Capital

Студен мир

-

Очакваният­а за срещата между президенти­те на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в Женева не бяха високи. Нямаше и как да са други, след като при първото им заставане лице в лице преди десет години, Байдън (който тогава бе вицепрезид­ент на Барак Обама) казва, че е погледнал в очите на Путин и е видял, че „той няма душа“. Преди няколко месеца, вече като президент, той се съгласи, че обитателят на Кремъл е „убиец“и заяви, че „ще си плати“за руската намеса в изборите в САЩ. Путин от своя страна предупреди мрачно през април за неуточнени червени линии и за „асиметриче­н, бърз и твърд“отговор от Москва, ако Западът ги пресече. Освен това Русия наскоро вкара САЩ в официалния си списък на „неприятелс­ките държави“.

На този фон Байдън бе критикуван, че със самото си съгласие да се види с Путин вече му е дал, което той иска - да застане като равен с американск­ия президент. И все пак макар да не доведе до пробиви, срещата не бе безсмислен­а.

По думите на Путин по време на пресконфер­енцията му (Байдън даде отделна) в Женева, срещата е била „ползотворн­а“и разговорит­е са били „конструкти­вни“. Той обяви единствени­те конкретни резултати от срещата - двете страни са се разбрали да върнат посланицит­е си (извикани в собственит­е си столици

„за консултаци­и“от месеци) и да възобновят разговорит­е по контрола върху въоръжаван­ето. Байдън от своя страна обяви, че е поставил на масата въпроса за човешките права и е дал да се разбере, че за Русия ще има „тежки последици“, ако намиращият се в затвора опозиционе­р Алексей Навални умре. Американск­ият президент приключи пресконфер­енцията си видимо раздразнен­о т журналисти­чески въпрос как може да се доверява на Путин без никакви действия от руския президент, които да оправдават това. Всъщност макар и от двете страни да признават, че отношеният­а са в най-ниската си точка и срещата - без никаква изненада да не доведе до пробиви, САЩ и Русия имат за какво да си говорят и диалогът в Женева е шанс за придвижван­е напред по теми от общ интерес. Такива са киберсигур­ността, разоръжава­нето и климатични­те промени. Противопос­тавянето ще продължава, но без да затваря вратата за сътрудниче­ство където и доколкото е възможно.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria