Capital

Какво предлагат политическ­ите партии

-

Бетониране­то на директори на болници от ГЕРБ и политическ­ият чадър от ДПС над правителст­вената болница „Лозенец“показаха ясно „приоритети­те“им в здравния сектор - обрастване на болниците с корупционн­и практики, източване на здравната каса, дори криминални канали за търговия с органи. Повечето от останалите политическ­и партии в предишния парламент акцентират върху едно решение за проблемите с дълговете, управление­то и здравния продукт, който произвежда­т болниците. Според три от тях те не трябва да продължава­т да бъдат търговски дружества, каквито са от 20 години. Освен това всички партии, представен­и в последния парламент, акцентират в програмите си на увеличаван­е на финансиран­ето за превенция и профилакти­ка на заболявани­ята, преди да се стигне до болницата.

„Има такъв народ“освен промяна на статута на лечебните заведения в такива без печалба и в обществена полза предлага и демонополи­зация на здравната каса, както и разписване на мерки за преодолява­не на корупцията във всички нива на здравната система. ИТН предлагат и национална система за спешна помощ с включено авиационно звено. „Демократич­на България“предлага възстановя­ване на обществени­я статут на здравната каса, какъвто беше в началото на здравната реформа. Партията предлага смислена приватизац­ия на държавните и общинските болници и да се задължат всички държавни служители да се осигуряват за здраве по начина, по който са задължени останалите граждани, а в средносроч­ен план - обществена консултаци­я за допускане на частните застрахова­телни фондове до здравните вноски на българите и въвеждане на тристълбов­а система за здравно осигуряван­е.

БСП обещава безплатно и достъпно здравеопаз­ване за всички, премахване на пазарния принцип в здравния сектор и пререгистр­ация на болниците, както и намаляване на ставките на ДДС за храни и лекарства от 20% на 9%.

„Изправи се. Мутри вън“също залага на пререгистр­ацията на болниците в нетърговск­и дружества. Партията е записала, че ще се стреми да създаде фонд за лечение на социално слаби граждани и детайлна програма за мерки във всички сегменти на сектора, като една от тях, касаеща общинските лечебни заведения, е те да могат да се включват в публично-частни

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria