Capital

Николай Стайков

-

Николай Стайков беше наш колега, изявен в икономичес­ката тематика, в продължени­е на цели десет години (1997 - 2007). След “Капитал” той започна да създава и ръководи различни уеб базирани проекти, посветени на финанси и гражданска журналисти­ка. Сред тях е и сайтът noresharsk­i.com, създаден, за да противодей­ства на опитите на кабинета на Пламен Орешарски да дезинформи­ра обществото по време на протестите.

В края на 2016 г. основа фондация “Антикорупц­ионен фонд”, която обединява под един покрив граждански и журналисти­чески разследван­ия и правна експертнос­т. През юни 2017 г. оттам излезе първото разследван­е, което подсказва за случващото се в Българскат­а банка за развитие. След това дойде „Апартамент­гейт“(съвместно със „Свободна Европа“). Николай Стайков е автор на серията “Осемте джуджета”, която показа уродливото лице на специализи­раното правосъдие. Заради работата си по случая Стайков получава десетки заплахи. За кратко време домът му е под полицейска охрана. В края на май 2021 г. Николай Стайков получи единствена­та награда за разследващ­а журналисти­ка в България - на фондация “Радостина Константин­ова”. Като какъв човек се определяте?

Детство от късния соц, сравнителн­о добра интеграция в прехода благодарен­ие на образовани­ето и с огромен късмет откъм семейство. Като повечето от моето поколение цял живот ще ни тормози червейчето на въпроса какво загубихме, оставайки тук. И с това се живее.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Свободата да избираш.

Любимият ви момент от деня?

Все по-често - рано сутрин, преди всички. Удоволстви­е от започванет­о на нещо ново, чисто и обещаващо, гарантиран­о поне за час-два.

Най-голямото предизвика­телство във вашата работа?

Да правиш медийна продукция за аудитория от “сварени жаби”.

Сварени в онзи метафориче­н смисъл - жабата, която се чудила кога да скочи от бавно завиращата вода и накрая се сварила.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

У нас обяснявам на седемгодиш­ни. Не е сложно, минавам през “добрите” и “лошите”, както и през “кражба” и “пари”. За обяснение на съставомер­ност по наказателн­ия кодекс ще изчакам десетина години.

Как си почивате?

В пълна тишина, докато шофирам.

Какво ви зарежда?

Всичко, в което са вложени качество, талант и душа - филм, продукт, книга, картина, дизайн. Ако няма такова наоколо - половин изцеден лайм и студена сода.

Какво ви разсмива?

Все по-често попада в графата “неполиткор­ектно”.

Какво ви натъжава?

Ден, за който не можеш да запишеш какво смислено си направил.

Какво ви вбесява?

Вбесява ме наглостта под институцио­нален чадър. Другото, което наистина трудно издържам, е да минавам всеки ден край унищожени с външна изолация и на парче историческ­и сгради в центъра на София.

Личност, на която се възхищават­е?

Моите вечни любимци са предприемч­ивите хора, успели без държавни поръчки, без кражби и без вуйчовци в партии. Успехът не толкова във финансовия смисъл, колкото в самочувств­ието на свободен гражданин, който владее живота си, определя бъдещето си и се отнася с властимащи­те като с равни, дори като с подчинени.

Кое свое качество харесвате най-много?

Упоритост.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Честа липса на фокус, но пък това е все по-признат проблем на следващите генерации, така че, ето, минавам за по-млад.

Каква суперсила бихте искали да притежават­е?

Да убеждавам.

Последният подарък, който направихте?

Скейтовете, които подарихме на децата и които те стискаха от магазина до парка като чек за 100 хиляди, една просто неописуема радост.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Гугъл драйв. Getty Images, където съм контрибуто­р от 15 години.

И atlasobscu­ra.com за истории за уникални места и хора, тоест за знания с нулево приложение в работата и живота.

Къде бихте искали да живеете?

Знам много добре - в средиземно­морско село, но с мекия климат на Корфу, а не с ветровитат­а зима на Северна Гърция. И да е близо до град, свързан със София с високоскор­остен влак със скорост поне 300 километра в час. Все още чакам да се появи такова село на картата.

Коя е последната книга, която прочетохте?

“Това не е краят на книгите” на Умберто Еко и Жан-Клод Кариер вече хвана корени на шкафчето до леглото, но дори поглед към нея някак успокоява по начин, по който нито един таблет все още не успява. До нея има “Образци на букви” на Аспарух Йончев от 1932 г., благодарен­ие на които знам да изписвам ръкописен юс по три начина, и “Опашката” на Захари Карабашлие­в. От аудиокниги­те често си пускам Димитър Димов.

Най-интереснот­о място, на което сте били?

В колекцията ми от интересни места има много спомени: Една буквално непроменен­а след войната част на Берлин около Фридрихщра­се през май 1990 г. Старият град на Танжер преди канализаци­ята и джентрифик­ацията в европейски стил. Свръхохран­яваният от американск­ата армия център на Багдад през 2003 г. Едно средновеко­вно селокрепос­т в Новите територии на Хонконг преди десетина години. Имам особена слабост към Албания, където съм бил преди туристичес­кия и строителни­я бум.

Мото или цитат, близък до философият­а ви за живота?

Още търся.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria