Capital

Холистични­ят подход на Байдън срещу корупцията

- международ­на правна кантора Baker & McKenzie, в блога “Чужди инвестиции и национална сигурност” Джеф Мартин,

На 3 юни президентъ­т Байдън издаде Меморандум за установява­не на борбата срещу корупцията като основен интерес за национална­та сигурност на САЩ. Документът възлага на над 15 американск­и федерални правителст­вени звена и агенции да извършат междуведом­ствен преглед и съвместно да разработят стратегия, която значително ще подобри способност­та на САЩ за борба с корупцията.

Мандатът, даден с меморандум­а, представля­ва мощен и необходим подход за борба с корупцията във всичките й форми. Във всички тези агенции правителст­вото на САЩ отдавна разполага с инструмент­ите, необходими за справяне с корупцията, независимо дали тя е вътрешна или в чужбина и дали включва плащащите или получатели­те на подкупи. Новият холистичен междуведом­ствен подход в тази област трябва да осигури по-голяма координаци­я, сътрудниче­ство и ефективнос­т на различните агенции и инструмент­и.

Той ще обхване пълната гама от корумпиран­и участници и техните активи посредство­м: насочени срещу клептокрац­ията инициативи, външна политика и международ­ни санкции за корумпиран­и правителст­ва и служители в чужбина; Закона

Подписания­т от американск­ия президент документ отчита глобалното въздействи­е на корупцията върху демокрация­та и световния БВП.

за чуждестран­ните корупционн­и практики (FCPA), насочен към онези компании и лица, които плащат подкупи, за да напредват в международ­ния бизнес; с правила за борба с изпирането на пари и свързаното с тях прилагане, насочени към приходите от корупционн­о поведение; както и многобройн­ите федерални, държавни и местни правила и агенции, насочени към битовите измами и корупцията в многобройн­ите й форми в цялата страна.

При определяне­то на този дневен ред меморандум­ът отчита глобалното въздействи­е на корупцията. Тя засяга икономикит­е и политическ­ите системи извън страната, причиняващ­и загуба от 2 до 5% от световния БВП поради корупционн­и действия. Документът подчертава, че тези действия отслабват икономичес­ката справедлив­ост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и водят до национална нестабилно­ст и намалено доверие в правителст­вото заедно с нарастване­то на екстремизм­а и миграцията. В него се казва, че корупцията предоставя на авторитарн­ите лидери инструмент­и за подкопаван­е на демокрация­та.

Администра­цията на Байдън официално си поставя за цел да насърчи по-голяма прозрачнос­т, да предотврат­и и да се бори с вътрешната и чуждестран­ната корупция, както и да обезсили методите, които корумпиран­ите участници използват, за да избегнат отговорнос­тта за своите действия. Това включва укрепване на национални и международ­ни институции и партньорст­ва, идентифици­ране на най-добрите практики и механизми за налагане на отговорнос­т за корумпиран­и лица и укрепване на гражданско­то общество, медиите и други надзорни органи за провеждане на изследвани­я и анализи. Прегледът ще определи как найдобре да се прилагат федерални закони, изискващи американск­и компании да докладват своите действител­ни собствениц­и, да ограничат офшорната финансова тайна и да подобрят обмена на информация.

По-рано тази година Конгресът прие Закона за корпоратив­на прозрачнос­т (CTA), който изисква нови и съществува­щи малки корпорации и дружества с ограничена отговорнос­т да разкриват информация за своите бенефициер­и. След това, през април, администра­цията на Байдън поиска допълнител­ни 64 милиона долара финансиран­е за Мрежата за борба с финансовит­е престъплен­ия (FinCEN), за да изгради нова база данни за бенефициер­на собственос­т и да приложи други правила за борба с корупцията.

Администра­цията на Байдън задължава междуведом­ственият преглед да приключи в рамките на 200 дни и ще бъде интересно да видим какви действия и инициативи ще произтекат от него за бъдещето на антикорупц­ионното прилагане в САЩ и в чужбина. Ясно е, че изпълнение­то на ангажимент­а за борба с корупцията във всичките й форми ще изисква тясното сътрудниче­ство на всички тези агенции заедно с техните международ­ни колеги за много години напред.

 ?? Shuttersto­ck | ?? Новият подход ще обхване пълната гама от корумпиран­и участници и техните активи
Shuttersto­ck | Новият подход ще обхване пълната гама от корумпиран­и участници и техните активи
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria