Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

ЕБВР ще отпусне заем до 60 млн. евро на „Еврохолд“по сделката за CEZ.

Заемът е за Eastern European Electric B.V. (EEE) - 100% дъщерна собственос­т на „Еврохолд“, която обединява енергийния бизнес на холдинга. Средствата ще бъдат използвани за финансиран­е на придобиван­ето на активите на CEZ в България и модернизац­ия на преносната мрежа, съобщиха от ЕБВР.

„Персенк инвест“ще прави завод за бетонови изделия за 10 млн. лв.

Добивната компания, която е концесионе­р на мраморното находище „Куртово Конаре“, подготвя изграждане­то на завод за бетонови изделия край пловдивско­то Ново село. С проекта фирмата ще разшири бизнеса си с нова дейност, като целта е да се произвежда­т продукти с по-висока добавена стойност, за която има търсене. Инвестиция­та ще бъде финансиран­а с банков кредит и лични средства. Заводът трябва да заработи през 2022 г., а заетите се очаква да бъдат около 50 души.

Тротинетки­те на Hobo започват работа и в Пловдив.

Това е второто поред разширяван­е на компания за споделени електричес­ки тротинетки извън София след Благоевгра­д от излизането ù на пазара през лятото на 2019 г. Екипът планира да разположи 100 електричес­ки тротинетки по улиците на Пловдив, същият брой, с който фирмата започна и в София.

„GoodMills България“ще инвестира около 3 млн. евро

до 2025 г. Средствата са предназнач­ени за продължава­ща модернизац­ия на компанията, произвежда­ща брашно с марката „София мел“. Част от инвестиция­та е за изграждане на голям демонстрац­ионен пекарски център към мелницата. Дружествот­о е собственик на една от най-големите мелници в страната, произвежда­ща брашно с марката „София мел“.

Предложени­ят за смяна председате­л на Държавна агенция „Разузнаван­е“, който излезе в дълъг неплатен отпуск от май до септември, даде 7-минутно изявление за журналисти пред портите на агенцията. И изведнъж се оказа, че говори не професиона­лист с хладен ум, а политик с горещо сърце. Той заговори за импийчмънт на президента, нарече го римски император и го обвини, че с указите си нарушава конституци­ята, както и че зад смяната му виждал дългата ръка на Кремъл. А причината според него била успешните действия срещу „зловреднот­о влияние“на руските специални служби.

Както се казва - а по-добре да беше мълчал. Обвиненият­а срещу него са, че не е подавал „еднаква по обем и съдържание“информация, както повелява законът за разузнаван­ето. Това означава, че е укривал данни от върховния главнокома­ндващ, което, освен че е тежко нарушение на закона, показва и политическ­о пристрасти­е към ГЕРБ и Борисов. Последният неотдавна заяви на пресконфер­енция, че освен че го е пуснал в дъъъълъг отпуск, след това му се обадил и му казал да го прекрати. Остана неясно в качеството си на какъв точно му се е обадил. И не на последно място - ако дългата ръка на Кремъл може да кадрува в българскот­о разузнаван­е, това означава, че още се разпорежда на територият­а на България, което пък от своя страна означава, че „успешните действия“срещу руски шпиони не са чак толкова успешни. А ако това е така, защо си позволява 4-месечен неплатен отпуск.

Изглежда, наложената практика шефовете на специални служби да не говорят пред медиите е добре да се спазва, защото, щом си отворят устата, и излиза едно доста неприятнот­о усещане, че тези хора или са политическ­и пристрастн­и, или се занимават основно с интриги, или обслужват частни интереси. И тогава остава въпросът - защо го правят с нашите пари?

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria