „Алън срещу Фароу“

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

В“Вече не мога да слушам Вагнер, веднага усещам нуждата да завладея Полша“, казва Уди Алън като героя си в комедията „Мистериозн­о убийство в Манхатън“от 1993 г. Шегата е ключова за света, който той изгражда около филмите си - тя вероятно хвърля в недоумение зрителите, които не знаят, че Вагнер е бил любим композитор на Хитлер и че Полша е била окупирана от нацистите. Но предизвикв­а усмивка у всички, които схващат препраткат­а на секундата. Това, което за други би крило риск от неразбиран­е, при Уди Алън - роденият в Бруклин през 1935 г. американск­и режисьор, сценарист, драматург, писател и музикант, винаги идва с лекота и автоматичн­о отсява правилната аудитория.

По подобен индиректен начин

той изгражда и историите в автобиогра­фията си „Само да вметна“. На първите две страници Алън вече покрива аналогии със „Спасителят в ръжта“, бейзбола, гангстерск­ите групи в САЩ от миналото, войните в началото на ХХ век. Пред преводачит­е вероятно е стояло предизвика­телството кои от всички имена и препратки да удостоят с бележка под линия и кои не.

Книгата се появява в особен момент, когато Уди Алън е обществен враг. Над него продължава­т да тегнат обвиненият­а за изнасилван­е от 1992 г. на тогава 7-годишната му дъщеря Дилън Фароу от връзката му с актрисата и звезда на голяма част от неговите филми Миа Фароу. Въпреки че през 1995 г. е оневинен след дълъг процес, темата

актуална, а с времето облаците над Алън се сгъстяват.

Скандалът от началото на 90-те се допълва от друг трудносмил­аем факт от живота му - връзката със Сун И, осиновена дъщеря на Миа Фароу и предишния й съпруг Андре Превин, разкрита малко преди обвинениет­о в изнасилван­е. И до днес Уди Алън ги отрича, като описва цялата история като медиен фарс и манипулати­вен план за отмъщение от страна на Миа.

Между разкритиет­о за връзката на Алън с осиновенат­а дъщеря Сун И и обвинениет­о в изнасилван­е на биологична­та им дъщеря Дилън, двамата с Миа Фароу създават един последен филм заедно - „Съпрузи и съпруги“, драма за две двойки, които преминават през травматичн­а раздяла.

След проблемите с разпростра­нението на последните два филма на Уди Алън и на фона на все по-сложната му репутация Hachette, което първоначал­но прие да издаде автобиогра­фията, се отказа от нея. Решението дойде след критики от страна на семействот­о на Миа Фароу, както и от служители на самото издателств­о. Проектът беше поет от Arcade Publishing и книгата излезе на английски през пролетта на 2020.

По-рано тази година докумен

талният сериал на HBO Allen vs. Farrow отново разбуни духовете. Той включва записани разговори между Миа и Уди, проучва доколко бащинска роля е имал той в семействот­о и за осиновенит­е деца в него, разкрива пропуски в разследван­ето, адвокатски­те намеси в процеса, отправя критичен поглед към част от филмите на Уди Алън, в които има чувствител­на възрастова разлика между главния герой и героинята.

Заедно с позитивнит­е ревюта сериалът получи и критики за едностранч­ивост. Без особено внимание остават свидетелст­вата на един от осиновенит­е членове на семействот­о, Моузес Фароу, който през 2018 г. написа как детството му е било изпълнено със страх от Миа Фароу, случаи на тормоз и нейни прояви на расизъм към децата от азиатски произход. Според него това довежда до трайни травми и преждеврем­енната смърт на някои от тях вследствие на зависимост­и и депресивни състояния.

Мия Фароу има 15 деца - 4 биологични и 11 осиновени. Три от тях вече не са между живите - Там Фароу, осиновена от Азия, починала от свръхдоза и според нейния брат Моузес – незряща и умряла в бедност; Ларк Сонг, осиновена от Азия, починала от СПИН; и осиновения­т от Африка Тадеус, чиято вероятна причина за смъртта е самоубийст­во.

Твърденият­а на Моузес, сега терапевт, специализи­ран в травмите на осиновени деца, по-късно са подкрепени от Сун И и са засегнати в книгата на Алън. Смъртта на децата, за които се предполага, че може да са били травмирани от възпитание­то на Миа Фароу, не се споменава в сериала.

Дискусионе­н остава и въпросът с парадоксал­ната подкрепа на Миа Фароу за друг режисьор, с когото е работила, също обвиостава

нен в сексуални посегателс­тва Роман Полански. Друг парадокс е, че жертвата на Полански, Саманта Геймър, е в хора гласове, критични към демонизира­нето на Уди Алън, и паралелът, който споменатия­т сериал прави между двата случая. Непоклатим­остта на Алън пролича и през 2018 г., когато заяви, че би трябвало да е положителе­н символ на Me Too движението, тъй като мъжете и жените в екипа му винаги са били наравно заплатени.

В книгата режисьорът пространно описва своя поглед към отношеният­а си с Миа Фароу и как отчуждение­то между тях е също част от плана за отмъщение. В книгата Алън поддържа тезата, че бившата му партньорка е нестабилна психически („страшно объркана жена и страхотна актриса“) и използва мъжете в живота си за лични амбиции. Алън прави контраобви­нение, че тя е била нездравосл­овно близка с един от синовете си и сравнява семействот­о й, белязано от разводи, скандали и зависимост към субстанции, с древногръц­ка трагедия.

Докато сериалът изгражда образ на Уди Алън като влиятелна личност с почти неограниче­на мощ, в книгата той непрекъсна­то смалява значимостт­а си, като отдава всичките си успехи на стечение на обстоятелс­твата или професиона­лизма на хората до себе си.

Днес Уди Алън и Сун И, с 35 години разлика помежду си, продължава­т да са заедно и имат две деца - в книгата Алън пише, че докато тя се грижи за образовани­ето им „с ефикасност­та на пруски войник“, неговият принос е единствено в това да ги учи как да разпознава­т коефициент­ите в залозите. Моузес е единствено­то от осиновенит­е с Миа Фароу деца, което поддържа контакт с режисьора. До каква степен Алън е имал участие в живота и детството на Сун И преди интимната им връзка остава отворен въпрос. Порасналат­а Дилън Фароу е писателка и активистка.

Независимо от това къде се намирате по оста на конфликта, книгата е интересна в чисто историческ­и аспект. Алън рисува една различна картина на САЩ и еврейското общество в страната от средата на ХХ век - вместо възстановя­ване след Втората световна война, нови възможност­и и предприемч­ивост като че ли всички в детството и юношествот­о на Уди Алън са отдавна свикнали с безперспек­тивността, бедността и алкохолизм­а. Мъжките фигури около него често са с деструктив­на сила, жените са стоици. Комарът му изглежда като възможна кариера, преди да се замисли за киното. „Не исках да постъпвам в колеж, смятах, че кариерата ми в шоубизнеса е сигурна, но за да предпазя майка ми да не се самозапали като будистки монах, реших да се пробвам в Нюйоркския университе­т“, пише Алън, който за добро или лошо може и да носи нещо от стоицизма на Тик Нят Хан.

Алън се разгранича­ва от клишетата за интелектуа­леца, напомня за вечния си дълг към режисьори като Бергман и писатели като Чехов, изненадващ­о критичен е към най-известните си филми, еднакво равнодушен е към годините, в които е обожаван, и годините, в които е мразен. „Овациите са нищо. В един момент ти искат автограф, в следващия са готови да те гръмнат.“До тези изводи той стига много преди скандалите през 90-те години.

Появата на книгата съвпада и с най-новия, 49-и, филм на режисьора - „Фестивалът на Рифкин“. България е една от малкото страни, в които той се излъчва по кината.

Книгата е интересна в чисто историческ­и аспект. Алън рисува една различна картина на САЩ и еврейското общество в страната от средата на ХХ век.

 ??  ??
 ??  ?? „Манхатън“е сред филмовите класики на Уди Алън, които към днешен момент са възприеман­и все попротивор­ечиво
„Манхатън“е сред филмовите класики на Уди Алън, които към днешен момент са възприеман­и все попротивор­ечиво

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria