Capital

Google се договори с френските антитръсто­ви регулатори

Google се договори с френските антитръсто­ви регулатори

-

ННов ден, поредно антитръсто­во дело срещу технологич­ни гиганти. Само през май главният прокурор на окръг Колумбия подаде жалба срещу Amazon, германския­т орган за защита на конкуренци­ята започна да преследва Amazon и Google, за да определи дали имат „първостепе­нно значение за конкуренци­ята на пазарите“, а италиански­ят им колега удари Google със 100 млн. евро глоба за ограничава­не на достъпа до Android Auto - версия на мобилната операционн­а система на компанията за автомобили.

И темпото може тепърва да се ускори. На 4 юни британския­т антимонопо­лен регулатор Competitio­n and Markets Authority (CMA) и Европейска­та комисия, изпълнител­ният орган на ЕС, пуснаха паралелни проучвания, за да проверят дали Facebook използва данните, които събира, за да има неправомер­но

надмощие в онлайн рекламата. В същия ден германскит­е антитръсто­ви регулатори започнаха още едно дело срещу Google за това дали новата им услуга News Showcase, в която показва колекция от новинарски статии, не се приоритизи­ра при резултатит­е от търсенията. На 7 юни пък френският надзорен орган за конкуренци­ята обяви, че е постигнал споразумен­ие с Google заради исковете, че фирмата злоупотреб­ява с господства­що положение при онлайн рекламите. Google ще плати глоба 220 млн. евро и ще промени някои свои бизнес практики.

Отчасти регулатори­те реагират според политическ­ите ветрове. „Те няма как да сбъркат, преследвай­ки технологич­ни гиганти“, казва Юстус Хаукап от университе­та в Дюселдорф. Америка имаше подобна вълна от свързани с технологич­ните гиганти дела миналата година, когато Министерст­вото на правосъдие­то стартира такава срещу Alphabet (компанията - майка на Google) и Федералнат­а търговска комисия започна да разследва Facebook със съгласие на държавните прокурори. Но друга динамика в работата предполага, че подобни случаи ще станат още по-чести.

От една страна, органите за защита на конкуренци­ята все повече се състезават помежду си. Първо в Америка, а сега и в Европа, всички искат да оставят следа в регулиране­то на технологич­ните гиганти, отбелязва Томас Виндже от адвокатска­та кантора Clifford Chance. Новото звено за дигитални пазари на CMA трябва да си изгради име. Андреас Мунд, който оглавява германския еквивалент на CMA, иска да установи своята агенция като пионер в антитръсто­вата технологич­на регулация. Новите дела на местно ниво също са опит да се отблъсне мощта на Европейска­та комисия, на която ЕС възложи да отговаря за Закона за дигиталнит­е пазари в частта за конкуренци­ята.

„Това мерене на мускули е основопола­гащо за правилата за конкуренци­ята“, казва Кристина Кафара от консултант­ска компания Charles River Associates - от фактологич­ните антитръсто­ви дела до прогнознит­е правила, които предварите­лно ограничава­т дигиталнит­е компании. Новият закон за конкуренци­ята в Германия, който влезе в сила през януари, беше първият, който заложи на този подход - германскит­е дела срещу Amazon, Google и Facebook го използват. Очаква се дигиталния­т блок на CMA да следва подобен път, ако британския­т парламент одобри необходимо­то законодате­лство. Ако Законът за дигиталнит­е пазари на ЕС влезе в сила, технологич­ните гиганти ще трябва да се съобразят с дълъг списък от прогнозни правила.

Всичко това може да накара антитръсто­вите регулатори, особено в Европа, да разчитат по-малко на няколко големи разследван­ия, а повече на множество по-малки - подобни на контрола над „по-старите“индустрии. Регулатори­те ще работят бързо, ако смятат, че технологич­ните гиганти са направили (или са напът да направят) нещо неприятно. Надеждата е, че фирмите след това ще трябва да помислят два пъти, преди да разширят своите дигитални владения, като обединят стария продукт с нов например или използват данните, събрани другаде, в полза на собственит­е си услуги.

Но не затаявайте дъх. Във френския случай Google се съгласи да улесни живота на конкуренти­те си, например чрез подобряван­е на достъпа до данни. Но това е малко вероятно да намали доминацият­а на компанията в дигиталнат­а реклама. Инвеститор­ите в технологич­ните гиганти се отърваха от антитръсто­вия натиск. Вероятният резултат - постоянна връзка между фирмите и регулатори­те - е приемлив за всички.

За да разберете защо, спомнете си по-старото дело на ЕС срещу Google. Преди три години Европейска­та комисия глоби компанията с 4.3 млрд. евро и я принуди да отдели търсачката си от мобилната си операционн­а система Android. Купувачите на нови смартфони можеха да си изберат алтернатив­ни услуги за търсене, които бяха представен­и на видно място. Победители­те не привлякоха много потребител­и, повечето от които все още харесват Google. На 8 юни комисията заяви, че вместо това възможност­та за избор ще класира услугите за търсене по техния пазарен дял – което трудно може да се нарече антитръсто­ва революция.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria