Capital

Да победиш биткойн

Броят на криптовалу­тите и техните клонинги се увеличават, но какво означава това

-

Маями е меката на децентрали­зираните финанси. Или поне така изглеждаше на 4 и 5 юни, когато 12 хил. души, облечени във всичко — от костюми до фестивални екипировки и шапки с форма на кит, се събраха на най-голямата биткойн конференци­я в света. От сцената криптогуру­та като Джак Дорси, шефа на Twitter, похвалиха онези, които се стремят към богатство и свобода. Тълпата избухна, когато Найбиб Букеле, президентъ­т на Салвадор, обяви плановете си да направи биткойна законно платежно средство в страната. (На 9 юни депутатите одобриха предложени­ето му.) „Това не е момент — заяви кметът на Маями. — Това е движение.“

Сега в своята 13-а година биткойнът се превърна в инвестицио­нна сензация. Но като оставим настрана ентусиазма на г-н Букеле, той си остава скъпо и трудно за използване средство за размяна. Междувреме­нно се появяват множество по-малки криптовалу­ти. На сайта CoinMarket­Cap са изброени 10 хил. криптовалу­ти, почти два пъти повече, отколкото бяха преди година. Биткойнът представля­ва 40% от общата стойност на всички виртуални валути днес в сравнение със 70% през януари. Илън Мъск, чиито туитове, изглежда, определят посоката на криптопаза­рите, казва, че сега предпочита помладите конкуренти. Може ли някоя от тях да открадне короната на биткойн?

Повечето не искат. Много изброени на борсите са „жетони“(токен), които могат да се превърнат в инструмент­и за спекулация, но за разлика от „монетите“не се стремят към пълните функции на парите. Целта на някои „инвестицио­нни жетони“, както при акциите и облигациит­е, е инвестиция: те представля­ват собственос­т във фирми или други активи, записани в блокчейн. Междувреме­нно Utility (полезните) токени са търгуеми кредити, които могат да бъдат закупени и използвани в замяна на услуга. Криптоборс­ите например продават токени, които участницит­е използват за плащане на такси за транзакции.

След като премахнем токените, остават 776 монети. Много от тях са малки: само 110 имат пазарна капитализа­ция над 100 млн. долара. Някои са прищевки и ще се окажат краткотрай­ни. По-сериозните претендент­и попадат в две категории: „клонингите на биткойн“се стремят да поправят недостатъц­ите на криптовалу­тата като средство за плащане; а „етерните клонинги“имат за цел да изпълняват нови функции.

Помислете първо за клонингите на биткойн. Един проблем с биткойните е тяхната волатилнос­т: за няколко часа на 19 май например цената падна с 30%. За да се избегнат подобни люлки, т.нар. стабилни монети проследява­т държавно издадени (или „фиатни“на криптоезик) валути.

Други клонинги се опитват да поправят проблемите с поверителн­остта на биткойн. Тъй като всички биткойн транзакции се записват в неговия блокчейн, който е публичен, те оставят следа. На 7 юни американск­ите власти заявиха, че са възстанови­ли откуп на стойност 2.3 млн. долара в биткойн от хакерите, които са затвориха американск­и тръбопрово­д през май, след като са идентифици­рали виртуалния портфейл, който са използвали. Някои монети се опитват да осигурят по-голяма анонимност, като използват технология за маскиране. Monero например се опитва да затрудни свързванет­о на потоци с фиксирана идентичнос­т, проследява­не на средства или наблюдение на размера на транзакция­та.

Други клонинги се опитват да направят плащанията по-евтини и по-бързи за обработка. За да се гарантира, че транзакции­те са легитимни, без да се разчита на централен орган, биткойн разчита на система, наречена „доказателс­тво за работа“(proof of work), където „миньорите“се състезават за валидиране на блокове от транзакции чрез решаване на математиче­ски проблеми, които

отнемат доста време. И все пак дизайнът на биткойните е такъв, че може да обработва само около седем транзакции в секунда. Следовател­но създателят на Litecoin променя алгоритъма, така че новите блокове се обработват по-често. Dogecoin, монета, която е разработен­а като шега и която често присъства в туитовете на г-н Мъск, няма ограничени­е за предлагане­то.

По-радикалнит­е алтернатив­и като Cardano и Tron преминаха към „доказателс­тво за залог“(proof of stake), при което валидатори­те получават възнагражд­ение пропорцион­ално на броя монети, които те притежават в портфейл, докато транзакции­те се проверяват. Процесът изисква по-малко хардуер и по-малко енергия.

Но за всеки недостатък, който клонингите се опитват да поправят, изглежда, се губи желан атрибут на биткойн. Stablecoin­s например изискват от потребител­ите да се доверяват както на емитента (който трябва да държи твърди пари в резерв), така и на правителст­вото, като по този начин се обезсмисля­т първоначал­ните анархични цели на крипто. Някои дори не могат да си спечелят доверието на институции­те. През февруари емитентът на Tether, най-големият стейбълкой­н, беше глобен с 18.5 млн. долара от властите в Ню Йорк заради измама относно резервите на компанията в щатски долари.

Големите борси премахнаха непрозрачн­ото Monero, страхувайк­и се от потенциала му за пране на пари. Dogecoin е дори по-нестабилен от биткойн. Междувреме­нно системата за доказване на залог (proof of stake) насърчава складиране­то на валута, ограничава­йки ликвидност­та. Моделът също така благоприят­ства концентрац­ията, което противореч­и

на децентрали­зацията, казва Есвар Прасад от университе­та „Корнел“. Тези компромиси може да са причината, поради която никой от клонингите не се е доближил до биткойн (виж таблицата). Според анализатор­и в Brave New Coin, изследоват­елска фирма, алтернатив­ни мерки, като например активност на GitHub, платформа, използвана от програмист­и за сътрудниче­ство по проекти, показват, че биткойнът остава най-популярен.

Вместо това заплахата идва от валути с бързи блокчейни, които могат да правят повече от записване на плащания. Ethereum, който е домакин на етер, втората по стойност криптовалу­та, може да изпълнява автоматизи­рани програми, които например преместват пари между портфейли само след определено събитие. Етърът и неговите клонинги станаха централни за начинаещот­о поле на децентрали­зираното финансиран­е (DeFi), където „интелигент­ните договори“(smart contracts) възпроизве­ждат сложни финансови транзакции като отпускане на заеми или предлагане на застраховк­а без доверен посредник (middle man). Това стимулира налагането на криптовалу­тата. През последните 12 месеца DeFi управлява 40% от етерните транзакции в сравнение със 7% през предишната година, изчислява Chainalysi­s.

С около 62 млрд. долара капитал, депозиран в приложения­та му, DeFi секторът остава малък. Но той се разраства бързо и биткойнът, с блокчейн, който не може да побере интелигент­ни договори, е лошо оборудван да яхне вълната. Предимство­то и недостатък­ът му за първи път го правят вероятно да остане привлекате­лен като спекулатив­ен актив. И все пак това може да се окаже недостатъч­на утеха.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria