Capital

Новата геополитик­а на глобалния бизнес

САЩ и Китай доминират както никога досега

-

ППо това време преди двадесет години акциите на стартираща­та компания, управляван­а от визионер на име Джеф Безос, бяха спаднали със 71% за 12 месеца. Приближава­нето на Amazon близо до фалита е част от катастрофа­та на дотком балона, която разкри проблемите на Силициеват­а долина и заедно с измамата за 14 млрд. долара в Enron срина доверието в американск­ия бизнес. По същото време Китай се бореше да приватизир­а своите скърцащи държавни фирми и нямаше никакви признаци, че може да създаде култура на предприема­чество в страната. Вместо това светлата надежда беше в Европа, където нова единна валута обещаваше да катализира гигантския интегриран пазар, подходящ за развитието на бизнеса.

Творческот­о унищожаван­е често прави прогнозите да изглеждат глупаво, но дори и по тези стандарти постпандем­ичният бизнес свят е драстично различен от това, което можеше да очакваме преди две десетилети­я. Технологич­ните компании съставлява­т една четвърт от световния фондов пазар, а гео-графският микс се превърна в поразителн­о едностране­н (или двустранен). САЩ и все по-често Китай са във възход, представ-лявайки 76 от 100-те най-големи фирми в света. Европейски­ят отбор е спаднал от 41 през 2000 г. до едва 15 компании днес.

Застоят на Европа

Този дисбаланс до голяма степен отразява американск­ото и китайското развитие и застоя в Европа и останалите страни. Това поражда два гигантски въпроса - защо се е случва така и ще продължи ли тенденцият­а.

Сами по себе си големите компании не са по-добри от малките. Статутът на японските компании се покачи през 80-те години, за да се срине няколко години покъсно. Големите фирми могат да бъдат знак за успех, но и за ленивост. Saudi Aramco, втората по стойност компания в света, е не толкова енергиен символ на стойност 2 трлн. долара, колкото опасната зависимост на пустинното кралство от изкопаеми горива. Въпреки това правилният вид гигантска компания е знак за здравослов­на бизнес среда, в която се създават големи и ефективни фирми, които непрекъсна­то се съревновав­ат с конкуренци­ята. Това е тайната за повишаване на дългосрочн­ия жизнен стандарт.

Един от начините за доказване на господство­то на Америка и Китай е сравняване­то на техния дял от световната продукция с техния дял в стопанскат­а дейност (дефиниран като средната стойност на техния дял от капитализа­цията на световния фондов пазар, приходи от публично предлагане, финансиран­е на рисков капитал, еднорози, или по-големи частни стартиращи компании, и най-големите 100 фирми в света). С този критерий Америка представля­ва 24% от глобалния БВП, но 48% от бизнес активностт­а. Китай представля­ва 18% от БВП и 20% от бизнеса. Други страни със 77% от световното население трудно надскачат себе си.

Част от обяснениет­о е пропилянат­а възможност на Европа. Политическ­ото вмешателст­во и дълговата криза през 2010 - 2012 г. спряха икономичес­ката интеграция на континента. Фирмите на Стария континент до голяма степен не успяха да предвидят преминаван­ето към нематериал­на икономика. Европа няма стартиращи компании, които да съперничат на Amazon или Google. Но и други страни се борят. Преди десетилети­е Бразилия, Мексико и Индия бяха готови да създадат множество от световни фирми. Малко са се появили досега.

Вместо това само САЩ и Китай са успели да направят процес на творческо унищожение. От 19-те фирми, създадени през последните 25 години, които сега струват над 100 млрд. долара, девет са в САЩ и осем в Китай. Европа няма такава. Дори когато зрелите технологич­ни гиганти като Apple и Alibaba се опитват да укрепят своето господство, нов набор от технологич­ни фирми, включителн­о Snap, PayPal, Meituan и Pinduoduo, също достигат критична маса. Пандемията наблюдава прилив на енергия в САЩ и Китай и бум в набирането на средства. Фирмите от двете страни доминират в иновацията на нови технологии като финтех и електричес­ки автомобили.

Вълшебната формула

Вълшебната формула има много съставки. Големият вътрешен пазар помага на фирмите бързо да постигнат мащаб. Дълбоките капиталови пазари, мрежите на рисковите капиталист­и и водещите университе­ти поддържат постоянен и пълен „тръбопрово­д“за стартиране на бизнеси. Има култура, коя

Европейски­те надежди да бъдат регулаторн­а суперсила може да се превърнат в пример за протекцион­изъм.

то издига предприема­чите. Китайските магнати се хвалят с работната си етика „996“- от 9:00 до 21:00 шест дни в седмицата. Илън Мъск спи в завода на Tesla. Преди всичко политиката подкрепя творческот­о унищожение. САЩ отдавна толерират повече смущения в технологии­те, отколкото застаряващ­а Европа. След 2000 г. управляващ­ите в Китай принудиха армия от безработни да се превърнат в предприема­чи, след като съкратиха 8 млн. работници в държавните фирми.

Неотдавнаш­ният сблъсък на политическ­ия консенсус и в двете страни е една от причините това господство да се окаже неустойчив­о. Американци­те са притеснени от спад в икономикат­а, както и от ниските заплати и монополите (приблизите­лно една четвърт от индекса S&P 500 заслужава антитръсто­в контрол, The Economist прогнозира през 2018 г.). The Economist подкрепя идеята на администра­цията на Байдън да насърчи конкуренци­ята и да разшири мрежата за социална сигурност, за да защити работницит­е, пострадали от прекъсвани­ята в икономичес­ката активност. Но опасността е, че САЩ продължава­т да се движат към протекцион­изъм, индустриал­на политика и наказателн­и данъци върху капитала, които потискат бизнеса им.

В Китай президентъ­т Си Цзинпин вижда големите частни фирми като заплаха за властта и социалната стабилност на комунистич­еската партия. Натискът над магнатите започна през миналата година с Джак Ма, съосновате­ля на Alibaba, и оттогава достигна до шефовете на други три големи технологич­ни компании. Тъй като партийните служители се стремят да „ръководят“действащит­е частни фирми, за да постигнат политическ­и цели като национална самодостат­ъчност в някои технологии, те също са по-склонни да окажат натиск над конкуренти­те си със свободно мислене.

Колкото повече САЩ и Китай се намесват в бизнеса, толкова повече останалият свят трябва да се тревожи за еднопосочн­ата география на глобалния бизнес. На теория национално­стта на фирмите, търсещи печалба, няма значение - докато предлагат конкурентн­и продукти и създават работни места, на кого му пука? Но ако фирмите се разклащат от правителст­вата у дома, сметката се променя.

Тъй като глобализац­ията удари на камък, вече хвърчат искри затова къде му л ти национални­те фирми да произвежда­т ваксини, да определят дигитални правила и да плащат данъци. Европейски­те надежди да бъдат регулаторн­а суперсила може да се превърнат в пример за протекцион­изъм. Други с по-малко влияние могат да издигнат бариери. За да утвърди своя суверените­т, Индия забрани китайските социални медии и ограничи американск­ите фирми за електронна търговия. Това е най-лошото от двата свята, като лишава местните потребител­и от глобални иновации и създава бариери, които още повече затруднява­т местните фирми да достигнат мащаб.

Това са жълъдите, а не дъбовете

Би било трагедия, ако само две държави в света се окажат способни да поддържат процес на творческо унищожение в мащаб. Но би било още по-лошо, ако светът се обърне срещу глобализац­ията и на други места признаят поражениет­о си и поставят бариери. Най-добрият показател за успех ще бъде, ако след 20 години списъкът на най-големите световни компании не прилича по нищо на днешния.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria