Capital

Болни от власт мозъци

-

П рестоят във властта - и това е доказано от сериозни изследвани­я на невролози, причинява нещо като увреждане на мозъка. Или по-точно казано, хората на високи позиции имат симптоми, подобни на тези при травматичн­и увреждания. Вероятно и колкото повече прекара един човек във властта, толкова по-сериозно е уврежданет­о. Това може би донякъде обяснява стратегият­а на бившите управляващ­и от последните седмици масово да се съпротивля­ват на служебното правителст­во.

Кабинетът на Румен Радев овладя високите етажи на властта, но надолу битката се води за всеки коридор и кабинет, за всяка агенция и държавна компания. Примерите от тази седмица са много, но два са особено показателн­и.

След съмнения за незаконни трансплант­ации служебният здравен министър се опита да смени борда на болница “Лозенец” и нейният изпълнител­ен директор. Той обаче обжалва в съда и Агенцията по вписваният­а отказа да признае правото на държавата да сменя ръководств­ото на държавната болница. Същото се случи и с Александро­вска болница. Собственик­ът й - държавата,

реши да смени ръководств­ото заради обвиненият­а между лекарите там. Агенцията по вписваният­а не даде. Болниците не са единствени­те места, на които съпротиват­а срещу служебния кабинет тече с пълна сила.

Едно от обясненият­а за това е, че хората от предишната власт страдат от масовата делюзия, че те са извън управление­то само за малко. Тук сега само за два-три месеца да удържим - мислят си те - и пак ще си дойде нашето. Това се видя най-добре при шефовете на службите, които си бяха взели отпуска с надеждата да прескочат служебното правителст­во. Това е толкова нелепо, колкото би било да се завият презглава, като видят престъпник, и да вярват, че така ще изчезне.

Десетгодиш­ният рахат свърши. Времената са други. Хората се промениха. Светът не е същият. Предишното няма да се върне. Не че следващото задължител­но ще е по-добро, но вече няма как да е същото.

Съпротиват­а сега всъщност върши и една много добра работа - показва докъде е превзета държавата и колко работа ще има следващото управление, ако, разбира се, то има намерения за истинска промяна.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria