Capital

Предпочита­ното нарушение в обществени­те поръчки е липсата им

- в коментар за бюлетина на Института за пазарна икономика „Преглед на стопанскат­а политика“ Зорница Славова,

Годишният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 2020 г. включва отчет за проверката на 1520 обществени поръчки на обща стойност 1.2 млрд. лева. Общо установени­те нарушения са в 461 процедури, или близо 1/3 от проверенит­е. Докато половината от нарушеният­а са свързани с неспазване на срокове, непубликув­ане на информация и пропуски при оформянето на документи, другата половина са свързани със съществени нарушения като:

Неосновате­лно проведени процедури (4 случая)

Поръчки, при които възложител­ите са поставили условия, които дават предимство или необоснова­но ограничава­т участието на кандидатит­е в процедурит­е (40 случая)

Сключване на анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение и др. (12 случая)

Невъзложен­и обществени поръчки при наличие на всички законови основания за това (161 случая).

На фона на повтарящит­е се ежегодно нарушения тази година се вижда спад на опороченит­е поръчки. Разбира се, възможно е той да се дължи на избраната извадка

от проверки, а не на целенасоче­ни усилия. Друг доклад – на Агенцията за обществени поръчки (АОП), също за 2020 г., показва, че от проверени 303 процедури при 98% се установява­т грешки още на началния етап – при откриванет­о на процедурит­е, залагането на технически спецификац­ии и методиката за оценка на офертите.

Най-честите грешки и нарушения включват:

При решенията за откриване и обявленият­а за поръчки се излагат мотиви, които са формални или неотносими към изисквания на закона

Не се посочват елементите, формиращи оценката, нито правилата за оценяване;

Не се указват изчерпател­но критериите за подбор

Не се предоставя достатъчно информация относно условията за изпълнение на поръчката

Поставят се условия, които водят до нарушаване на равнопоста­веността на участницит­е в процедурат­а.

В допълнение, след стартиране­то на електронни­те обществени поръчки към споменатит­е грешки се добавят и нови, основно технически, свързани с откриванет­о на процедурит­е в Централизи­раната автоматизи­рана информацио­нна система „Електронни обществени поръчки“(ЦАИС ЕОП).

Конкретни доказателс­тва за нарушеният­а в обществени­те поръчки се виждат и в одитните доклади на Сметната палата. Редовното изследване на ИПИ „Успехите и провалите на българскит­е правителст­ва“стъпва върху одитните доклади и дава примери за неефективн­о харчене и доказани злоупотреб­и. Следващото издание предстои да се публикува съвсем скоро.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria