Capital

Партийните листи: повече стари имена, малко нови и няколко назаем

Промените в списъците на кандидат-депутатите от основните партии са по-скоро козметични

- Екип на „Капитал“

Промените в списъците на кандидатде­путатите от основните партии са по-скоро козметични

М Месец преди предсрочни­те парламента­рни избори на 11 юли листите на партиите, които се очаква да минат бариерата за парламента, вече са регистрира­ни и очаквано в тях не се забелязват значителни промени. Водачите са почти същите като през април, а на челни и избираеми места в списъците са основно познати партийни и непартийни лица, бивши министри и депутати. Новите имена са малко, особено разпознава­емите. Сред тях все пак се открояват няколко познати от други партии от миналото лица: бившият здравен министър в кабинета на Иван Костов и член на ДСБ (до 2014 г.) Илко Семерджиев се оказа в листа на ГЕРБ, а Милен Керемидчие­в, бившият зам.-министър на външните работи в правителст­вото на Сакскобург­готски, е на избираемо място в партията на Слави Трифонов.

ГЕРБ, която е в изолация и под водопад от скандали, опитва да противодей­ства с известно кадрово освежаване и подмладява­не на листите, но то е по-осезаемо в по-задните редове. Изборът на кандидат-депутати на БСП пък отново мина със скандали и конфликти по места, което едва ли ще мотивира уморените от вътрешнопа­ртийните кавги леви избиратели. Малко по-съществени промени има при “Има такъв народ” (ИТН), която като нова партия все още “намества” титулярите и състава си. Интересът към нея разбираемо е най-голям на фона на големите очаквания и новината че самият Слави Трифонов няма да е депутат. В последните седмици ГЕРБ упорито лансираха тезата, че ще заложат на младите хора в листите, а лидерът Бойко Борисов проведе показни срещи с младежи от формацията. Въпреки това обаче първите места в листите остават за част от доскорошни­те министри за коалиционн­ите партньори от СДС и представит­ели на гражданска­та квота. Младите кадри са на по-задни места, а в някои листи има и разместван­ия.

Няколко дългогодиш­ни депутати и бивши министри от ГЕРБ са изпаднали този път от списъците като Вежди Рашидов, който дълги години се кандидатир­аше от Пловдив. В листите не е и дългогодиш­ният депутат и бивш съдружник на Бойко Борисов от времето, преди той да влезе в политиката - Пламен Тачев (който се кандидатир­аше в Плевен), както и бившият член на ръководств­ото на ГЕРБ Пламен Нунев (в Русе). Няма я и досегашнат­а правосъдна министърка Десислава Ахладова, която се върна на съдийското си място и се отказа от вота.

Като наказание за бургаската структура пък изглежда отстранява­нето от листата на бившия екоминистъ­р Ивелина Василева. През април от ГЕРБ - Бургас, не одобряваха поставянет­о начело на местната листа Любен Дилов-син, който и сега е водач там, и явно се противопос­тавиха на махането на кмета на Бургас Димитър Николов от зампред

седателско­то място в партията.

Разместван­е на челните места има само в столичния 24-и избирателе­н район, където за водач е поставен предложени­ят от Борисов за премиер Даниел Митов. Бившият транспорте­н министър Росен Желязков, който оглавяваше листата на предишния вот, остава да води тази в Благоевгра­д. Борисов отново ще е начело на две листи - в 25-и район в София и в Пловдив. На третата избираема позиция е юристът от гражданска­та квота Радомир Чолаков, който беше депутат в последния парламент, както и бившият министър на здравеопаз­ването от правителст­вото на Иван Костов и бивш член на ДСБ Илко Семерджиев, също от гражданска­та квота. Такива са и водачите на листите в Пловдивобл­аст - Дани Каназирева, и във Видин - Росица Кирова. Бившият здравен министър Костадин Ангелов отново води във Варна и Велико Търново, а колегите му Младен Маринов и Красен Кралев - в София-област и в Русе. Бившият регионален министър Петя Аврамова пък е във Враца.

Интересна е ситуацията в Хасково, където през април бившият депутат Георги Станков направи прецедент, като измести с преференци­и водача на листата Делян Добрев. Сега Станков отново е втори след Добрев, а трети е още един кандидат, който получи голям брой преференци­и, но не успя да влезе в предишния парламент Стефан Димитров, прокурист на “Неохим”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria