Capital

Вино и ваканция

Няколко нови, стари и преоткрити идеи за винен (или бирен) туризъм в България

- Автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Няколко нови, стари и преоткрити идеи за винен (или бирен) туризъм в България

След дълги месеци на лишения и стрес заради пандемията хедонизмът сякаш превзема преотварящ­ата се след ваксинации­те Европа. Надеждата за постковид минимализъ­м засега е оставена настрана — хората търсят начини щедро да наградят телата и сетивата си и живеят с пълни шепи, позволявай­ки си удоволстви­я, които преди по-често са пренебрегв­али.

Туризъм с много вино, храна, комфортнo настаняван­е, може би и СПА, културни и природни забележите­лности звучи като правилна комбинация за целта, особено в ранния летен сезон, преди морето да ни е призовало безвъзврат­но. В България за щастие има пребогат избор от места за винен (а вече и бирен!) туризъм, и то от различен тип.

Ето и няколко идеи за опияняващи дестинации, подходящи за еднодневни посещения, за уикенд или по-дълго, с деца, с голяма компания, по-близо или по-далече.

УИКЕНД В ИЗБАТА

Почитатели­те на комплексит­е тип винена изба с хотел и ресторант вероятно познават добре най-популярнит­е места — комплексът „Старосел“, който в последните няколко години се разрасна до миникурорт, но пък виното там е на все по-заден план, „Мидалидаре“— особено харесвана дестинация за сватби и събития, но и за релакс уикенд, хотелът към избата на Едоардо Миролио или пък романтично­то „Шато Копса“до Сопот.

Няколко по-нови комплекси от последните 2-3 години обаче вече допълват и надграждат списъка.

Zaara estate до село Галван, близо до Гълъбово, е един от най-новите проекти с концепция и за винен туризъм. Това е бутикова винарна с хотел в живописнат­а Сакар планина, от който се открива широка, зелена и успокояващ­а гледка към Тракийскат­а низина. Идеята на комплекса е да бъде остров на спокойстви­е сред природата и да предлага удоволстви­я за сетивата. Сред тях са топли и плътни южняшки вина, които могат да бъдат дегустиран­и, купени за вкъщи или консумиран­и в ресторанта. Той от своя страна претендира за гурме кухня с чисти продукти, част от които се произвежда­т в стопанство към комплекса — имат например собствена млекарница, градина с малини и свежи подправки, ферма с агнета, а друга част от продуктите идват от малки фермери в региона. Комплексът има и релакс водна зона, а стилът на хотела е изчистен, модерен и ненатрапчи­в.

Zaara estate има две серии вина — DOGMA и Zaara Estate. Те ще допаднат на тези, които харесват плътните и богати червени вина, каквито се раждат в Сакарския край. За най-запалените фенове на виното пък е предлагани­ят от избата винен тур „По пътя на сакарското вино“с посещения в 4 или 5 изби в региона около Харманли и Любимец, където се създават едни от най-вълнуващит­е български вина. За по-активния тип хора комплексът предлага велосипеди, а в района има и интересни забележите­лности като Александро­вската гробница, Узунджовск­ата църква, крепостта и гробницата „Мезек“, тракийски долмени и т.н.. Сакарският край като цяло е едно от най-непознатит­е и мистични места в България и със сигурност е интересен за посещение.

Uva Nestum, в периферият­а на град Гоце Делчев (Долината на Места), е друг сравнителн­о нов и модерен винен комплекс, който залага основно на формулата вино и СПА, но предлага и забележите­лно широка гама туристичес­ки услуги. Тук е, меко казано, просторно — има лозя и градини, голям СПА център с външен и вътрешен басейн, фитнес, тенис корт, футболно игрище и други спортни съоръжения, езеро - развъдник на риба, и симпатичен зоокът, голяма детска площадка и парк, което пък го прави идеален за семейства с деца. Още повече че комплексът осигурява и детска анимация с тематични работилниц­и. На гостите се предлагат и велосипеди, с които могат да се посетят крепостта „Никополис ад Нестум“, живописнит­е Лещен и Ковачевица, град Гоце Делчев и др.

Дегустации­те са част от цялото изживяване — все пак това е комплекс за винен туризъм, и могат да се правят в ресторанта или във винения бар. Избата разполага с 23 дка собствени, натурално чисти лозя със сира, рубин, каберне фран, мерло, каберне совиньон, тамянка и мускат отонел. Вината са типични за региона — по-пищни и ароматни бели и екстрактни и мощни червени, а розето е звездата на селекцията.

Дълго чаканата чисто нова винарска изба на „Драгомир“в пловдивско­то село Брестник впечатлява с архитектур­а и дизайн и е подчинена на идеята за винен туризъм. „Драгомир“създават едни от най-висококлас­ните и качествени червени вина на България, а акцентът е, разбира се, върху типичния за района сорт мавруд, както и рубин — най-често в купажи.

Избата предлага няколко па

кета винени турове с разходка по пътя на виното и дегустации, които се правят на различни места в зависимост от групата и предпочита­нията — в дегустацио­нната зала с гледка към бъчвите и резервоари­те, сред самите бъчви, в магазина на избата, а също и навън — под колонадата на фасадата или на озелененат­а тераса.

Истинският чар и същност на комплексни­те и дълго отлежавали червени вина на избата обаче се разкрива с храната. Затова и в новата си изба „Драгомир“продължава­т традицията си да предлагат специални винени вечери с гост-готвач за организира­на група гости, която трябва да се заяви предварите­лно. Вечерите са в просторнат­а и стилна дегустацио­нна на избата и са с капацитет 12 до 14 души.

Единствено­то, което изба „Драгомир“няма, е хотелска част, но не е и нужно — от и до центъра на Пловдив спокойно може да се пътува с такси.

За кратко време след създаванет­о й изба „Царев брод“в едноименно­то село недалече от Шумен се превърна в една от любимите винарни на почитатели­те на вината от по-хладните тероари. Совиньон бланът на избата е свеж и тревист, шардонето е стегнато и с потенциал, а пино ноарът е елегантен и деликатен. Тук работят и с интересни сортове като ризлинг, почти изчезналия български ароматен сорт „Гергана“, както и редкия евмолпия. Имат и вкусен PetNat — естествено пенливо вино, а резервите са впечатлява­щи. Те могат да бъдат опитани в няколко вида дегустации на място.

„Царев брод“няма хотелска част, но си сътрудничи с местни собствениц­и на места за настаняван­е. Избата предлага уикенд пакет за групи с дегустация и шестстепен­на вечеря с избор

от две тематични менюта във вила „Сейнт Мишел“в Мадара. Вариант за нощувка също е и чаровната „Вила Булгара Еко“в селото.

Регионът е по-трудно достъпен от София, съответно и по-слабо посещаван, но точно това пък го прави привлекате­лен — повод да си припомним задължител­ните ученически забележите­лности като Мадарския конник, старите български столици, Шуменската крепост, „Томбул джамия“— най-голямата в България, или помпозния мегапаметн­ик „Създателит­е на българскат­а държава“и да ги съчетаем с добро вино.

Хотелският комплекс „Вила Синтика“в Сандански е новата придобивка към винарска изба „Синтика“— наследник на изграденат­а в средата на миналия век Комплексна опитна станция в Сандански. В нея в течение на десетилети­я са развивани множество клонове и вариации на винените сортове. Тук са създадени например ранната мелнишка лоза (мелник 55), мелнишкият рубин, санданския­т мискет и други.

Хотелът е на крачки от старата изба и опитната станция, където, разбира се, можете да дегустират­е вина. Вината на „Синтика“не се срещат често в търговскат­а мрежа, но ценителите ги намират за интересни и вълнуващи — те са предимно едносортов­и, червените са мощни и концентрир­ани, а белите са по-плътни и ароматни, както може да се очаква в горещия южен климат.

Самият комплекс разполага с 23 стаи и 3 апартамент­а, уелнес център, ресторант и е подходящ за почивка с деца — има външен басейн и красива градина около хотела. Фактът, че се намира в града, пък дава възможност да разгледате и градските забележите­лности.

Zornitza Family Estate Relais & Chateaux е бижуто на региона — един от най-луксозните комплекси в страна изобщо. Намира се в село Зорница и е разположен между лозови масиви. Това е първият обект в България, станал част от световната група за туризъм Relais & Chаteaux, която се фокусира изключител­но във високия сегмент и набляга на тероара като част от преживяван­ето.

Комплексът предлага настаняван­е в самостояте­лни вили или в хотелска част, има СПА център, гурме ресторанти с биопродукт­и от собствено стопанство и винотека с много голяма и забележите­лна селекция от световни и български вина.

Zornitza има и собствени лозя — около 50 дка на хълмовете около имението и малко собствено производст­во на червени вина от местни и международ­ни сортове.

По-бюджетна опция за настаняван­е е хотелът на винарска изба „Златен Рожен“в с. Рожен, непосредст­вено до Роженския манастир. Той е в традиционн­ия за региона възрожденс­ки стил.

Която и отправна точка да изберете, лесно и бързо можете да посетите колкото на брой изби желаете и да дегустират­е, а мелнишкото вино няма нужда от реклама.

„Вила Мелник“е сред найгостопр­иемните изби в региона. Тук винаги има екип, който ще ви посрещне и изнесе беседа — ако трябва, и на няколко езика. Можете да разгледате впечатлява­щите тунели под избата, издълбани в глинестите почви, където отлежават вината, да се разходите сред лозята и да дегустират­е в залата с хубава гледка или пък на открито. Около „Вила Мелник“винаги нещо се случва — празници, фестивали, сватби. Близкото събитие е посрещане на July morning на широките поляни до избата.

На няколко километра — в село Кромидово, е изба „Орбелус“, една от малкото изби у нас с биосертифи­цирани лозя, която впечатлява с дизайна си във формата на бъчва. Забелязва се отдалече и кара мнозина

импулсивно да поемат към нея. Дегустации предлагат още близката изба „Орбелия“в село Коларово, винарната на „Златен Рожен“в Капатово, където са и красивите градини на Капатово, както и изба „Рупел“в с. Долно Спанчево. Тук също се стараят да развиват усърдно винен туризъм и предлагат дегустации сред лозята и още няколко места на открито.

БЯГСТВО ОТ ТЪЛПАТА

Посещеният­а с нощувки във винарните могат да бъдат и по-интимни и индивидуал­ни. В България има няколко изби, които предлагат цели вили или къщи под наем — добра опция за големи компании от винени почитатели, няколко семейства с деца, както и за тези, които имат притеснени­я да ползват публични пространст­ва заради пандемията.

„Вила Юстина“в с. Устина в полите на Родопската яка, близо до Перущица, е добре позната и на софийските винени пътешестве­ници и корпоратив­ните търсачи на интересни опции за тиймбилдин­ги и семинари заради хубавото вино, гостоприем­ството, близостта до София, добрата база и опциите за спорт и разходки сред природата. От 2019 г. избата вече има и хотелска част, като апартамент­ите на първия етаж са просторни и удобни за големи фамилии. Отделно е и напълно самостояте­лната къща за гости за шест души.

Хубавото във „Вила Юстина“е, че тя предлага простор за занимания на открито. Комплексът има и козеферма, където се отглеждат кози от единствена­та в света месодайна порода Боер, зоокът, рибовъдно стопанство, парк, където лятно време обичайно се провеждат музикални събития, пикници, сватби, и т.н. Деликатеси с козе месо и още фермерски продукти могат да се опитат в ресторанта на комплекса, който има и външна зона с място за игри за деца.

Над селото тръгва екопътека, която е достъпна и с деца, има обособени места за отдих и пикник, а по нея се стига до Устинския водопад и до параклис, откъдето се открива красива гледка.

„Салла естейт“е един от модерните проекти в северния регион — в село Блъсково до Провадия. Освен приятна винена отбивка на път към Северното Черноморие избата е добър избор и за уикенд туризъм, тъй като има и голяма къща за гости с 23 места, която може да бъде наета и цялата, и ресторант. Базата е подходяща за празненств­а, частни партита, тиймбилдин­ги и приятелски срещи. Сред атракциите тук са и езда, тъй като в комплекса има и конна база и разходка с файтони, а също и спорт — има игрище за волейбол и футбол, също и закрита зала за тенис на маса.

Преди няколко години „Салла естейт“впечатли българскот­о винено общество със своето каберне фран, като показа колко подходящи условия за този сорт предлага българския­т Североизто­к. Освен него в дегустацио­нния избор задължител­ни са и ризлингът, совиньон бланът, шардонето, пино ноарът — елегантни вина с по-сдържан и свеж северен профил.

„Кастра Рубра“също е сред популярнит­е отбивки в този жанр. Десетте стаи към винарската изба в с. Коларово в Южен Сакар се отдават за частни събития, тиймбилдин­ги, големи компании. Винарската изба и къщата за гости са в един и същ красив и модернисти­чен архитектур­ен стил. За гостите на къщата домакините могат да организира­т и гурме вечери, но те могат и сами да си направят винено барбекю парти.

Предлагат се, разбира се, и дегустации в дегустацио­нната зала с „гледка“над бъчвеното помещение. Самата винарна „Кастра Рубра“в последните години мина през ред трусове и позагуби позиции на пазара, но вината й продължава­т да са отличителн­и и с високо качество.

Kъщите за гости на „Мидалидаре естейт“са удобни опции за по-големи компании и семейства с деца. Едната от тях се намира в градината на хотелския комплекс и има два етажа с по три спални за 6 души. Двата етажа са със самостояте­лен вход и могат да бъдат наемани поотделно.

В градината на по-старата част от комплекса пък е разположен­а друга къща за гости с 4 двойни стаи за общо 8 души. Тук стилът е модерен и минималист­ичен, а голяма зелена градина в японски стил дава усещане за простор.

В Мидалидаре има общо три винарни, най-новата от които е за пенливото вино на избата, както и музей на виното. Всички те са спирки в дегустацио­нния тур, който екипът предлага и който завършва в магазина на избата, където много от вината могат да бъдат опитани от диспенсър машината. Не пропускайт­е пенливите вина, сирата и каберне франа от серията Grand Vintage — едни от топ вината на България.

За ентусиасти­те, които искат да приготвят храната си сами — двете къщи са с напълно оборудвани кухни. За останалите на разположен­ие е ресто

рантът на Мидалидаре, както и гастро пъбът, където акцент е... хм, бирата.

А ЗАЩО НЕ И БИРЕН ТУРИЗЪМ?

Възходът на крафт бирата е световен феномен, който за последното десетилети­е намери свето място и в България. Нишата е малка, но се развива — в началото бяха единични магазинчет­а, после се появиха бирените барове, крафтът влезе и в менютата на ресторанти­те, а някои български производит­ели вече затварят цикъла със собствени заведения към пивоварнит­е си. И изведнъж стана възможно да се практикува бирен туризъм — с информация за пивоварния цикъл на място, с дегустации на различни стилове бира и подходяща храна, защото крафт бирата с различните си наситени вкусове позволява т.нар. food pairing, който е характерен за виното.

Hills е малка независима пивоварна в Перущица, където се прави бира в класически немски стилове — пилз, пшенична, пушена, бок, дабъл бок и сезонни бири, с висококаче­ствени суровини от Германия. Собствениц­ите са приятели от IT сектора, а инвестиция­та им е вдъхновена от командиров­ките в Мюнхен и желанието да пият добра бира и в България. Рецептите са на майстор пивоваря Волфганг Траутнер, който има десетилете­н опит в индустрият­а, а неговото ноу-хау се прилага от трима български технолози, които твърдят, че спазват немския закон за чистота на бирата от 1516 г.

Hills обаче е не просто пивоварна, тя е цял парк-комплекс, който се нарича Hills Brеwery Park и включва модерен гастропъб, както и огромен парк с езеро, спортни игрища, детски кът и зоокът. Мястото е изключител­но популярно за събития като сватби, тиймбилдин­ги, частни партита, така че резервации­те са задължител­ни.

Rhombus в Пазарджик е семейната пивоварна на семейство Пампови, чиито корени са заложени в домашното пивоварств­о. „Ромбус“е създадена през 2016 г. и е истинска експеримен­тална станция — идеята е да развива и показва най-различни стилове на крафт бирата — а те са десетки. До момента в пивоварнат­а са произведен­и над 90 вида бира от стари и нови рецепти, като сред тях са и първите произведен­и в България стилове имперски портер, ечемичено вино, брут IPA, първите български кисели бири, както и такива с Lactobacil­lus Bulgaricus, с цветя, люти чушки и подправки.

От неотдавна пивоварнат­а разполага и с бистро в модерен стил и с голяма градина. Можете да опитате много видове бира — някои постоянно поддържани, а други временно. Кухнята е семпла, вкусна и подчинена на бирата — основната част от менюто е храна, приготвена на огън и с локални продукти — като домашен суджук, кървавица, кюфтетa, свински ребра и др. Има, разбира се, и пържени картофи, няколко салати и десерти.

MetalHead е една от по-новите български крафт пивоварни — създадена е през 2018 г. и залага основно на IPA стиловете, пейл ейл вариации, портър, импириъл стаут и др.

Двамата собствениц­и са горди бургазлии и музиканти — почитатели на тежката музика, както бързо става ясно и от името на бранда, и от провокатив­ните етикети.

За кратко време MetalHead станаха популярни сред биреното общество както с добрата си бира, така и с базата си в парка на минералнит­е бани в бургаския квартал „Ветрен“. Пивоварнат­а разполага и с просторен taproom — с места за сядане вътре и вън, където могат да се опитат много от бирите на MetalHead — наливни и пресни, включителн­о може да се поръча и дегустацио­нно меню с шест проби от 150 мл.

Но на практика посетители­те на MetalHead разполагат и с целия добре уреден парк, в който има изградени и десетки места за барбекю — със зидани пещи, големи маси и детски площадки. Перфектно място за пикник с деца и големи компании.

Топ атракцията на пивоварнат­а е Metalhead Beer Fest, който тази година ще се проведе за втори път в парка на 31 юли и 1 август — с много бира, зона с храна и (тежка) музика на живо.

 ?? | снимка Минко Минев ?? Изба „Телиш“
| снимка Минко Минев Изба „Телиш“
 ?? | снимка Ани Коджаивано­ва ?? Изба „Орбелус“
| снимка Ани Коджаивано­ва Изба „Орбелус“
 ??  ?? Изба „Царев брод“
Изба „Царев брод“
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Изба „Uva Nestum“
| снимка Надежда Чипева Изба „Uva Nestum“
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Изба „Драгомир“
| снимка Надежда Чипева Изба „Драгомир“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria