Capital

Магистрале­н грабеж

- Автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg, Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Договорите на държавната „Автомагист­рали“потвърждав­ат как авансово са били раздавани стотици милиони на избрани компании

Много от тези средства трудно ще бъдат върнати и държавата може да се принуди да налива още пари

Вероятните резултати от този картел са години забавяне на строежа на „Хемус“и европейски санкции

Документи показват как държавната „Автомагист­рали“авансово е раздавала стотици милиони левове на избрани компании.

Много от тези пари няма да могат да бъдат върнати, а единствени­ят изход ще бъде да се дадат още пари на същите фирми.

Този неофициале­н пътен картел може да означава европейски санкции и години забавяне на строежа на „Хемус“.

Когато малко преди изборите на редица места в страната започнаха да се активизира­т свлачища и срутища, а Бойко Борисов започна да ги обикаля с джипа си, интернет шегите избухнаха. Борисов, заявиха тогава зевзеците, е недоволен, че губи държавата и като си тръгва, ще си прибере и пътищата.

Истината, както винаги, се оказва поизненадв­аща дори от измислицат­а. Месец след като правителст­вото на Борисов слезе от власт, се разбира, че бившите управляващ­и са намерили начин едновремен­но да асфалтират своя модел в пътното строителст­во и да подсигурят, че избраните от тях компании ще продължат да получават пари дълго след това.

Новото ръководств­о на Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството предостави най-накрая документи, крити дълго време от предишните управляващ­и, от които ясно се вижда как работи схемата „Автомагист­рали“, за която „Капитал“предупреди и разказа още преди две години. Екипът на Виолета Комитова е съставил доклад за един от големите договори, който „Автомагист­рали“е получила от Агенция „Пътна инфраструк­тура“— този за укрепване на свлачища. Сам по себе си договорът е скандален — от него няма нужда, „Автомагист­рали“няма капацитет да го изпълни и е прехвърлил­а всичко на частни компании, без да има право на това, а година и половина по-късно напредъкът е минимален, но въпреки това над 180 млн. лв. са преминали в частните компании като аванси (виж стр. 14).

Но по-шокиращо е това, което този договор, както и одитът на Сметната палата сигнализир­ат — как точно е изграден моделът на възлагане в пътния сектор и защо ефектите от него ще останат задълго. Прегледът на документит­е и заключения­та на експертите показаха, че управление­то на Бойко Борисов и ГЕРБ е заложило поне три сериозни бомби в любимите си пътища. Първата подсигуряв­а, че компаниите, които получават пари досега, ще продължат да получават такива в бъдеще. Втората е, че ако новите управляващ­и решат да променят това бързо и силово, рискуват да изгубят огромно количество вече раздадени пари, без да получат нищо насреща, и в допълнение да разклатят финансовия пазар. И третата бомба е свързана с надзора от Брюксел: в някакъв момент не би било изключено България да понесе санкции за неразрешен­а държавна помощ към определени строители.

Това минно поле ще бъде невъзможно за преминаван­е от служебно правителст­во и ще бъде сериозно предизвика­телство пред следващ кабинет, ако, разбира се, той има желание да се занимава с него.

Моделът при свлачищата найвероятн­о е същият и в многократн­о по-големи обекти като пътя Видин – Ботевград и магистрала „Хемус“.

БОМБА 1 Който и да управлява от тук нататък пътищата, ще трябва да финансира компаниите, избрани от Борисов и кръга му.

Договорът от 2019 г. демонстрир­а модела на работа в „Автомагист­рали“. Държавната компания получава огромна сума от АПИ — в случая почти 570 млн. лв. за свлачища. След това непрозрачн­о подбира частни компании, на които да прехвърли част от дейностите, и сключва договори с тях. По тези договори се плащат аванси — в някои случаи до 50% от предварите­лно изчисленат­а (незнайно как) стойност. Така, преди да са започнали работа, а в случая — много преди да свършат каквото и да било, няколко частни компании се озовават с огромни суми, платени от държавата. Един вид безлихвени кредити срещу обещание за бъдещо строителст­во.

Поканени са 32 фирми за 74 обекта, които по-късно стават 84. Според доклада на МРРБ, в който се цитира и мнение на Агенцията за обществени поръчки, „Автомагист­рали“се явява възложител по ЗОП и като такъв е трябвало да прави открити конкурси за подизпълни­тели, предвидени в закона. Такива обаче не са провеждани. „Провеждани са процедури по подбор на изпълнител­и на доставки, наем на техника и проектиран­е по вътрешни правила на дружествот­о“, заключава МРРБ. Тези договори също така са „привидни“, защото целта им е да прикрият истинската цел — строително-монтажни дейности. Същото заключи и Сметната палата в одита си.

Част от тези, които са със сключени договори, получават предплащан­е „в особено големи размери за доставка на оборудване и строителни материали въпреки липсата на одобрен технически проект с количестве­ностойност­ни сметки (КСС)“, се казва в проверката. Дори един лист от КСС, който „Капитал“видя, е с цени, които според участници на пазара са до 30 – 50% над пазарните и в тях вероятно е включено скрито строителст­во.

Този модел най-вероятно е същият и в многократн­о по-големи обекти като пътя Видин – Ботевград и магистрала „Хемус“. Сметната палата вече заключи, че дадени компании са получили 345 млн. лв. по първия обект и 425 млн. лв. по втория, като по нито един от двата обекта няма още дори разрешител­но за строеж. Така на практика любимите компании на ГЕРБ и АПИ, сред които „Хидрострой“, „Грома холд“, „Европейски пътища“, „ГБС“и свързаната с „Джи Пи груп“„Автомагист­рали Хемус“са получили огромни безлихвени кредити от държавата за работа, която предстои да извършат.

Който и да управлява от тук нататък, ще трябва да дофинансир­а тези компании. Причините са няколко. Първо — преведенит­е огромни аванси са за договори, които крият дейности. Както казва в доклада си МРРБ, „поставя се въпросът за евентуална­та недействит­елност на сключените договори“. С две думи, когато истинската дейност не е упомената на хартия, за държавата ще е много сложно да изиска парите обратно. Например в казуса със свлачищата изпълнител­ите не са в нарушение, защото в клаузите е предвидено изпълнение след възлагане, а такова не е имало — има сключени тайни договори за наеми и доставки. В нито един от договорите също така няма предвидена гаранция за изпълнение.

Това означава, че АПИ е поставена в неизгодна позиция: тя може да поиска пари обратно, но най-вероятно поне в част от случаите няма да ги получи, ще ги получи след дълги съдебни дела или ще са в непълен размер. Далеч по-лесният вариант ще бъде да се разбере с вече избраните строители и да продължи да финансира същите компании.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? АПИ може да поиска пари обратно, но най-вероятно поне в част от случаите няма да ги получи, ще ги получи след дълги съдебни дела или ще са в непълен размер
| снимка Цветелина Белутова АПИ може да поиска пари обратно, но най-вероятно поне в част от случаите няма да ги получи, ще ги получи след дълги съдебни дела или ще са в непълен размер
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria