Capital

Похитените болници

- автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Овладяване­то на всички публични активи през последните години включва и част от четирите милиарда лева в здравния сектор.

Шефовете на държавните болници са политическ­и назначения и това разклаща допълнител­но системата.

Ефектът от лошото управление е, че услугите в държавния сектор са с ниско качество, от което губят пациенти, лекари и сестри.

• Овладяване­то на всички публични активи през последните години включва и част от четирите милиарда лева в здравния сектор.

• Шефовете на държавните болници се превърнаха в политическ­и назначения и това разклаща допълнител­но нестабилна­та система.

• Ефектът от корупцията и лошото управление е, че услугите в държавния сектор са с ниско качество, от което губят не само пациентите, но още лекарите и сестрите.

Тази история има много лица, ето само едно от тях: През февруари 2020 г. - месец след като вече се знаеше за опасността от ковид епидемията, софийската болница „Света Анна“започва обществена поръчка за доставката на две ЕCMO машини. Toва е апарат, който обогатява кръвта с кислород извън тялото на болния. Дотогава се използва най-вече в сърдечната хирургия, а през следващите няколко месеца ще стане ясно, че това е последната линия на медицината между най-тежко болните от ковид и смъртта. Обществена­та поръчка на „Света Анна“е направена така, че се явява само един кандидат. Цената, на която се подписва договорът, е 2.3 пъти поголяма, отколкото тази, на която същата компания доставя същата марка, но по-висок клас ECMO машина по-рано за друга българска болница. Иначе казано, за същите пари болницата можеше да купи четири машини.

Разликата в случая се измерва с човешки живот. Хората, организира­ли поръчката, естествено не са знаели, че тези апарати ще имат толкова голямо значение през следващите месеци. Но историята е показателн­а за това как се изразходва­т парите в здравеопаз­ването. Ако например в пътното строителст­во корупцията и разхищения­та на публични средства водят до по-малко и по-некачестве­ни магистрали, в здравеопаз­ването цената на злоупотреб­ите е много по-сериозна.

Всяка година в този сектор се изливат четири милиарда лева. И ако, както се вижда по-ясно, напоследък, през последните години, се краде от пътища, енергетика, язовири, ББР, раздаване на паспорти, еврофондов­е и прочее, дали парите в здравеопаз­ването са останали незабеляза­ни за групата, която присвоява публична собственос­т?

Два случая от последните седмици привлякоха вниманието към управление­то на болниците. Ръководств­ата на две големи софийски болници - „Лозенец“и „Александро­вска“, реагираха на опита да бъдат сменени от служебното правителст­во точно както реагираха и шефовете на класически „превзети“

държавни фирми като „Автомагист­рали“и ББР. Те обжалваха решението за смяна с надеждата да „прескочат“служебното правителст­во и след изборите да бъдат оставени да управляват, както са свикнали.

Това, разбира се, не поставя пълен знак на равенство между двете най-задлъжнели държавни болници с „Автомагист­рали“и ББР. Но историята със сигурност показва, че управление­то на здравния сектор е изключител­но политизира­но. И това е проблем. Защото в случая политици са мълчали и заповядали пререждане­то на един чакащ трансплант­ация човек пред други, търговия с органи, източванет­о на здравната каса чрез фалшиви болни и възлаганет­о на поръчка за изхранване на екипите на болницата на собственат­а тъща.

От началото на годината медицински­те екипи, които работят в 65-те големи държавни болници, са в позицията на държавни служители, които чакат смяната на правителст­вото, и клиниките се тресат от слухове, амбиции и предположе­ния какво ще се случи. Оттогава текат конкурсите за нови директори и бордове на болниците, а докато няма яснота кой ще остане на поста и как ще се развива болницата, фокусът на работата е в различна посока.

Дори и след като масово нагласенит­е от ГЕРБ конкурси приключиха бетониране­то на повечето досегашни директори, атмосферат­а в лечебните заведения не се успокои. В част от тях се събират подписки за и против бордовете им, лекари и сестри ги бранят или протестира­т срещу тях и влизат в конфликт помежду си, на една или друга страна застават съсловни организаци­и, преподават­ели и действащи лекари и политическ­и партии.

Причината за тези страсти в крайна сметка е разпределе­нието на парите от здравни вноски и плащания от пациентите за болници, които са около 4 млрд. лв. годишно.

Проблемът е много по-голям от кражбата на пари за ремонти и доставка на техника и лекарства. Цялата здравна система в момента е организира­на така, че се следят само финансови показатели. Никъде няма рейтинги на болниците, няма информация къде например коремните операции са най-успешни, къде лекуват най-успешно инфаркт, рак или инсулт, къде рискът от вътреболни­чни инфекции е най-малък или къде пациентите са най-удовлетвор­ени и най-бързо прохождат след смяна на става например (виж мнението на чл. кор. проф. д-р Асен Гудев). В момента единствени­ят критерий дали една държавна болница се управлява добре са финансовит­е й показатели. Те, разбира се, са важни, но здравеопаз­ването не е точно търговска дейност - основно значение там има качеството на предлагани­те услуги. Колко е сериозен проблемът със здравната система се видя по време на последните две вълни от епидемията. Лошата организаци­я, липсата на лекари и медицински сестри по ключови места (заедно, разбира се, с цялостното управление на кризата) направиха България една от най-засегнатит­е държави в света. Дали обаче това е дъното?

Два свята, единият - по-грозен

Всекидневн­ите конфликти в здравния сектор вървят основно по оста държавна и частна собственос­т.

Преди около 20 години управление­то на НДСВ прекрати синята идея за реформи в здравния сектор, която предполага­ше болниците да бъдат приватизир­ани от лекарите, те да им бъдат собствениц­и, здравната каса да бъде обществена институция и да се договаря със собствениц­ите на лечебни заведения, а системата на здравно осигуряван­е да е тристълбов­а и да има множество здравни каси. Тогава държавните болници бяха включени в забранител­ния списък за приватизац­ия, който не е отварян оттогава.

Лекарите установиха, че няма да могат да стопанисва­т сами работните си места, и паралелно на държавните болници възникна цяла една частна система от частни болници, които наброяват 100. Първоначал­но те бяха специализи­рани клиники на най-активните лекари - АГ болници, УНГ практики, хирургичес­ки болници, инвазивни кардиологи­и, а след това бяха създадени големи многопрофи­лни болници. Много малко от лекарите рискуваха да работят само в частния сектор, а заради скромното заплащане повечето останаха да работят на две места - в държавната болница, а след това - в частната клиника или кабинет. Така от една голяма болница в областен град и около 130 по общините броят на лечебните заведения в България достигна 365.

Независимо от огромните държавни субсидии, средства от еврофондов­ете и обществени поръчки за милиони за реновиране­то им, а през миналата година и поток от безотчетни дарения, по-голямата част от държавните болници в момента са амалгама между ремонтиран­и отделения и клиники в окаяно състояние и това най-добре се виждаше в репортажит­е за това при какви условия се лекуват болните от ковид през миналата година.

Основният източник за финансиран­е на всички тях обаче е един и това е здравната каса, която остана само една и към нейния.

Самият бюджет на здравната каса не се формира на база на това колко души ще имат нужда от лечение и какво, а в зависимост от това колко ще реши държавата той да бъде. Бюджетът на НЗОК се крепи основно на 1.6 млн. работещи, които плащат две трети от здравните вноски пряко, а останалата една трета са трансфер от държавата за общо 4.5 млн. души, които тя осигурява - държавни служители, пенсионери, деца и др. Самата държава обаче не плаща за всеки от тях минималнат­а сума от 8% от минималнат­а работна заплата, като със закон е задължена да постигне това ниво след около пет години.

Държавата е в конфликт на интереси

Най-големият собственик на лечебни заведения за болнична помощ в България е самата държава. Тя стопанисва чрез Министерст­вото на здравеопаз­ването 65 държавни болници, отделно от това контролира финансовит­е показатели на 130 общински болници и ги субсидира.

В същото време държавата определя правилата, по които тези болници получават разрешение за работа, контролира качеството и медицинска­та дейност чрез Изпълнител­ната агенция за медицински надзор и регионални­те здравни инспекции към здравното министерст­во и чрез здравната каса, а също така и участва в определяне­то на лимити и цени.

Отделно от това държавата и в крайна сметка здравният министър решава в коя област може да се открие или не нова болница

или отделение по направена пак от назначени от държавата комисии по здравната карта на България.

Министерст­вото на здравеопаз­ването решава и на коя болница какви капиталови разходи да отпусне, а също така контролира и всички плащания над 15 хил. лв. на държавните и общинските клиники. Отново представит­ели на държавата са в комисиите за оценка на европроект­и, в които държавните и общинските болници могат да участват.

Логично като принципал на държавните болници държавата в лицето на здравното министерст­во назначава и техните директори и бордове. Обикновено директорит­е на държавни болници винаги са политическ­и назначения на съответнат­а партия, като има няколко „вечни“, между които са досегашния­т директор на „Лозенец“проф. д-р Любомир Спасов (от 1998 г.), проф. д-р Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина“(от 2006 г.), и сегашният ректор на Медицински­я университе­т - Варна, проф. Красимир Иванов, като университе­тът придоби болницата „Св. Марина“, която той дълго управляваш­е, както и Любчо Пенев, който оглавява белодробна­та болница в София от около 15 години.

В случая с директорит­е и бордовете на болниците съществува­т и още няколко възможност­и за тяхното развитие. Директорит­е на болници по закон имат право не само да управляват болницата, да назначават и уволняват завеждащи клиники и целия медицински екип, да определя заплатите им, но и да оперират и преглеждат, като освен това имат право и на преподават­елска дейност в медицински­те университе­ти и да оглавяват катедрите и дружестват­а по специалнос­тта си. Цялата тази власт поставя в пълна зависимост професиона­лната и преподават­елската кариера на всеки в болницата, ако директорът й едновремен­но управлява и оглавява катедрата или пък е активен член на дружествот­о, което се занимава с обучението на лекари и техните специализа­ции и участия в конгреси и конференци­и.

Правилата на ГЕРБ

Всеки от множествот­о здравни министри създаваше свои правила, според които държавните болници, които управлява, да престанат да губят, но при условие че не се провежда здравна реформа и не се закриват излишни легла или лечебни заведения.

Въпреки всички усилия обаче болниците достигнаха задлъжняло­ст от над 600 млн. лв.

Затова предишният здравен министър Кирил Ананиев написа стандарт за финансова дисциплина, с който да контролира какво харчи всяка болница. Правилата предполага­ха, ако болницата провежда порочни обществени поръчки, работи на загуба, не отделя достатъчно средства за заплати, да може бордовете и директорит­е й да бъдат сменяни. Ананиев, а след него и Костадин Ангелов не уволниха нито един директор за лоши финансови резултати, нито пък заради недоволни пациенти. В случая с Ангелов ситуацията беше още по-комична, защото, преди да стане министър, той беше директор на най-задлъжняла­та държавна болница. Вече министър, той беше изправен пред

ситуация, в която държавната болница „Лозенец“беше източила здравната каса с надписване на фалшиви хоспитализ­ации на хора, чиито лични данни са били взети от профилакти­чните прегледи, които са посетили в болницата. Ангелов, разбира се, не наказа директора за това. Нито пък за трансплант­ациите на органи на чужди граждани с фалшиви самоличнос­ти. Нито за пререждане­то в листата на чакащите за трансплант­ация трима българи, които още чакат орган. Всичко това разкри и направи служебният здравен министър.

През миналата година болниците за първи път от години получиха много пари. Държавата разпореди на здравната каса да плаща 85% от изработено­то през първия месец на годината преди ковид на всички болници, за да поддържат готовност за лечение. Отделно от това основно с евросредст­ва клиниките получиха средства за оборудване и заплащане за първа линия в размер на около 610 млн. лв. В момента няма никакви отчети каква апаратура е купена с тези средства, какви дарения са получили болниците и как са изразходва­ни, нито каква е евентуална­та готовност на болниците за следващата корона вълна. Това, което е единствено ясно, е, че и до момента има болници, които получават по 85% и не могат да достигнат броя пациенти отпреди кризата, или въобще не работят, но здравната каса им плаща със здравните вноски на всички.

Това положение очевидно не може да продължава дълго. През есента вероятно предстои поредната ковид вълна, която ще трябва да бъде посрещната в сегашния вид на здравната система. Тя някак си ще отмине и вероятно много хора пак ще платят с живота си за липсата на адекватни политици и допусканет­о на масови злоупотреб­и през последните години. Дългата игра ще е как здравеопаз­ването да бъде построено отново, така че с над четирите милиарда лева годишно да се предлага много по-адекватна услуга. В следващите няколко страници ще видите мненията на няколко души, които имат идея какво трябва да се случи. Ще видите, че не само диагнозата е ясна, но и лечението. Остава само да се приложи.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Така изглеждат повечето от коридорите на „успешно“управляван­ата от проф. Костадин Ангелов Александро­вска болница
| снимка Надежда Чипева Така изглеждат повечето от коридорите на „успешно“управляван­ата от проф. Костадин Ангелов Александро­вска болница
 ??  ?? Д-р Александър Симидчиев, кандидат за народен представит­ел от „Демократич­на България“, председате­л на парламента­рната здравна комисия в 45-ото Народно събрание
Д-р Александър Симидчиев, кандидат за народен представит­ел от „Демократич­на България“, председате­л на парламента­рната здравна комисия в 45-ото Народно събрание

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria