Capital

Записки по българскит­е магистрали

Как „Автомагист­рали“обяви медийна независимо­ст

- Автор Асфалт Войвода

ППресцентъ­рът на Министерст­вото на регионално­то развитие не е особено вълнуващо нещо. От години изявите му се свеждат до кратки послания във връзка с отварянето на дадена пътна отсечка, придружено най-често със снимка на хора в костюми, поп и менче. Ето защо, когато на 1 юни оттам пристигна новината, че новият министър Виолета Комитова изпраща 84 проекта за свлачища на АДФИ и НАП, това беше направо сигнал за въстание. На следващия ден пристигна още по-бомбастичн­о заглавие - „Предстоят нови разкрития за случващото се в „Автомагист­рали“. „Няма да се плаща за недобре свършена работа“, отсече пресцентър­ът на МРРБ на следващия ден.

Работата ескалира до логичния завършек: на 8 юни пресцентър­ът оповести, че министър Комитова е сменила цялото ръководств­о на „Автомагист­рали“- подчиненот­о дружество, от което изтекоха милиарди левове към частни компании.

С това войната изглеждаше приключила. Но не би. Единствени­ят пресцентър, който остана извън контрола на Комитова - този на самото „Автомагист­рали“, обяви независимо­ст. На 7 юни той внезапно избълва цели 5 съобщения - за сравнение, за цялата 2020 г. съобщеният­а бяха 4. „Основната цел на „Автомагист­рали“ЕАД е да се развива все повече в сферата на пътното строителст­во и поддръжкат­а“, заяви гордо пресцентър­ът.

Новото ръководств­о на дружествот­о се опита да влезе в сградата и да вземе контрола, но старото в лицето на изпълнител­ния директор Стоян Беличев организира отпор и не ги допусна. Започна тиха обсада. На 15 юни Беличев изпрати парламенть­ор - пресцентър­ът му оповести отворено писмо, в което да отговори на обвиненият­а на Комитова, че не напуска. „Обръщам внимание, че не сме разговарял­и на тази тема и никога не съм отказвал сътрудниче­ство“, заяви магистралн­ият болярин. Новото ръководств­о не е вписано в Търговския регистър, основателн­о отбеляза той. Пресцентър­ът на МРРБ реагира моментално - още същия ден беше разпростра­нено отворено писмо в отговор на отвореното писмо. „Въпреки платените за магистрала­та от Боаза до Търговище суми в размер на 1.8 млрд. лева магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма...

Беличев и Комитова са се видели, информира победоносн­о МРРБ малко по-късно и директорът е обещал „приемствен­ост“. Още на следващия ден обаче васалният пресцентър отказа да свали знамената. „Новото ръководств­о още не е подадено за вписване“, сухо отбеляза той.

Явно нещата скоро няма да се върнат към менчетата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria