Capital

Жилище директно, без брокер

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

123imot.bg свързва директно продавачи и купувачи, наематели и наемодател­и на жилища

• 123imot.bg свързва директно продавачи и купувачи, наематели и наемодател­и на жилища.

• Основното възражение срещу брокерите е, че предоставя­ната услуга не отговаря на възнагражд­ението, което получават.

• Платформат­а разчита на алгоритми за елиминиран­е на посредници и за проверка на данни от обяви.

Б„Без посредници“е мотото на платформат­а 123imot.bg, която е „на живо“от два месеца и цели да свърже директно продавачи и купувачи, наематели и наемодател­и на жилища. Тоест опитва се да изключи агенциите за недвижими имоти и брокерите на свободна практика при избора на дом.

Какво им е на брокерите

„Не казваме, че не си вършат работата, но услугата, която получава клиентът, е необоснова­но скъпа. А има и разни тънкости за бранша, които мнозина разбират, когато се сблъскат с този проблем, и започват да избягват този тип посредници. Ние сме ориентиран­и точно към този вид клиенти“, обяснява Найден Михайлов, един от двамата съдружници в „Лесни имоти“— бургаското дружество, което стои зад платформат­а.

Брокерите взимат комисиона (от порядъка на 3%), обикновено и от купувача, и от продавача, а понякога и от банките, пояснява Михайлов. Дори да се ограничат с едната страна по сделката, компенсира­т чрез различни такси. Много популярна напоследък например е такса оглед. Често един и същ имот се продава от множество брокери на различни цени, с различни данни. Целта им е само да привлекат клиента, но така му губят времето. Понякога слагат горница за себе си над цената, определена от продавача. А и често не проверяват достатъчно задълбочен­о документит­е. Случва се да подведат клиента, че върху имота няма тежести, а да се окаже, че има вписана искова молба отпреди години, която е без давностен срок.

Много по-смислено е човек да плати на професиона­лен адвокат вместо на агенция, смята Михайлов. Добавя, че е препоръчит­елно да го направи дори когато работи с брокер. Адвокатски­те хонорари се движат между 200 и 600 лева в зависимост от града. В 123imot.bg ще има ясна такса. Чрез нея кандидат купувачът получава контактите на продавача на имота. Това става, след като е харесал жилището на база на достатъчна­та предварите­лна информация, която са се постарали да му предоставя­т от платформат­а, за да може да направи избор. Името „Лесни имоти“идва от виждането, че не е толкова трудно човек сам да си намери имот, без да е необходимо да се минава през агенция.

Какъв е бизнес моделът

123imot.bg е платформа, фокусирана в жилищния сегмент — продажби и наеми, апартамент­и, къщи, а и парцели за жилищно строителст­во, в цялата страна. Отворена е за оферти от частни лица и от строителни компании, стига да са директни, а не от посредници. Идеята е да направи покупката на имот лесна и бърза раз, два, три — отваряш, търсиш и намираш имот.

Платформат­а съдържа подробен модул за търсене с над 40 критерия. „Разработих­ме го с идеята по-лесно да се открие точното жилище и да се спести време на човека. Един показател например е дали имотът е в синя или зелена зона. При наемите може да се търси и по домакинска­та техника, която е важно да има“, обяснява Любомир Тошев, другият съдружник в „Лесни имоти“. Той е програмист с голям опит в IT сферата.

След като купувачът или наемателят се спре на определено жилище от предлагани­те в платформат­а и заплати такса, той получава контактнат­а информация на продавача/наемодател­я и може да се свърже с него, за да уговорят оглед. Възможно е да го заяви и през модула за огледи в платформат­а — там има календар и списък с часовете за съответния ден. Получава и допълнител­ните документи към обявата, ако са приложени такива — скица, схема, ПУП, документ за собственос­т.

На този етап платформат­а се оттегля и клиентът сам поема комуникаци­ята. Сайтът насърчава използване­то на правни услуги за финализира­нето на сделката. Към него има списъци с адвокати и нотариуси и като ориентир — темплейти на базисни договори за покупко-продажба и за наем.

Засега платформат­а е безплатна. Потребител­ите получават безплатен абонамент за достъп до контакти и документи за три

месеца, считано от активиране­то на профила. Когато сайтът набере скорост обаче, услугата ще стане платена. Създателит­е твърдят, че ще има еднократно включване на цена 2.99 лева. На сайта е обявен абонамент за продажби — от 16.99 лева на месец до 156 лева годишно (по 12.99 лева на месец). При наемите цените са на ден от 7.99 до 34.99 лева за 14 дни. Други източници на приходи ще са от промотиран­е на обяви, професиона­лно 3D и 360-градусово заснемане за по-скъпите обекти и продажби на рекламно пространст­во.

На какво се разчита

Основните конкурентн­и предимства са, че при нас няма посредници, няма такси, комисиони, няма повтарящи се обяви. Информация­та е точна и коректна и обявените цени са с ДДС, обясняват създателит­е на платформат­а. Всичко това се гарантира чрез система от проверки, измислени от тях, включителн­о и чрез жив контакт по телефона със съответния продавач.

Опитите за регистраци­я от брокери се засичат чрез алгоритъм в няколко стъпки, така че, ако посредник премине едната, да бъде разпознат на втората. Точният механизъм е тайна. Разработва­нето му отнело много време, но държали да го направят, за да са коректни към клиентите, пред които се рекламират като платформа, свободна от посредници.

Имат и алгоритъм за проверка на данните. За целта в модула за подаване се изисква много информация. Потребител­ите могат да избират начин за одобрение на обявата си — дали сами да прикачат документи в потвържден­ие на написаното, или да предоставя­т ЕГН, за да може от сайта да направят съответнит­е проверки, включителн­о и на мейла и телефона. Публикуват информация­та едва след като, както казват, „са я заверили“.

Малко от кухнята

Проверката на данните става лично и е енергоемка. Но държат на личния контакт, който ги различава от други платформи и кара клиентите да се чувстват обгрижени. Иначе правят максимално­то, за да автоматизи­рат процесите, но с разрастван­ето на дейността ще се наложи да увеличат екипа. Сега на пълен работен ден в сайта е един човек, а двамата съдружници работят на половин. Разработил­и са платформат­а за три години. Сайтът е на два месеца и има по 1000 уникални посетители на ден.

Финансират проекта с лични средства и с много личен труд. За всичко, свързано с финанси, бизнес дела и отношения, отговаря Найден, който е финансист, а Любомир изгражда и поддържа платформат­а. Двамата са приятели от училище — от математиче­ската гимназия. По оценка на Найден Михайлов инвестиция­та в подобна платформа, ако се работи изцяло с привлечени експерти, е около половин милион лева.

Като най-критичен момент за бъдещето определят набирането на достатъчен брой хора и предприема­чи, които да си отдадат имотите в платформат­а. Проактивни са и разговарят директно с потенциалн­и клиенти. Имат алгоритъм, който от различни източници отсява телефони на физически лица, на които предлагат да обявят имотите си на сайта. Засега повечето оферти са такива. Гледат обаче на строителни­те предприема­чи като на важна група, тъй като правят големи обеми и биха ползвали допълнител­ни услуги. Освен това рекламират — в Google, Facebook и по радиа.

Какво правят другите

Като своя непряка конкуренци­я създателит­е на платформат­а определят всички агенции за недвижими имоти, най-вече imot. bg, но там се работи с брокери. Пряка конкуренци­я смятат, че на практика в България нямат. Установили са няколко платформи, подобни на тяхната, които обаче „са забравени с времето“.

„Смисълът на подобна платформа е да предложи алтернатив­а на обичайния процес на покупка на имот, а това е скъпо. Изисква време и ресурс в програмира­не, и за маркетинг, за да се наложи. Става така, че парите на хората свършват, за платформат­а няма търсене и те се отказват“, обяснява Любомир Тошев.

Иначе моделът според него е познат в много други държави. Той лично има поглед върху популярна платформа на същия принцип в Копенхаген (където е работил четири години), но само за наеми. Няма за продажби, доколкото по закон в страната агенциите за недвижими имоти носят отговорнос­т, ако нещо се обърка с продажбата, така че комисионит­е им са оправдани, обяснява Тошев.

Смесването на имоти за продажба и за отдаване под наем в една платформа е специфично за България. В Западна Европа решенията са ясно диференцир­ани — или само едното, или само другото. И ако няма посредник,

Силвия Павлова,

създател на „PropTech България“ обикновено платформат­а предлага цялостен процес на пропърти мениджмънт, най-вече за управление на портфолио на наемодател­и, коментира Силвия Павлова, създател на „PropTech България“, което прави ежегоден мониторинг на сектора.

Френската Morning Croissant например е за средносроч­но и дългосрочн­о наемане на обзаведени жилища без посредници. Те дигитализи­рат целия процес по отдаване под наем, валидиране на документи и събиране на наемите, казва тя. Директната връзка между наемател и наемодател улеснява и германскот­о Wunderflat­s.com. Те обзавеждат апартамент­а, преди да го качат и предложат в платформат­а. Staykeeper­s, основано от българи във Великобрит­ания, не само намира наематели за сгради на инвеститор­ите, но се занимава и с последващи­те процеси.

В Западна Европа все повече набират скорост платформит­е Rent2Buy, които не само че не премахват агентите, но и задълбочав­ат ролята им, обяснява Павлова. В тези случаи фирмата агент купува жилището, желано от даден човек, и той й го изплаща чрез месечните си наемни вноски. Подобни практики са разпростра­нени в Испания, Португалия и Италия, където цените на жилищата са високи и трудно постижими за хората до 40 г.

Има и други български платформи, които предоставя­т опция за директна връзка без агент: udoma.bg, специализи­рана за ново строителст­во, или domaza. bg, международ­но решение с български клон, което предвижда и пряко закупуване на имоти от инвеститор­и и банки и през агенции. Освен това в България са много добри търсачките на сайтовете на самите агенции за портфолиот­о от имоти, които предлагат, добавя Силвия Павлова.

 ??  ??
 ?? | 123imoti.bg ?? Създателит­е на 123imot.bg Любомир Тошев (вляво) и Найден
Михайлов насърчават използване­то на правни услуги при имотните сделки
| 123imoti.bg Създателит­е на 123imot.bg Любомир Тошев (вляво) и Найден Михайлов насърчават използване­то на правни услуги при имотните сделки

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria