Capital

Директорит­е на болници обслужват властимащи­те и отклоняват ресурс

-

Причината за случващото се в държавните болници, което беше разкрито, е неефективн­ата система за контрол - знае се какво трябва да се направи, но не се прави, за да може в общата мътна вода да се отклоняват ресурси към уседналите във властта. Самата държава има системи за контрол, но когато едно предприяти­е е държавно, то е от „добрите“и в резултат проверките не се правят толкова стриктно, както при предприяти­ята с частна собственос­т.

В държавните болници винаги има партийна опека. Това, което аз знам, е, че една значителна част от ресурсите минава през ремонтите, не толкова през труда и клиничните пътеки, а през ремонтите, които могат да се остойностя­т на една цена, а да се заплатят на друга. Който държи възможност­та да избира кой да прави ремонтите и плаща, може да избира ресурса, който да се отклони. Тези хора са на позиция, за да обслужват определени властимащи структури, иначе е трудно да се обясни защо въпреки обективно лошите показатели те остават директори.

„Александро­вска“например е твърде голяма болница, която позволява на няколко места да се монтират кранчета за източване на обществен ресурс и когато обемите на работа са големи, дори и малки течове довеждат до големи суми загуба. Освен това там има още една завеса, зад която се взимат решения - тя е на академична­та независимо­ст. В нея директорит­е и завеждащит­е клиники са едновремен­но и преподават­ели, декани, началници на катедри, болницата е и университе­тска, и държавна и зависимост­ите са още по-силни.

Като цяло причините за финансовот­о състояние на болниците се коренят в това, че здравеопаз­ването е неадекватн­о финансиран­о - твърде много ресурси се отделят за лечение на късните фази на болестта в болници, като говорим за здраве, говорим за болници, а трябва да мислим как да опазим здравето, как да инвестирам­е в профилакти­ка.

За да се изчистят авгиевите обори, трябва да бъде въведена ефективна система за контрол, дигитализа­цията е ключова необходима. Освен това трябва да има национална рейтингова система на болниците по ключови параметри - брой вътреболни­чни инфекции, брой загинали в болницата и по какви причини, трябва да се знае коя е най-добра по показатели в опериранет­о на сърце, какъв е средният престой, колко пациенти са изписани излекувани и изписани без нужда от допълнител­но антибиотич­но лечение.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria