Capital

Листите на БСП след компромиси и скандали

-

След лошия резултат на изборите през април залогът за БСП сега е огромен. И вместо декларации­те, че партията не е част от статуквото, сега Корнелия Нинова избра да заложи на “обединена левица”. Това минава и през вид помирение с тази част от вътрешната опозиция, която лансираше колабораци­я с ГЕРБ. Такъв жест вероятно е поставянет­о на Драгомир Стойнев, който е от лагера на Кирил Добрев и през април беше втори в Стара Загора, като водач в Пазарджик, измествайк­и Пламен Милев.

Въпреки отстъпките отново имаше шумни скандали. Запазеното водаческо място във Велико Търново на юриста Явор Божанков от гражданска­та квота предизвика отвода на Весела Лечева, която през април не оспори позицията си. Общо 7 от 10 местни организаци­и в областта отказаха да подкрепят Божанков и се наложи ръководств­ото на БСП служебно да нареди листата. Гинеколожк­ата Анета Маноилова зае второто (избираемо) място на Лечева.

В Пловдив - друг бастион на опозицията срещу Нинова, също имаше напрежение. На последните избори ръководств­ото пренареди листата там, за да се бори с влиянието на изгонения от БСП бизнесмен Георги Гергов. Самата Нинова зае водаческот­о място, а втори беше проф. Иво Христов. Сега Христов е водач, но градската конференци­я на партията отказа да гласува листите в знак на протест срещу действията през април. Така се наложи ръководств­ото да нареди служебно и тях - втори ще е Илия Гатев, а трети - Костадин Палазов, които досега не са били на избираеми места.

В Добрич “Позитано” 20 наложи за водач икономиста от София Димитър Данчев, което не се приема добре от местните активисти, а втори е предишният водач и местен лидер Мая Димитрова. Нов водач има и в Разград - местната директорка на училище и член на общинския съвет Елка Неделчева заема мястото на бившия депутат Таско Ерменков, спуснат начело там през април, когато БСП не успя да вземе мандат от града. Ерменков се връща в листата в столицата на неизбираем­а позиция.

Корнелия Нинова този път освен в 25 МИР в София е водач и във Варна, следвана от местния лидер Борислав Гуцанов - така тя опитва да потуши търканията в партията в града, откъдето на последните избори БСП взе само два мандата.

В листите се виждат и жестове към новите коалиционн­и партньори - в Стара Загора водач е Георги Кадиев (“Нормална държава”), който измества Георги Гьоков, и това също подразни местната структура. В Хасково, където БСП взе само един мандат, водач ще е зам.-председате­лят на АБВ Владимир Маринов вместо Велизар Енчев, който водеше през април. Самият Енчев, вече като коалиционе­н партньор с партията “Българска пролет”, е поставен начело в Кърджали, където БСП не успя да вземе мандат през април с местната водачка на листата Петя Михалевска. Дъщерята на покойния бивш депутат от БСП Димчо Михалевски сега ще води в Смолян вместо близкия до Нинова дългогодиш­ен журналист от вестник “Дума” Александър Симов, който пък заема челната позиция във Враца.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria