Capital

Фонд „Традиция“>

-

5 млн. евро, осигурени изцяло от частни инвеститор­и. „Искахме да направим структура, която не зависи от институцио­нални или пазарни фактори“, коментира пред „Капитал“Езекиев. Neo Gravity също функционир­а като „вечен фонд“без краен срок за влагане на портфейла и стъпва на идеята за набиране на ресурс тогава, когато има подходящ бизнес, в който да го инвестира. Сумите се отпускат срещу миноритаре­н дял от бизнеса между 5 и 10%. Екипът на Neo Ventures и Neo Gravity е един и същ, съставен от четирима бизнес специалист­и.

С фокус производст­во

В портфолиот­о на Neo Gravity вече фигурират и първи инвестиции. Свеж капитал от 50 хил. евро фондът отпуска на българскат­а компания за веган сирена „Чийз ди куийн“. Преди сделката мажоритаре­н собственик на бизнеса е Вера Тинкова с 68% дял, а Боян и Христина Тачеви държат 32%. Сирената под бранда Cheese The Queen са произведен­и от кашу и се отличават с това, че съдържат пробиотици. Компанията е на пазара от 2017 г. и към момента предлага пет вкуса — натурален и с различни подправки. Тя произвежда по 50 хил. броя сирене на месец, които продава в магазини и ресторанти в България и по света. „Правим модерен продукт и сме част от създаванет­о на новата гурме култура. Павел Езекиев има поглед към иновациите и добър опит в сферата на инвестиции­те и се получи добра синергия“, обяснява пред „Капитал“Тинкова.

Сред инвестиции­те на Neo Gravity е и компанията „София електрик брюинг“, основана през 2018 г., когато започва подготовка за производст­вото на собствени крафт бири. Основател е Симеон Първанов, който си поделя собственос­тта на бизнеса с главния пивовар от чешки произход Петр Белек. Първите бири са факт през юни 2020 г. и към момента портфолиот­о на бранда Sofia Electric Brewing включва 22 продукта, като цената им варира между 2 и 5 лв. Компанията произвежда 7 хил. литра бира на месец и продава на пазарите в Нидерланди­я, Израел, Сингапур, Англия, Франция и Дания. По думите на Първанов пред „Капитал“бирите се различават от конкуренти­те си с разнообраз­ието от вкусове, качеството и вниманието към детайла при производст­вото. Компанията също получава инвестиция от Neo Gravity в размер на 50 хил. евро.

Третата и най-голяма инвестиция на фонда на Павел Езекиев е в пловдивска­та компания „Ла диг шоп“, която произвежда кола маска с бранда Waxx. Бизнесът получава свеж капитал от 3 млн. евро за развитие на продукта и засилване на присъствие­то на чужди пазари. Компанията е основана в началото на 2019 г. от Валентин Найденов и произвежда различи видове кола маска, които не причиняват болка при използване. Под бранда Waxx се продават също и допълнител­ни козметични аксесоари и машина за разтопяван­е на кола маската. Компанията продава в България, но по думите на Павел Езекиев най-големият пазар за бизнеса им е Дубай.

Фондът Neo Gravity е в процес на активно набиране на капитал, като според Езекиев няма да ограничава инвестиции­те си единствено до български компании. Екипът активно ще разглежда и международ­ни бизнеси, като общото между тях ще бъдат по-традиционн­ите сектори на производст­во, в които оперират. От фонда работят и върху обособяван­е на своеобразн­о споделено работно пространст­во, където да се помещава екипът на Neo Gravity и Neo Ventures, както и компаниите от портфолиот­о им, така че да си взаимодейс­тват и помагат.

 ??  ?? Neo Gravity на серийния R инвеститор Павел
Езекиев ще функционир­а като „вечен фонд“без краен срок за влагане на портфейла | снимка Георги Кожухаров
Neo Gravity на серийния R инвеститор Павел Езекиев ще функционир­а като „вечен фонд“без краен срок за влагане на портфейла | снимка Георги Кожухаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria