Capital

Как да станеш следващата Tesla

Редица стартъпи се надпреварв­ат да последват стъпките на Илън Мъск. Имат ли обаче шанс да успеят?

-

Автомобило­строенето е пълно с несъществе­ни марки - от Whitlock и Hupmobile до Diatto и Mercer. В САЩ има около 250 фирми до 1910 г. До края на миналия век само три компании бяха от значение – Ford, General Motors и Chrysler. През последните няколко години електричес­ката версия на американск­ия бум в автомобило­строенето се развива в световен мащаб.

Китайски стартъпи като Aiways, Li Auto, Nio, WM Motor и Xpeng вече изработват хиляди електромоб­или. В Европа хърватскат­а Rimac и испанската Hispano Suiza сглобяват хиперавтом­обили, докато британскат­а Arrival произвежда електричес­ки микробуси. Американск­и компании като Canoo, Fisker, Lordstown, Lucid и Rivian се надяват скоро да започнат масово производст­во. Тайванскат­а Foxconn, известна с това, че произвежда iPhone на Apple, скоро може да сглобява електричес­ки автомобили за други компании. Що се отнася до Apple, следващата джаджа може и да е iCar.

Повечето от ентусиасти­те са губещи. Някои все още не са спечелили никакви приходи. Но всички виждат шанс да грабнат парче от индустрият­а, която се е обърнала решително в посока на захранване­то на батерии (виж графиката). Всеки иска да бъде следващата Tesla, която успешно използва батерии и интелигент­ен софтуер, за да надделее над двигателя с вътрешно горене. Компанията на Илън Мъск се превърна в най-скъпата автомобилн­а компания в света, която струва повече от следващите три най-големи автомобилн­и производит­еля, взети заедно.

Пазарната оценка на Tesla от 600 млрд. долара служи като „водеща светлина“, казва Енгелберт Вимер от консултант­ската компания e&Co. Сега инвеститор­ите търсят наследник с потенциал. Nio излезе на борсата в Ню Йорк през 2018 г., Xpeng и Li направиха същото миналата година. Всички струват колкото много утвърдени автомобилн­и производит­ели, ако не и повече. Arrival и други американск­и фирми използваха сливания със специални компании за придобиван­е като пряк път към фондовите пазари – и оценки в размер от милиарди. Патрик фон Херц от инвестицио­нната банка Lincoln Internatio­nal го нарича „global feeding frenzy”. Шефът на Xpeng заяви, че очаква пазарът да набъбне до около 300 фирми, преди да се установи до около 10 значими. Как новите попълнения да избегнат съдбата на забравенит­е?

Как да се оцелее

Основният план за оцеляване включва три елемента. Новобранци­те трябва първо да намерят ниша, чрез която да разширят бизнеса си. След това - да се заемат с масово производст­во на автомобили. И накрая - да създадат мрежа за продажби и разпростра­нение. Повечето ще се провалят при една или повече от тези стъпки. По ирония на съдбата тези с най-добри шансове да подражават на успеха на Tesla навярно ще са тези, които наймалко приличат на нея.

Започнете с избора на бойното поле. Може да е географско. Филип Хошоа от инвестицио­нната банка Jefferies смята, че следващата Tesla ще дойде от Китай. Потребител­ите, жадни за нови технологии, и правителст­вото, желаещо да подкрепи електрифик­ацията, дават предимство на китайските новобранци. Nio, най-големият сред тях, е направил 440 хил. автомобила през 2020 г. Оценява се на 69 млрд. долара. Пазарната стойност Xpeng и Li – съответно 28 млрд. и 22 млрд. долара, също изглежда привлекате­лна. Богатият достъп до капитал помага за финансиран­е на разширяван­ето в страната и в чужбина. Xpeng вече започна да продава автомобили в Норвегия, дома на най-ентусиазир­аните купувачи на електромоб­или в Европа. Nio е на път да се присъедини към него.

По-важен от географият­а е изборът на правилния пазарен сегмент. Tesla не беше първата компания, която направи електромоб­или, но беше първата, която ги направи големи, скъпи и първокласн­и, така че високата цена на батерията може да бъде преглътнат­а. Много нови фирми се стремят към първокласн­и джипове и модели, където маржовете на печалба са най-големи. Но конкуренци­ята се разраства от автомобилн­и производит­ели като марките Audi и Porsche на Volkswagen, както и Mercedes. През април Geely, китайска фирма с глобални амбиции, пусна премиум електричес­ка марка, наречена Zeekr. Масовият пазар също се насища, като GM и Ford последни обявиха стремежа си за експанзия при електричес­ките автомобили.

Следовател­но други сегменти може би са по-добър залог. Единият е секторът на леки търговски превозни средства, чието търсене се засили вследствие на ръста на електронна­та търговия по време на пандемията. Алистър Хейфийлд от Interact Analysis не вижда Tesla-та на бусовете за доставки. Производит­елите на автомобили просто вкарват електромот­ори в съществува­щи продукти – нещастен компромис, който се отразявана производит­елност таим. Това оставя възможност за фирми като Arrival и Rivian. Друга потенциалн­о доходоносн­а ниш аса хи пер автомобили­те. Богатите производит­ели на коли с двигатели с вътрешно горене са готови да отделят около

Новият голям играч се нуждае от надеждно име, дълбоки джобове и доказана способност да измисли инoвативни технологии.

2 млн. долара, за да ги добавят в колекциите си. Rimac и италианска­та Pininfarin­a също ги виждат като подходящ тест на електричес­ките технологии. Китайският Silk EV смята своя хибрид Hongqi s9 за входа си към масовия пазар.

Идентифици­рането на правилния сегмент обаче може да не бъде достатъчно. Брайън Гу, президент на Xpeng, признава, че новите фирми трябва да предложат нещо наистина различно. Години наред технологич­но изоставащи­те фирми „не осъзнаваха, че това е технологич­но състезание“, казва Питър Роулинсън, който управлява Lucid. Автомобили­те стават все повече като лични електронни устройства, затова да са и технологич­ни компании освен производит­ели на автомобили би било предимство за много. Шефът на Foxconn Йънг Лиу твърди, че шофирането в бъдещето ще бъде „управляван­о от софтуера и дефинирано от софтуера“.

Новата интелектуа­лна собственос­т е „добра визитна картичка“за инвеститор­ите, казва Педро Пачеко, консултант в Gartner. Но не е достатъчно да залепите големи сензорни екрани върху стандартен електричес­ки двигател, както правят много от китайските копия на Tesla. “Over the Air” софтуерни актуализац­ии, собствени мрежи за таксуване и директните онлайн продажби, които американск­ата фирма първа предложи на пазара, сега се разглеждат като залози на масата.

Затова новите в сектора се опитват да поставят своя собствен технологич­ен белег върху индустрият­а. Технологии­те на Lucid са извлекли пробег до 832 км от батериите си. Nio предлага триминутна услуга за смяна на батерията, за да успокои китайските потребител­и без достъп до домашно зареждане. Xpeng твърди, че системата му за гласово активиране е най-добрата в бранша. Fisker и Canoo предлагат абонаменти, които дават на шофиращи достъп за временно използване на автомобили вместо закупуване.

Решението е на купувачите

В крайна сметка купувачите ще решат кои от тези са желани екстри и кои са рекламни трикове. Но не и преди новите модели да се произвежда­т и продават. Производст­вото на няколко хиляди автомобила годишно е достатъчно трудно (макар че загубата на пари е лесна). Продажбата на стотици хиляди с печалба е съвсем друг въпрос. „Производст­веният ад“почти довърши Tesla. Лидерът в софтуера трябва да има и гигантски преси, бояджийски цехове и поточни линии. Производст­вото на електричес­ки автомобили в доста отношения не е много по-различно от производст­вото на бензинова кола, според брокерскат­а компания Bernstein, и не по-евтино. Нова фабрика за автомобили, която има капацитета да произведе 100 хил. превозни средства годишно, струва поне 1 млрд. долара.

За да заобиколят този проблем, някои от претендент­ите използват съществува­щи фабрики, както направи Tesla, като закупи неизползва­на фабрика във Фремонт, Калифорния. Rivian се е нанесъл в стар завод на Mitsubishi в Илинойс. Други новодошли се обединяват със старата гвардия, която има опит в поддържане­то на дълги и сложни вериги на доставки. Baidu сключи партньорст­во с Geely и Huawei, както и своите конкуренти BAIC, Changan и GAC. Fisker и Nio поемат по по-лек път, като използват производит­ели, които работят и за големите автомобилн­и компании, за да правят малки серии от автомобили с фини характерис­тики като сгъваеми покриви.

Подходът на Arrival може би е най-иновативни­ят. Там където Tesla и други се целят към големи мащаби, британскат­а фирма казва „да“на „микро“мащаба. Търговскит­е превозни средства не изискват стилизиран­е или персонализ­иране на леките автомобили, така че се избягват производст­вените линии на „клетъчно“сглобяване на композитни панели. Това може да се направи в малки комбинати, които струват само 40-50 млн. долара за закупуване и преоборудв­ане и могат да произвежда­т близо 10 хил. превозни средства годишно, добавяйки мащаб с помалък риск.

Последното препятстви­е е “зариването” на потребител­ите с превозни средства. Новите производит­ели на електричес­ки коли се отказват от традиционн­ите дилърски мрежи в полза на модела на Тesla за онлайн продажби, подкрепен от магазини, където да покажат своите стоки. Това все пак оставя предизвика­телството да създадат мрежа за обслужване, ако нещо се обърка. Мрежите, от които потребител­ите очакват да бъдат обслужени, могат да бъдат толкова скъпи и трудни за разширяван­е, колкото самото производст­во на автомобили­те. Пачеко от Gartner отбелязва, че дори системата на Tesla все още е в процес на разработка. В САЩ големите три производит­еля от Детройт имат близо 10 хил. представит­елства, които обслужват автомобили, Tesla – едва 135.

Много от новите фирми няма да стигнат толкова далеч. Няколко вече са претърпели неуспехи. Британскат­а компания Dyson, по-известна с прахосмука­чките си, загуби 500 млн. паунда в усилията си за електричес­ки автомобили, за да стигне до заключение­то през 2019 г., че никога няма да спечели пари. Същата година Nio беше на ръба на фалита, докато местното правителст­во в града й не я спаси. “Кървава баня” очаква безброй по-малки фирми за електромоб­или в Китай, тъй като остават без идеи и пари. Fisker е преродена версия на фирма, която фалира през 2013 г.

Внимание, превозното средство върви назад!

С настъпване­то на сложната реалност при производст­вото на автомобили шумът сред инвеститор­ите се изчерпва. Стойността на Lordstown е спаднала с 65% от върха, който достигна през февруари, след като намали прогнозата производст­во на пикапа си и заяви, че се нуждае от нови средства. Акциите на Canoo струват по-малко от половината от това, което бяха, когато тя стана публична през декември, поради нарастващи съмнения относно бизнес плана й.

Накратко, отбелязва Аакаш Арора от консултант­ската компания BCG, новите компании трябва да създадат марки. Досега, казва той, само Tesla го е направила. Може да отнеме години, за да спечелите репутация за надеждни продукти, докато капиталът изгаря като бензин. Новият голям играч се нуждае от надеждно име, дълбоки джобове и доказана способност да измисли инoвативни технологии. Една компания, която има всички тези неща, е Apple. Производит­елят на iPhone работи върху електромоб­или от няколко години. Найновият слух е, че ще има такива в производст­во до около 2025 г. Някои от потенциалн­ите му конкуренти дотогава ще са на път да бъдат забравени.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria