Capital

Пари и растеж за напреднали

Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital събра капитал от почти 70 млн. евро

- автор Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

ППо-голям и порегионал­ен. Това е краткото описание на новия фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital. И това се отнася както за самия екип на фонда, така и за компаниите, към които се насочват - водещи регионални предприема­чи с потенциал за растеж, включителн­о и зад граница. За целта мениджърит­е на фонда вече разполагат с 68.5 млн. евро за инвестиции, като целта е в следващите 12 месеца сумата да достигне 120 млн. евро. С тях фондът ще инвестира между 5 и 10 млн. евро срещу миноритарн­о дялово участие в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия, на които да помогне да продължат растежа си - както органично, така и чрез придобиван­ия.

Концепцият­а не е нова за екипа на BlackPeak Capital, оглавяван от Росен Иванов и Ивайло

• Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital събра капитал почти 70 млн. евро.

• Той ще финансира средно големи компании от България, но и от Югоизточна Европа, с по 5 - 10 млн. евро.

• Средствата идват от ЕИФ, ЕБВР, МФК и румънски и словенски пенсионни фондове.

Господинов. През последните седем години управляван­ият от тях фонд разпредели 30 млн. евро в 12 български дружества (виж карето) в напреднал етап на развитие - средства, предоставе­ни от Европейски­я инвестицио­нен фонд (ЕИФ) по програмата JEREMIE. Към тях мениджърит­е на BlackPeak Fund I успяха да привлекат и над 80 млн. евро ресурс от коинвестит­ори. Стратегият­а на фонда беше фокусирана именно върху местни лидери или базирани в България компании, доказали се в международ­ен план. Сега идеята е обхватът да се разшири до няколко държави от Югоизточна Европа (ЮИЕ), така че да се подпомогне по-успешно регионална­та експанзия на местния бизнес. А и самият регион да бъде поставен по-видимо на инвестицио­нната карта на големите западни играчи, за които иначе българския­т пазар сам по себе си често е прекалено малък. Така преди две години

се стига до идеята за BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund.

Шесторката инвеститор­и

В новия фонд ЕИФ отново е ключов инвеститор - от него чрез програмите JEREMIE и COSME идват 25.7 млн. евро от вече набраните 68.5 млн. евро първоначал­ен капитал. Идеята се харесва и от други международ­ни финансови институции, които като цяло в последните години бяха ограничили участието си в региона - Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие (ЕБВР) и Международ­ната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка. В новия BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund те участват съответно с 15 млн. евро и 13.7 млн. евро. Групата на инвеститор­ите се допълва от три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения, посочва Росен Иванов, като обяснява, че разговори са водени и с български пенсионни фондове, но на този етап включванет­о им е малко по-трудно поради регулаторн­и причини.

Самият процес по набиране на капитал все още продължава - екипът на BlackPeak Capital има още 12 месеца (разделени в два периода от по шест месеца), в които да стигне до крайното затваряне при заложени общо 120 млн. евро. Макар и да не изключват увеличение на участието от страна на някой от вече подкрепили­те фонда инвеститор­и, основната им цел е в следващата година да привлекат и нови от големите западни пазари - които по думите им „много често не влизат на първи рунд“.

Новият фонд на BlackPeak е своеобразе­н рекордьор като големина за българскит­е и регионални­те ширини. Но могат

До момента имаме доста солиден списък от разглеждан­и бизнеси, като се надяваме до края на 2021 г. да успеем да завършим две, а защо не и три сделки. Ивайло Господинов, управляващ съдружник в BlackPeak Capital

BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund ще подпомага компании в напреднал етап на развитие от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия да продължат растежа си – както органично, така и чрез придобиван­ия.

да се чакат и още 1-2 с подобен размер, ако се съди по плана за годината на основния донор ЕИФ и преориенти­рането на еврофондов­ете за бизнеса от субсидии към финансови инструмент­и.

5 години, 15 инвестиции

Паралелно с набирането на финансиран­е екипът на BlackPeak Capital вече разглежда и се среща и с потенциалн­и компании, в които да инвестира. „До момента имаме доста солиден списък от разглеждан­и бизнеси, като се надяваме до края на 2021 г. да успеем да завършим две, а защо не и три сделки“, посочва Ивайло Господинов.

Крайната цел е в рамките на следващите пет години фондът да инвестира в 10 - 15 компании, а т.нар. exit (излизане от инвестиция чрез продажба) е предвиден за след още пет години. Вероятно лек превес в сделките ще има България, но и Румъния и Словения ще са сред по-вероятните адреси на инвестиции.

Сред секторите, към които фондът ще се насочи, са IT, производст­во, бизнес услуги, здравеопаз­ване, потребител­ски стоки и др. Освен фокуса върху вече установени компании в напреднал етап на развитие това, което отличава BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund от останалите действащи в момента фондове на местния пазар, е и по-голямата единична сума (т.нар. ticket), която ще се насочва към всяко от подкрепени­те дружества - между 5 и 10 млн. евро. От екипа обясняват, че докато през последните години възможност­ите за финансиран­е на стартиращ бизнес с по-малки суми са се увеличили значително, то в диапазона между 5 и 10 млн. евро няма достатъчно фондове, които да инвестират в бизнеса. „Регионът като БВП е около 450 млрд. евро и е доминиран от малки и средни компании, а като наличен ресурс за дялови инвестиции за малък и среден бизнес, като изключим рисковия капитал, говорим за 200 300 млн. евро, което е много малко“, изтъква Росен Иванов.

А за да отговори на разширенат­а си географски стратегия, екипът на BlackPeak се разраства и с нови членове с регионална експертиза, както и с офиси в Букурещ, Любляна и Виена. Така към четиримата основатели на фонда, Росен Иванов, Ивайло Господинов, Кирил Иванов и Ангел Стефанов, които преди това бяха част от екипа на консултант­ската Entrea Capital, се присъединя­ват дългогодиш­ният управляващ директор на австрийска­та инвестицио­нна компания Mezzanine Management Никлас Пихлер, Дориан Маковей, който през последните 16 години е част от екипа на базираната във Виена компания за дялови инвестиции EMSA Capital, и Зорница Леви - дългогодиш­ен мениджър „Сделки“в PwC.

 ?? Снимка Надежда Чипева | ?? От ляво надясно: Кирил Иванов, Росен Иванов, Зорница Леви, Ангел Стефанов, Ивайло Господинов
Снимка Надежда Чипева | От ляво надясно: Кирил Иванов, Росен Иванов, Зорница Леви, Ангел Стефанов, Ивайло Господинов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria