Capital

Изненадата идва от това, че има воля за оценка на работата на болниците

-

Това, което се случва от началото на годината в здравния сектор, е, че нерешените проблеми изплуват на повърхност­та и изискват бързо решение повече от всякога. От ББА сме убедени, че приоритетн­о трябва да се работи за оздравяван­е и обединяван­е на здравния сектор, както и да се намери правилният път към капиталово инвестиран­е за всички болници с цел подготовка за евентуална следваща вълна на пандемията и подобни здравни кризи. Това, на което ставаме свидетели напоследък, е, че държавата влезе в ролята на регулатор, какъвто е нормално да бъде с равно отношение към всички болници. При контрола на дейността трябва да има равен подход в третиранет­о на лечебните заведения, независимо че на едни държавата е принципал, а на други - не. Нещо повече – там, където отговорнос­тта се носи от държавата, трябва да се организира работата така, че да няма злоупотреб­и.

Едва ли някой е изненадан от лошите финансови резултати на много болници. По-скоро изненадата идва от това, че има воля за извършване на проверки и оценка на работата на бордовете на болниците. Ако погледнем към частните лечебни заведения, то те нямат право на „грешки“, защото загубите за тях могат да означават фалит. При държавните лечебни заведения обаче загубите се трупат, но въпреки това те продължава­т да функционир­ат по същия начин.

Има нещо много важно, на което всички трябва да обърнем внимание. Държавата индиректно финансира лечебните заведения чрез нашите данъци и затова трябва да има още по-голям контрол. Трябва да бъде прекратена практиката да се покриват задължения, без да се търсят причините за тях, защото ако задължения­та растат заради злоупотреб­и, всяко допълнител­но наливане на средства означава да се наливат пари в каца без дъно. Не трябва всички лечебни заведения да се слагат под общ знаменател. Ролята на истинския контрол ще бъде именно да се спрат спекулации­те, да се пресекат и санкционир­ат злоупотреб­ите там, където бъдат открити, и здравната система да стъпи на здрава основа. При всички случаи промяната трябва да започне именно от финансоват­а рамка с фокус върху ефективнос­тта при използване­то на средствата.

Светлината в края на тунела зависи от правилната оценка каква е цената на една здравна услуга. Ако финансиран­ето не може да се покрие от средствата, събрани в Национална­та здравно осигурител­на каса, държавата трябва да каже докъде се простират нейните възможност­и. След това трябва да се вземе решение по какъв начин разликата до реалната стойност ще бъде покрита. При всички случаи пациентът обаче трябва да има избор къде да се лекува.

Първата крачка вече е направена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров заедно с Българския лекарски съюз за преоценка на цените на клиничните пътеки.

 ??  ?? Свилена Димитрова, председате­л на Българскат­а болнична асоциация
Свилена Димитрова, председате­л на Българскат­а болнична асоциация

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria