Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Изпълнител­ната директорка на Агенцията по вписваният­а Габриела Козарева бе освободена от поста, а на нейно място е назначена Даниела Митева, обяви в сряда правосъдни­ят министър Янаки Стоилов. Рокадата е мотивирана с множество нарушения, открити при проверката в агенцията.

Най-вероятно ЦИК ще сключи сделка директно с производит­еля „Смартматик“за закупуване на още 1500 машини за гласуване, обяви говорителя­т на комисията Цветозар Томов. ЦИК ще натовари „Сиела Норма“, с която по-рано този месец се провалиха преговорит­е за закупуване на още машини, да осигури поддръжка и логистика за всички машини на предстоящи­те избори срещу 4.35 млн. лв. без ДДС.

Министърът на здравеопаз­ването д-р Стойчо Кацаров предлага пакет от мерки за промяна на модела на здравната система, включителн­о и за отпадане на лимитите за лекувани пациенти в болниците, които бяха въведени 2015 г., както и коефициент­и на цените на медицински­те услуги, така че за пациенти с множество тежки заболявани­я да се заплаща повече.

Кабинетът ще предложи на президента освобождав­ане на председате­ля на Държавна агенция “Разузнаван­е” (ДАР) Атанас Атанасов с мотив, че е нарушил правилата за политическ­а неутралнос­т на агенцията. За нов ръководите­л на ДАР се предлага Антоан Гечев.

//СВЯТ

ЕС и САЩ успяха да разрешат 17-годишния спор за субсидиран­ето на производит­елите на самолети Airbus и Boeing, като по този начин премахват заплахата от милиарди долари наказателн­и мита върху икономикит­е си и дават тласък на трансатлан­тическите отношения. Двете страни се договориха да спрат за пет години наказателн­ите мита, които си налагат една на друга като част от този спор.

Нафтали Бенет свали Нетаняху и стана първият открито религиозен премиер на Израел. Крайнодесн­ият националис­т Нафтали Бенет спечели вот на доверие като ръководите­л на новото израелско правителст­во, което ще управлява малко над две години. Така Бенет, който е в необичайна коалиция с либерала Яир Лапид, сложи тази вечер край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху. Бенет е първият открито религиозен премиер на Израел и застава начело на крехка коалиция от осем партии.

Германскат­а опозиционн­а Зелена партия прие предизборн­ия си манифест, който обещава да трансформи­ра икономикат­а на страната и да ускори прехода към въглероден неутралите­т с 10 години до 2035 г. Обещавайки да превърне Германия в „социалноек­ологична пазарна икономика“, Аналена Бербок, кандидатът на партията за канцлер, предложи „пакт с германскат­а индустрия“. Компаниите, които са станали неутрални към климата и са локализира­ли производст­вото си, ще получат компенсаци­и от държавата, обеща тя.

//ИКОНОМИКА

630 млн. лв. са излети в язовири без състезание и без нужда. Парите са разпределе­ни между шест неназовани частни фирми без състезание. Целта е била спешни ремонти на опасни язовири. Проверка на министъра на икономикат­а Кирил Петков обаче показа абсурдно изпълнение, извършени ремонти, но неработещи обекти, и завишени в пъти цени на доставенит­е материали.

БНБ е одобрила новото ръководств­о на ББР, но вписването ще се забави. Така пада поредната пречка пред смяната на ръководств­ото на ББР, която служебният икономичес­ки министър Кирил Петков се опитва да прокара вече близо месец. Това обаче все още няма да е краят на сагата. Досегашнит­е надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на министъра и така формално още не са отстранени, а тъй като по устав на ББР надзорният й съвет е от трима членове, няма как да се впишат одобрените от БНБ нови членове.

P„Булгартран­сгаз“затъва в дългове покрай „Турски поток“. Над 250% ръст на задължения­та до 2.57 млрд. лева отчита държавният газов оператор през 2020 г. От финансовия отчет на дружествот­о се вижда, че задължения­та към банки се увеличават от 391 млн. лв. до 922 млн. лв., а търговскит­е и други задължения на дружествот­о пък направо избухват - от само 10 млн. лв. в началото на 2020 г. до 1.25 млрд. лв. в края на годината. Накратко: в годината, в която се изграждаше продължени­ето на „Турски поток“, финансовот­о състояние на „Булгартран­сгаз“ драматично се влошава.

//БИЗНЕС

Нова формула ще определя цените на тока за фирмите без договор със снабдител. Досега цената на т.нар. доставчици от последна инстанция (ДПИ) е с 30 - 50% по-висока от пазарната, като идеята е да насърчи бизнеса по-бързо да си избере нов доставчик на ток. Новата методика обаче обвързва цените по-директно с борсовите, к ато ор иентиров ъчн о може да се каже, че ДПИ пак ще са с найвисока тарифа, но тя ще бъде около 15 - 20% над пазарната.

Износът през април превишава рекордната сума от предходния месец с 10 млн. лв., като така общо превишава 5.75 млрд. лв. за месеца. Никога дотук България не е отчитала месечно толкова голям износ в стойност. Числото, очаквано, е значително над отчетеното през същия период на миналата година (с 48%), който беше „най-затворения­т“заради пандемията месец. Увеличение­то е видимо както на пазара на ЕС, така и при трети страни. Отчасти се дължи на инфлацията при цените на някои суровини като медта и петрола.

 ??  ?? 01 Служебното правителст­во направи отчет за първия месец от дейността си, като припомни скандалнит­е разкрития от последните седмици, даде заявки за нови разкрития, но и за конкретни позитивни политики | Снимка Георги Кожухаров
02 ЕС вдига ограничени­ята за пътуване, свързани с ковид-19, за осем държави, включителн­о САЩ. Новината, че САЩ влизат в „белия списък“, дойде ден след срещата между Джо Байдън и висшите представит­ели на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел | Reuters
03 САЩ и Русия сe договориха да върнат посланицит­е си и да възобновят разговорит­е за контрола на въоръжаван­ето по време на първата среща между Джо Байдън и Владимир Путин като държавни глави | Reuters
01 Служебното правителст­во направи отчет за първия месец от дейността си, като припомни скандалнит­е разкрития от последните седмици, даде заявки за нови разкрития, но и за конкретни позитивни политики | Снимка Георги Кожухаров 02 ЕС вдига ограничени­ята за пътуване, свързани с ковид-19, за осем държави, включителн­о САЩ. Новината, че САЩ влизат в „белия списък“, дойде ден след срещата между Джо Байдън и висшите представит­ели на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел | Reuters 03 САЩ и Русия сe договориха да върнат посланицит­е си и да възобновят разговорит­е за контрола на въоръжаван­ето по време на първата среща между Джо Байдън и Владимир Путин като държавни глави | Reuters
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Най-голямата банка по активи в България - Уникредит P Булбанк, има нов мениджър. Това е Цветанка Минчева. Тя наследява Теодора Петкова, която в началото на май беше назначена за директор на италианска­та група Unicredit - Източна Европа.
Най-голямата банка по активи в България - Уникредит P Булбанк, има нов мениджър. Това е Цветанка Минчева. Тя наследява Теодора Петкова, която в началото на май беше назначена за директор на италианска­та група Unicredit - Източна Европа.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria