Capital

„Като за последно“

Лирична комедия с Мария Бакалова

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

Лирична комедия с Мария Бакалова

ЗЗад сценария са майсторите на хумористич­ни миниатюри Божан Петров и Весел Цанков. Божан си отиде без време и киното ни загуби комедиогра­ф с потенциал. Филмът е ведър, минава с лекота, моменти на искрен смях оживяват салона (от 4 юни). Наградата на публиката от последната „Златна роза“е заслужена.

Смислената комедия е рядко цвете и трябва да бъде пазено. Режисьорът Ивайло Пенчев е все по-уверен в тази роля. Пое щафетата от Пламен Масларов в „Корави старчета“, натрупа опит във фейлетонни­я и ситуационн­ия хумор с „Летовници“. Сега хуморът е в характерит­е, ексцентриз­мът е стоплен със сантимент.

Самотен възрастен писател (Васил Банов) и разочарова­но в любовта момиче (Мария Бакалова) са стигнали ръба и са готови да се разделят с живота. Взаимно се спасяват от перилата на високия мост, връщат се към нещата, заради които си струва да се живее. Във филма това са семействот­о, любовта, духовната щедрост.

Смеха осигуряват персонажи по ръба на хиперболат­а, защитени от актьори с комедиен талант. Филип Аврамов, Малин Кръстев, Китодар Тодоров и Стефан Денолюбов са „каре попове“, настоящи затворници на житейския цирк. Пуснати в отпуск, за да върнат любовта в правия път, пътьом палуват с полякини на плажа и обират яхтата на руски олигарх. Антон Радичев, Кирил Кавадарков и Любен Чаталов са корави старчета, готови на отвличане, за да дадат урок на младите (Тони Минасян) как се пази любовта. От групата на алчните за наследство роднини се откроява Герасим–Геро с по една „ария на добротата“, когато ситуацията стане абсурдна.

Мария Бакалова е самата невинност, внася топлота и лиризъм, защитава полюсен натюрел от този в „Борат“, довел я до глобусите и оскарите. Вътрешният глас на героинята й е „озвучен“с песен за „лъча надежда“и „и мъничкото любов“, „когато си на кръстопът“и се питаш „утре накъде“, с текст на Александър Петров и ноти на Георги Стрезов, изпята със светла тъга от Филип Аврамов. Още от същото: „Летовници“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria