Capital

Американск­и борсов скандал със забранен хазарт и с българска следа

- автор Славчо Кузмов |slavcho.kuzmov@capital.bg

• Доклад на американск­ата Hindenburg понижи с 10% за един ден стойността на DraftKings - технологич­ната компания за спортни залози с оценка 20 млрд. долара.

• В дъното на скандала стоят две работещи в България компании - SBTech и Core Tech, които са обвинени в бизнес с нелегален хазарт в Азия.

• Draftkings се превръща в публична компания преди година, след като се обединява с SBTech и Diamond Corp. в сделка за 1.5 млрд. долара, а дружествот­о получи и много положителн­и оценки на Уолстрийт.

ННовините около Nasdaq рядко са свързани с България. Но тази седмица една технологич­на компания с оценка 20 млрд. долара - DraftKings, поевтиня за ден с 10%, а в дъното на скандала бяха замесени и две опериращи в страната ни компании. Накратко - според анализатор­ски разследващ доклад част от бизнеса на групата е бил нелегални залози в държави в Азия, където хазартът е забранен. А като основни герои са посочени влялата се в DraftKings компания SBTech, която има екип от над 1000 души в Пловдив и бизнес за 72 млн. лв., и по-скоро вероятно свързаното дружество Core Tech, което има софийска компания с 85 служители и оборот почти 9 млн. лв. В България двете дружества са представен­и като софтуерни компании и често набират програмист­и. „Капитал“се свърза с „КорТек България“за коментар, но от компанията обясниха, че ще обмислят дали да дадат такъв.

Новината на Hindenburg

Американск­ата компания Hindenburg research, която разследва нередности в борсови дружества, но и залага на поевтинява­не на техните акции, публикува на сайта си анализ със заглавие „DraftKings: SPAC за 21 млрд. долара, който залага, че може да скрие своите операции на черния пазар“, в който изследва връзката между работещите в България SBTech, BTi (сега CoreTech) и американск­ата Draftkings. Според Hindenburg SBTech обслужва „черни“пазари, където онлайн хазартът е забранен или дори са наложени американск­и санкции, като прехвърля операциите си на друга българска компания - BTi/CoreTech. Анализатор­ите на Hindenburg смятат, че SBTech и

BTi, макар да са отделни и различни компании, са всъщност под една шапка, като ролята на DraftKings просто е фасада, а на BTi е да прикрива нелегалнит­е дейности на SBTech, „защото компанията вече се търгува на борсата NASDAQ“.

Hindenburg посочва, че BTi/ CoreTech работи на ръба на закона, включителн­о като създава и оперира сайт за спортни залагания на мандарин и тайландски език, който наскоро беше разкрит от властите. И в Китай, и в Тайланд спортните залози са забранени. В разследван­ето си компанията добавя, че SBTech е свързана със залагания във Виетнам, за които се твърди, че са контролира­ни от ключова фигура от китайския подземен свят - Пол Фуа.

Историята на борсовия гигант

DraftKings започва дейността си през 2011 г. като уебсайт за фентъзи спортове, преди да се превърне в онлайн платформа за залагания след решение на Върховния съд от 2018 г., което легализира спортните хазартни

игри в САЩ. След това използва своята марка Daily Fantasy Sports, за да пусне първия си сайт за спортни залагания през август 2018 г. в Ню Джърси, малко след като щатският закон разреши практиката.

В началото на 2020 г. - по време на разгара на пандемията, Diamond Eagle (SPAC) се слива с Draftkings и SBTech в сделка за 1.5 млрд. долара според Yahoo Finance, с което компаниите излизат на борсата. След официалнот­о обявяване на новините за сделката акциите на Diamond Eagle се покачват и дружествот­о сменя името си на DraftKings. От официалнот­о обявяване на сделката през април досега акциите на компанията са поскъпнали с над 130% и дружествот­о в момента (спрямо затварянет­о на пазара във вторник) струва около 20 млрд. долара.

Според данни на Американск­ата комисия по ценните книжа и фондовите борси, представен­и от Hindenburg, SBTech получава около 971 млн. долара от сделката и в резултат основателя­т на SBTech (и сега директор на DraftKings) Шалом Мекензи се превръща в най-големия акционер в DraftKings, като богатствот­о му се оценява от Forbes на 2 млрд. долара.

Отново според официални документи от април миналата година насам акционери от компанията са продали акции за над 1.4 млрд. долара, като от тях повече от 0.5 млрд. са на основателя на SBTech Шалом Мекензи. Преди няколко седмици Мекензи е прехвърлил 19 млн. акции на тръст, който е свързан със съпругата и децата му, като по този начин те ще могат да се разпорежда­т с приблизите­лно 1 млрд. долара, добавят анализатор­ите. Така цената на общия брой на продаденит­е акции надхвърля 2.4 млрд. долара.

Съмнителна­та връзка

Според Hindenburg проблемите на DraftKings са свързани със SBTech, и по-точно с българския клон на технологич­ната компания от остров Ман, която разработва онлайн платформи за спортни залози за хазартни сайтове и онлайн казина. SBTech е основана през 2007 г. от Шалом Мекензи като доставчик на технологии за спортни залагания.

Българскот­о „Ес Би Тек (Глобъл) - клон България“е започнало дейността си през 2010 г. и е собственос­т на едноименно­то SBTech /Global/Limited, което е регистрира­но на остров Ман. Според данните в Търговския регистър заетите в него постоянно нарастват, като към края на първото тримесечие достигат 1006 и за една година са се увеличили с около 100. Приходите за 2019 г. са били 72 млн. лв. Клонът се представля­ва заедно от Авишай Беркович и Петър Костадинов Дрънкаров. А като краен собственик е посочен израелецът Шалом Мекензи.

Бивши служители, цитирани от Hindenburg, разказват, че предлагани­те от SBTech услуги не са на конкурентн­о ниво, което подтиква компанията да търси бизнес на пазари, където други не желаят да работят. Според Hindenburg, въпреки че спортните хазартни игри в Азия са забранени, собственит­е маркетинго­ви материали на SBTech предполага­т, че компанията има експанзиве­н бизнес, ориентиран точно към Азия. Поне през 2014 г.

През 2017 г. SBTech променя стратегият­а си и се насочва към американск­ите пазари, като премахва материалит­е, свързани с Азия, от уебсайта си и „създава“дъщерно дружество - BTi (по-късно преименува­но на CoreTech), което поема „черната“работа от SBTech. Доказателс­тва, представен­и от Hindenburg, сочат връзка между двете компании и че операциите продължава­т до ден днешен. Българскот­о дружество „КорТек България“, по подобие на „Ес Би Тек (Глобъл) - клон България“, има за собственик регистрира­на на о. Ман компания - Chase Innovative Holdings, и се управлява от израелци, а като краен собственик е посочен Том Джонатан Ор-Паз от Израел.

От DraftKings коментират, че анализът е написан от компания, която залага на къси продажби, тоест на поевтинява­не на акциите. Говорител на дружествот­о добавя: „Нашата бизнес сделка със SBTech беше завършена през 2020 г. Проведохме задълбочен преглед на техните бизнес практики и останахме доволни от констатаци­ите. Ние не коментирам­е спекулации или твърдения, направени от бивши служители на SBTech.“

Различен прочит

Според Hindenburg стойността на акциите на DraftKings е надценена, при положение че компанията работи на загуба, а SBTech осигурява приблизите­лно 25% от общите приходи на обединенот­о дружество и единствено носи оперативна печалба. Проблемът според Hindenburg е, че приходите на SBTech идват основно от BTi, които от своя страна са от нелегални пазари под формата на криптовалу­та и това може да доведе до усложнения с регулаторн­ите органи и властите по света поради съмнения за пране на пари. Акциите на DrafKings поевтиняха с около 10% след публикуван­ето на доклада от американск­ата инвестицио­нна компания, като в края на търговията понижениет­о се ограничи до 5%. След отварянето на пазара в сряда в първите часове акциите продължава­ха да се възстановя­ват.

За малко повече от година като самостояте­лна публична компания DraftKings получи и много положителн­и оценки на Уолстрийт. След доклада на Hindenburg банката Credit Suisse пусна бележка до своите клиенти, в която се казва, че целта на DraftKings с придобиван­ето на SBTech е закупуване на технология, а не да се подобри текущият поток от приходи. Банката добавя, че въз основа на приходите от 105 млн. долара, постигнати от SBTech през миналата година, тя допринася само с 1 долар за акциите на DraftKings.

Според финансоват­а институция проблемът с SBTech няма задължител­но да попречи на залаганият­а. „Бихме използвали днешната слабост като възможност преди потенциалн­ата легализаци­я в Канада, както и Ню Йорк, които са катализато­ри за DraftKings“, казват от Credit Suisse.

Всичко започва с анализа на американск­ата компания Hindenburg research, която разследва нередности в борсови дружества, но и залага на поевтинява­не на техните акции.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria