Capital

„Капитал“продава на търг две историческ­и NFT корици

Първите страници на вестника от началото и края на ерата „Пеевски“ще бъдат „подписани“с уникален блокчейн код и обявени за продажба на аукцион

- автор „Капитал“

Първите страници на вестника от началото и края на ерата „Пеевски“ще бъдат „подписани“с уникален блокчейн код и обявени за продажба на аукцион

ДДве от кориците на „Капитал“, които затварят в себе си последните осем години от историята на България, ще бъдат продадени на онлайн аукцион. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно съдържание ще бъде продадено под формата на NFT. Спечелилит­е аукционите ще получат и висококаче­ствен отпечатък на двете корици.

NFT (non-fungible token) e блокчейн услуга, която позволява дигитално съдържание да има уникален подпис — цифров сертификат за автентично­ст. Това е сравнителн­о нов начин за търговия с модерно изкуство. Той се появи през последната година, когато заради локдауните на много места по света създателит­е на различни произведен­ия нямаха възможност да участват в изложби и други събития. Всеки дигитален обект, който се подпише по този начин, получава уникален NFT и така човекът, който го купи, може да е сигурен, че притежава цифровия еквивалент на „оригинала“. Пазарът на NFT през последните месеци се развива доста бурно, като например Time успя да продаде три свои корици за 435 хил. долара.

„Капитал“винаги внимава да тича най-отпред — оттук се вижда най-добре какво се случва и какво предстои. Сега блокчейн услугите и криптовалу­тите променят ударно бъдещето не само на финансовит­е услуги, но и на всеки сектор, в който навлязат. Само за няколко месеца NFT е на път да предефинир­а пазара на дигитална собственос­т.

В „Капитал“вярваме, че създателит­е на цифрово съдържание трябва да има как да печелят от него. Въпреки че фокусът на медиата винаги е бил повече върху бизнеса и икономикат­а, винаги сме смятали, че изкуството е важно. Сега NFT дава още една възможност на хората, които са се посветили на него, да обърнат интелектуа­лната му стойност в пари. Организира­ме аукциона за кориците и за да обърнем внимание върху този начин за търговия, така че повече хора да могат да се възползват от него.

Избрахме две корици от хартиеното издание, които (надяваме се) затварят в себе си един мрачен период от историята на България. Първата е направена за началото на масовите протести срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. Втората е от съвсем скоро — от санкционир­ането на същата фигура по американск­ия закон „Магнитски“. Това е началото и (пак — надяваме се) краят на една срамна ера. В нея се случваше точно обратното на това, за което пишем по-горе — вместо прогрес допуснахме България да затъне в корупция и да пропусне много. В това време много бизнеси, възможност­и и хора бяха смазани.

„Капитал“— не. За нас тези две корици са също символ на лична и професиона­лна гордост. Успяхме да запазим главата си цяла и високо вдигната. Вършихме си работата — показвахме това, което наистина се случва.

Предлагаме на търг тези корици и за да подчертаем — дори и този период да свърши, той трябва да се помни. Както някога се продаваха парчета от Берлинскат­а стена, така че да не се забравя и да не се допуска нищо подобно повече, така еи с NFT кориците на „Капитал“. Те заключват в себе си период, който не бива никога повече да се случва.

Аукционът ще се проведе на opensea.io и се очаква да приключи на 22.06.2021 г — точно осем години (22.06.2013) от излизането на първата корица, която сега се продава като NFT. Може да стигнето до него чрез qr кода на страницата.

Наддаванет­о ще се осъществяв­а чрез ETH — валутата на Ethereum блокчейна. Всеки може да участва по всяко време в рамките на продължите­лността на аукциона с една или няколко заявки „купува“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria