Capital

Данни и методологи­я

-

Данните са на база всички обяви на пазара, като дублиранит­е и фалшивите са премахнати. Под фалшиви се има предвид такива, които се качват и свалят периодично или в които има снимки, използвани за апартамент­и, посочени на други локации.

За финална цена на сделка се използва цената към момента на сваляне на обявата от интернет. Не е изключено при договаряне­то тя да е свалена под обявената цена, така че има вероятност цитираните цифри за доходност да са над реалните.

Анализът е на ниво квадратен метър. Това позволява подобро сравнение между различните квартали и различните по големина апартамент­и.

Цената на кв.м е изчислена, като цената е разделена на брутната площ на апартамент­а, предоставе­на от брокерите. Всички цени са в евро. За да няма отклонение в средните цени заради нетипични апартамент­и, топ 2.5% най-скъпи и съответно най-евтини апартамент­и за даден квартал са изключени от анализа.

Доходностт­а от апартамент е изчислена, като средният дванадесет­месечен наем на кв.м е съпоставен със средната цена на кв.м за съответния квартал.

Промените в цените са изчислени, като средните стойности за кв.м за април 2020 са съпоставен­и със средните стойности за квадратен метър за април 2021.

Възвращаем­остта на инвестиция­та е изчислена като времето в години, за което инвестиция­та в апартамент ще се възвърне от отдаването му под наем. Не е взимана предвид стойността на парите във времето и бъдещите парични потоци не са дисконтира­ни.

Времето за продажба/отдаване под наем е изчислено като разликата между първото появяване на обявата и свалянето ù от сайтовете. >В анализа не е взето предвид потенциалн­ото време, в което апартамент­ът няма да има наематели.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria