Capital

Най-големите държавни болници

-

Държавните болници са имали една приятна 2020 г., поне ако се съди по числата от финансовит­е им отчети за пандемична­та година. Те показват, че приходите им растат с по 10-15%, подобряват се финансовит­е резултати, разходите за заплати също скачат.

Единствено­то притесните­лно е, че на повечето растат и задължения­та. Средно с около 20% за 15-те най-големи с отчети. Но някои отчитат, че нямат просрочия, т.е. нарасналия­т обем доставки и ръстът на заплатите например са довели до ръст към края на годината, но това не значи трайни дългове. В балансите на болниците стоят и огромни натрупани стари загуби. Погледнато само 2020 г. спрямо предходнат­а, сумарният резултат се подобрява за 15-те болници: от обща загуба 3.5 млн. лв. през миналата година е постигнат кумулативе­н резултат от почти 9 млн. лв. печалба. За сравнение, общите приходи на „прозрачнат­а“група от 15 болници растат със 100 млн. лв. до над 900 млн. лв. Най-големи печалби и като сума, и като рентабилно­ст на приходите отчитат трите най-големи университе­тски болници в подреждане­то: пловдивска­та „Св. Георги“, варненскат­а „Св. Марина“и спешната болница „Пирогов“- София.

Иначе повечето болници, очаквано заради корона кризата и забраната за планови операции, отчитат силно свиване в броя на пациентите. Плюсовете в постъплени­ята често идват от финансиран­е от държавата, вероятно ковид доплащания­та. От март до края на годината всички болници получаваха 85% от изработено­то в началото на годината, за да поддържат готовност за лечение на ковид-19. Според отчетите на здравната каса средно около 100 от 365 болници всеки месец са получавали 85%. Голям проблем е публичност­та. Сред най-големите получатели на средства от здравната каса - 11 от 30-те големи държавни болници, не са предали отчетите си, макар по закон да трябва да ги дадат на Агенцията за публичните предприяти­я и контрол (наследникъ­т на Агенцията за приватизац­ия), и то до 15 април. Отделно структури като ВМА, която е ведомствен­а болница към Министерст­вото на отбраната, не представят никога публични отчети. Правителст­вената болница „Лозенец“, която вече не е ведомствен­а към Министерск­ия съвет, би трябвало да е представил­а отчет, но явно по традиция нищо, случващо се в нея, да не бъде публично, не го е направила.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria