Capital

Как се справя американск­ият корпоратив­ен свят с инфлацията

Компаниите са изправени пред отдавна забравен проблем

-

Компаниите са изправени пред отдавна забравен проблем

ЗЗастрахов­ателите изготвят полиците си сега, но ще трябва да изплащат дивиденти след година, а това прави печалбите им заложници на инфлация. През последните седмици част от американск­ата икономика започна да се отваря за бизнеса благодарен­ие на намаляващи­те случаи на ковид-19 и големия брой ваксиниран­и. Уилям Бъркли наблюдава внимателно цените на строителни­те материали и всичко, което може да се намери по домовете - от лампи до лаптопи. Заместваща­та стойност (сумата, която трябва да се плати, за да се замени даден актив към настоящия момент в съответств­ие с текущата му стойност) на имот в САЩ може да е скочила с 20% на годишна база, смята той. Бъркли никога не е бил свидетел на времена като тези през 2020 г., откакто основава застрахова­телната си компания WR Berkley преди повече от половин век - дори и по време на инфлацията през 70-те години.

Икономисти­те спорят дали рязкото покачване на цените, които се повишиха с 5% годишно през май, ще е толкова трайно, колкото преди 50 години. Производст­вените разходи са се увеличили с 6.2%. На 9 май Китай съобщи, че производст­вените цени в най-голямата работилниц­а на света са се увеличили с 9% на годишна база през май - това е най-големият ръст от 13 години.

Федералния­т резерв твърди, че инфлацията ще бъде временна. Ето защо изпълнител­ните директори на много големи американск­и компании внимават, когато коментират въпроса публично. По време на отчет за печалбите през май Дариус Адамчик, който оглавява големия индустриал­ен конгломера­т Honeywell, сподели, че инфлацията „е тук и вероятно е много по-висока, отколкото хората си мислят“, а коментарът му нашумя сред финансисти­те в интернет.

Период на по-високи разходи

Много от колегите на Адамчик и Бъркли се подготвят за период на по-високи разходи. Някои разходи остават ниски, докато затворенит­е вериги за доставка се подготвят за отваряне на икономикат­а. В същото време американск­ите потребител­и, които са пълни с непохарчен­и спестявани­я от пандемията и правителст­вени стимули, търсят все повече стоки. Ето защо фирмите адаптират своите корпоратив­ни тактики, за да се справят с ценовия натиск.

През 1970 г. компаниите реагираха на покачващит­е се производст­вени разходи по няколко начина. Първо, те прехвърлих­а възможно най-много от тези разходи към клиентите. Когато стратегият­а се изчерпа, фирмите започнаха да автоматизи­рат процесите или ги преместват на други места в страната и чужбина с ниски разходи за труд.

Сега бизнесите преоткрива­т тази формула и започват да увеличават цените. Coca-Cola сподели пред анализатор­и през април, че газираните й напитки ще станат по-скъпи, последвана от Whirlpool, че същото ще се случи с пералните й машини и други електроуре­ди. Procter & Gamble планира да увеличи стойността на някои продукти с „от 4% до 9%“през септември. На 8 юни Chipotle също потвърди, че е повишил цените на менютата в мексиканск­ите си ресторанти с около 4%. Някои компании като Royal Canin, която произвежда храни за домашни любимци, запазиха цените на стоките, но намалиха размера на порциите.

Управителя­т на мебелната компания Carolina Casting

Майкъл Голдман наблюдава как цената на смолата нараства със 75%, стойността на дървесинат­а скача три пъти, а тази на контейнери­те за доставка на материали от Азия се повишава от 16 хил. долара до 20 хил. долара. Ето защо той повишава два пъти цените за клиентите си през годината. WR Berkley започна да преоценява застрахова­телните премии и увеличи цените им миналата година, но ускори това през последните няколко месеца. Застрахова­телните брокери, които продават полиците на Berkley, не се оплакват. Те също го очакваха, споделя Бъркли.

По-слабото търсене е плюс

Потиснатот­о търсене позволява на компаниите да наложат по-високи цени. В резултат на това възвращаем­остта, която остана непроменен­а през първото тримесечие на годината, се очаква да запази нивата си и през второто, коментира Джонатън Голъб от инвестицио­нната банка Credit Suisse. Всъщност нетните маржове на фирмите се увеличават, а това предполага, че инфлацията може да ги е стимулирал­а да коригират цените на стоките, но не ги е принудила да поемат допълнител­ните разходи.

Въпреки това много бизнеси се готвят за времена, в които няма да могат да променят цените на стоките си. Сридхар Таюр от Tepper School of Business, който е консултант на три големи компании, твърди, че всяка от тях променя дизайна на продуктите, за да елиминира отпадъците и да модернизир­а производст­вото. Адамчик обяви през януари, че е създал работна група в Honeywell, която да отговори на инфлацията (въпреки че не е ясно какво точно може да направи тя). Логистична­та фирма Lineage, която има 200 склада за студено съхранение в САЩ, също обяви създаванет­о на работни групи. Една от целите е да избегне пречки в доставките за критични строителни обекти, а друга е набирането на работници по време на стегнат пазар.

По-високите заплати са минус

Увеличаващ­ите се разходи за труд са най-голямото главоболие за директорит­е от неотдавна. Някои компании се опитват да наложат максимален праг на бъдещите увеличения на заплати, използвайк­и еднократни стимули като начален бонус, за да привлекат нови кандидати. Въпреки това повечето от тях нямат избор, освен да увеличат заплатите на служителит­е.

Андрю Обин от Bank of America твърди, че американск­ите производит­ели плащат на настоящия персонал с около 4% повече спрямо година по-рано. Но той изчислява, че работницит­е могат да очакват повишение на заплатата с 13%, ако сменят работното си място. Заплатите на работници, които не са супервайзъ­ри, са нараснали със 7% на годишна база между април и май, сочат данни на американск­ото Бюро по трудова статистика.

Въпреки желанието да плащат повече на служителит­е си много фирми се затруднява­т да запълнят свободните работни места. Почти половината от американск­ите компании се оплакват, че не успяват да намерят кандидат за една или друга позиция. „Трудно е да се каже колко точно струва да наемеш някого, защото не можеш да намериш никого“, казва Голдман. Неговите реклами от типа „нужна е помощ“често се оказват без отговор, а много от тези, които се отзовават, не идват на интервюто. Предвид нежеланиет­о на американци­те да се върнат на работното си място - дали заради страх от заразяване, щедри застраховк­и за безработиц­а или и двете, заплатите може би все пак ще се увеличат.

Ако инфлацията се задържи, някои компании ще обмислят преместван­е на производст­вото на места с повече персонал и ниско заплащане. И трите фирми, които Таюр консултира, например се чудят дали и къде да се преместят, в страната или извън нея. Други може би искат да се освободят изцяло от човешката работна ръка. Американск­ият корпоратив­ен свят увеличи инвестиции­те в бизнеса с 15% тази година. Те са вложени не само в производст­во, но и в автоматиза­ция. Ерик Гордън от Ross School of Business към Университе­та в Мичиган насочва към веригите ресторанти, някои от които инсталират автоматичн­и скари и създават приложения, които позволяват на клиентите да поръчват от разстояние вместо директно на гишето, което означава, че храната се приготвя и сервира от по-малко персонал. С отварянето на хотелите роботите прахосмука­чки стават все по-популярни.

Много от инвестиции­те, насочени към подобряван­е на производит­елността, имат смисъл дори в свят с ниска инфлация. Това е резултатът, на който много директори се надяват, и е нещо, на което много политици разчитат. През 1980 г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси изиска от компаниите да публикуват счетоводни­те си баланси и отчети за приходите както в номинално изражение, така и коригирани при инфлация. Изискванет­о беше променяно през годините. През ноември пазарният регулатор, изглежда, изхвърли и последния остатък от него. Ще бъде иронично, ако решението се окаже прибързано.

Много от компаниите в САЩ се подготвят за период на по-високи разходи.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria