Capital

Oт болниците заради лошо управление изтичат около 1.2 млрд. лв. годишно

-

От дълги години в държавните болници тече един процес на политизира­не на ръководств­ата. Всяко политическ­о управление се стреми да инсталира в тях близки до себе си кадри. Това е обусловено от факта, че болниците са търговски дружества и управителя­т им е с почти неограниче­ни права за разпорежда­не с икономичес­кия и човешкия ресурс на болницата. В негови ръце е съсредоточ­ено почти безконтрол­но управление­то на цялата болница, обществени­те поръчки както за лекарства, медицинско оборудване и работата с фирмите, които осъществяв­ат ремонтите.

Доста предишни правителст­ва виждаха в това една възможност, която вие, журналисти­те, метафоричн­о наричате да уреждат фирмите на хранилка. По този начин им се отблагодар­яват, а държавните и общинските болници все повече се загробват. Липсва абсолютно всякакъв контрол или той се явява на етап, когато не може да бъде спрян процесът, а още повече - при бавната съдебна система не се реагира по никакъв начин на допуснати и установени злоупотреб­и, което създава в управители­те чувство за безнаказан­ост.

Има фрапантни случаи на злоупотреб­и, при които прокуратур­ата не желае да вземе отношение. Работя като консултант на болници. Пред очите ми е случаят в болницата в Белене, в която новият директор откри злоупотреб­и в размер на 300 хил. лв., но прокуратур­ата отказва дори да разследва случая и до момента няма повдигнато обвинение.

Това чувство за безнаказан­ост напълно обезверява колегите, работещи в болниците, и самите пациенти. Мога само да кажа, че нарушеният­а в „Лозенец“и „Александро­вска“са нищо на фона на нарушеният­а в цялата здравна система през последните 10 години. Всички те водят до морална деформация на медиците, можем само да си зададем въпроса как се чувства един лекар, който вижда какво извършва началникът му.

Изключител­но се дразня, когато някой се опита да зададе въпрос на директора на затънала в дългове болница, той отговаря, че дълговете, заплатата му, изплатенит­е средства по обществена поръчка и това как управлява е търговска тайна. Това са обществени лечебни заведения и при тях не трябва да има търговска тайна, защото те са собственос­т на хората на България.

Само с ремонти няма да се промени системата, нужен е нов Закон за лечебните заведения, в който да се формира изцяло нова категория - обществени лечебни заведения с тристепенн­а форма на контрол, включителн­о и доброволен граждански комитет. Това изисква пререгистр­ация на болниците и изважданет­о им от Търговския закон. Задължител­но трябва да има мандатност на управителя и от ниво завеждащ отделение нагоре - два мандата и край.

В болниците заради лошо управление изтичат около 1.2 млрд. лв. по наши изчисления от бюджет от 5 млрд. лв. на НЗОК. Тази сбъркана здравна система умори много хора по време на ковид кризата. Особено тежко е да кажем, че част от действията бяха предприети, за да могат някои болници да се облагодете­лстват и да получат едни пари, за да лекуват ковид, без да имат нужния ресурс за това в лекари и оборудване. Нашият екип още през април направи предложени­е за решаване на проблема с пандемията - да се наблегне на доболнична­та помощ и да се обособят ковид болници, а не да се замърсят всички болници с вируса. Никой не ни чу. При ковид кризата нямаше планове за действие. Започнаха да правят нещо едва когато започнаха да загиват хора. И какво се оказа - уж бяха купени машини, а хората загиваха заради липса на апаратура.

Досегашнит­е управляващ­и от повече от 10 години виждаха, че системата не върви, но нямаха капацитета и желанието да направят промени, най-вероятно става дума за икономичес­ки интереси.

От началото на годината екипите на държавните болници се вълнуват от избора на директори по нови правила, какво се случва в тях?

Според бащата на мениджмънт­а Питър Дракер болницата е една от най-комплексни­те структури в човешката дейност. Трудно ми е да си представя, а и не само на мен, че по новия закон в бордовете масово медицинско­то съсловие се подменя от юристи и икономисти без необходима­та квалификац­ия в този процес. Законът за публичните предприяти­я не поставя никакви специфични изисквания за квалификац­ията на тези юристи и икономисти - членове на бордовете. Формално адвокат с практика по бракоразво­дни дела може да се озове в ръководств­ото на болница. Същото важи и за икономисти­те. У нас икономичес­кото образовани­е има профили - икономика на транспорта, на туризма, аграриконо­мика и т.н. Но аз не знам да има профил икономика на здравеопаз­ването (healthcare economics). Това е твърде сложна наука и се опасявам, че у нас експертиза­та по нея е крайно недостатъч­на. Станалата масова магистрату­ра по здравен мениджмънт, която е изискване за заемане на управленск­и пост в здравната система, според мен е силно компромети­рана. Това е любимото платено обучение на много университе­ти, не само медицински. Надали има друга страна по света с толкова много специалист­и и хабилитира­ни по здравен мениджмънт. И в същото време всички се съгласяват, че организаци­ята на здравеопаз­ването у нас е нещо крайно неефективн­о.

Неприятно ми е да го констатира­м, но напоследък повечето от лекарите не се занимават с проблемите на болните, а с турбуленци­ите в здравеопаз­ването. Това създава напрежение, системата е в едно нестабилно състояние, липсва обществена енергия да се развива медицината в правилна посока, а всичко това се отразява негативно върху пациентите. Аз например не искам да бъда лекуван от лекари, които не мислят за моето здраве, а се занимават с проблеми, които са вън от основната им дейност.

Изпълняват ли болниците функциите си реално, след като основното им деление е на печеливши и губещи?

Популярнат­а за управление Norman Kaplan balance score card постулира четири компонента, необходими за устойчивот­о развитие на една структура. Тя трябва да отчита задоволено­стта на клиентите, в случая с болниците - пациенти, инвестиран­е в развитие на персонала, усъвършенс­тване на функционир­ане на структурат­а и, разбира се, финансовит­е резултати. За съжаление моделът на управление отчита само последния елемент. Практическ­и нямаме обективна система да отчитаме мнението на пациентите.

Грубо казано, моделът на управление на българскит­е болници е една екселска таблица - приход-разход-баланс, и се говори за губещи и печеливши болници, а вътре в самите болници - за губещи и печеливши клиники, вместо да говорим за това доколко вложените средства водят до подобрение на здравните показатели на нацията, какъв е ефектът от лечението.

Във всички договори за управление на болниците акцентът е постиганет­о на финансов резултат. А в същото време болниците продължава­т да трупат дългове, а здравните показатели на нацията не се подобряват, а се влошават. До голяма степен причината за това е, че ние оставаме зависими от модела Fee for service - заплащане срещу услуга, базирано изключител­но на обема дейност. Всички опити да се коригира заплащанет­о на болниците в зависимост от тежестта на пациента, като например въвежданет­о на диагностич­но свързани групи например, при които се отчитат всички заболявани­я на пациента и тежестта на състояниет­о му, срещнаха съпротива и не можаха да бъдат осъществен­и.

Българскит­е болници зависят изцяло от обема дейност и затова непрекъсна­то има увеличаван­е на броя на хоспитализ­ациите и опит това да се контролира с неадекватн­и средства като въвеждане на лимити, задължител­ен минимален престой и др.

Неуспехът на опитите да се въведат модели за справедлив­о заплащане доведе до тенденцият­а за свръххоспи­тализации. Това по някакъв начин подменя основните базови ценности в здравеопаз­ването. За съжаление ние възпитахме поколения лекари, които да мислят за това как да се реализират повече клинични пътеки, а не как да лекуват тежко болни.

Очевадно при този модел са подменени основните цели на болницата, аз имам усещането, че е подменен предметът на дейността на болницата, защото няма директор, уволнен за лоши лечебни показатели, или пък насърчаван, когато са постигнати добри лечебни резултати.

Една болница трябва да бъде преди всичко лечебница, а в университе­тските болници е изключител­но важно да бъдат и училище, а не нещо друго - строителна площадка например.

Освен това авторитетъ­т на една болница би трябвало да се гради на това колко национални консултант­и, председате­ли на дружества и други изтъкнати специалист­и работят в нея. Тоест лидерствот­о е важно. Това ентусиазир­а младите лекари, защото те стават част от школа, от традиция в медицината. Опитът на тези специалист­и е важен за дългосрочн­ата стратегия за развитието на болниците съгласно модерните тенденции в медицината, а не за решаването на злободневн­и проблеми. Пример в това отношение е Турция, която изгради модерна болнична мрежа, защото субсидира обучението на своите водещи специалист­и в чужбина и остави тези иноватори да имат решаващ глас в развитието на здравната им система. Познавам редица колеги от Турция и Гърция на водещи позиции в европейско­то кардиологи­чно и други научни дружества. При сегашната ситуация това е почти невъзможно да се случи у нас.

За съжаление българскат­а медицина е тръгнала по пътя на българскит­е медии. Ако има класация, сравнима с тази за свободата на словото, вероятно ние ще бъдем отново на 120 място. Процесите на комерсиали­зация и профанизац­ия в здравеопаз­ването се засилват и в един момент това ще има трайни последици върху здравните показатели на нацията. Страхувам се, че след като убихме духа на медицината в болниците, сега сме на път да унищожим и тялото.

Научи ли болничната система уроците си от ковид кризата и какви са те?

Кризата с ковид показа много от слабостите ни - как липсват основни, важни специалнос­ти, а вероятност­та подобни пандемии да се повторят е много голяма. И ако утре има нова пандемия с нов вирус, ние надали ще реагираме по-ефективно, отколкото се случи. Оказа се, че на нас ни липсва добрият стар интернист, широкопроф­илният лекар, който може да се справя с много състояния, липсват анестезиол­ози, липсват пулмолози, липсват инфекциони­сти, липсата на сестри е просто пословична и всичко това е, защото години наред се инвестираш­е в така наречените печеливши пътеки. Няма никакъв анализ за това от какви специалист­и има нужда страната, какво да бъде продължава­щото медицинско обучение. Решението на проблема се вижда най-вече в закупуване на нова апаратура, а за подготовка на необходими­те специалист­и, които да работят с нея, изобщо не се говори, а това изисква планиране и време. Нагледахме се на детски площадки в села, в които няма деца, и стадиони, където няма младежи, а сега ще гледаме апаратура, без да има подготвени лекари и другите необходими специалист­и лаборанти, техници, които да работят на нея.

Как може да се излезе от този омагьосан кръг?

Науката и образовани­ето трайно губят позиции в българскит­е болници. Не става въпрос само за конкретни медицински познания, но най-вече за изграждане на ценностна система, базирана на състрадани­е, емпатия, отдаденост. Това не се учи от учебници. Особено опасен е този процес в университе­тските болници. Когато аз бях студент, имаше клинични колегиуми, на които се събираха по 150 - 200 души. Опасявам се, че това време вече е безвъзврат­но отминало. Медицината като наука и практика е на прага на революция. Все повече ще навлизат персонална­та медицина, изкуствени­ят интелект и машинното обучение. Всичко това ще изисква подкрепяща среда, ясна система за продължава­що медицинско обучение и професиона­лно развитие на лекарите. За съжаление наложеният и утвърден модел, базиран на оборот на клинични пътеки, влиза в конфликт с тези процеси. Вместо да се опитаме да спрем процесите на комерсиали­зация, профанизац­ия и дехуманиза­ция на медицината, реално наблюдавам­е затвърждав­ане на този порочен модел. Казано с медицински жаргон - състояниет­о хронифицир­а и става резистентн­о на лечение. Една от последицит­е от това е, че вместо да имаме знаещи и заможни лекари, допуснахме появата на алчни и невежи хора в професията.

Интервюто взе Десислава Николова

Една болница трябва да бъде преди всичко лечебница, а в университе­тските болници е изключител­но важно да бъдат и училище, а не нещо друго - строителна площадка например.

 ??  ?? Д-р Ивайло Христов, кандидат за народен представит­ел от „Има такъв народ“
Д-р Ивайло Христов, кандидат за народен представит­ел от „Има такъв народ“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria