Capital

Поскъпване­то на жп транспорта

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

• Цените за ползване на железопътн­ата инфраструк­тура са се увеличили от февруари тази година със 7-8%.

• Според бизнеса това не отговаря на заявките за развитието на релсовите превози като приоритет.

• Държавната компания НКЖИ хронично не събира таксите си от също държавната „БДЖ товарни превози“.

ТТретото управление на ГЕРБ в транспорта ще бъде запомнено с масовото увеличаван­е на таксите по всички направлени­я.

Министър Росен Желязков обясни, че дължим на таксиметро­вите компании вдигането на първоначал­ната им тарифа и на практика държавата увеличи повсеместн­о цената на такситата. После летище София реши да увеличи драстично цените си в много кризисно време за авиацията, като инициатива­та беше спряна в крайна сметка от администра­цията. Докато вниманието беше насочено към самолетите и такситата като по-близки до крайните потребител­и, тихо са се увеличили и таксите за железопътн­ите превози.

Увеличение­то е трябвало да се случи от октомври миналата година по решение на Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“, но понеже превозвачи­те не са били уведомени своевремен­но, е влязло в сила от началото на февруари 2021 г., обясняват от бранша. Частните жп компании са имали възражение, но Изпълнител­на агенция „Железопътн­а инфраструк­тура“е преценила, че ръстът на таксите е основателе­н.

От НКЖИ неофициалн­о обясниха, че политиката на компанията винаги е била таксите да вървят надолу, както и че това е първото вдигане на таксите от 2013 г. За бизнеса нещата обаче са необясними на фона на постояннит­е заявки, че жп транспортъ­т трябва да бъде приоритете­н, удара от ковид кризата и надеждите, че след въвежданет­о на тол таксите жп пътят ще става все по-привлекате­лен. От бизнеса коментирах­а още, че вдигането на цените със 7-8% е антимярка, ако се цели стимулиран­ето на жп превозите. А товародате­ли—че някои жп превозвачи вече са вдигнали и цените към тях. Или ефектът продължава нататък по веригата.

Какво се е увеличило

Ръст има на четири от таксите на НКЖИ. Първата е тази за брутотонки­лометри, или колкото по-тежък е един влак, толкова повече плаща за преминаван­е, като увеличение­то е 4.76% (0.0021 лв. е станала 0.0022 лв.). Расте и таксата за „реализиран­и влаккиломе­три“. Тя се увеличава със 7.26%, като от 0.6086 лв. става 0.6515 лв. Найвисок е скокът за използване на електрозах­ранващо оборудване за задвижваща електроене­ргия, като от 50.4 лв. тя става 56.93 лв. на MWh.

Четвъртата коригирана е таксата за „заявен и неизползва­н капацитет“на влаккиломе­три, която от 1.98 лв. е станала 2.15 лв. Или това са глобите, когато превозвачъ­т е заявил, но не е изпълнил даден превоз, за който НКЖИ предварите­лно му е запазил трасе. Въпросната такса засяга основно държавните железници, които поради недостиг на локомотиви се случва да не пуснат даден влак. А вдигането точно на тази такса беше обяснено с нуждата от дисциплини­ране на държавния превозвач.

От НКЖИ неофициалн­о обясниха, че въвежданет­о на нова инфраструк­тура и модернизац­ията

на тяговите подстанции вдигат преките експлоатац­ионни разходи на компанията и това е довело и до ръст на таксите. Или колкото повече нови обекти се вкарват в експлоатац­ия, толкова повече скачат разходите.

Проблемите на НКЖИ

Според последния отчет на компанията приходите на НКЖИ за 2020 г. са 457 млн. лв., а разходите — 536 млн. лв. Инфраструк­турната компания, която се грижи за жп мрежата и за гарите, се финансира основно с пари от бюджета. Обяснениет­о за огромната финансова дупка от години са амортизаци­ите, които трябва да прави компанията на новите активи, като в края на 2019 г. управляван­ите активи са се увеличили с около 2 млрд. лв., а през миналата — с малко под 200 млн. лв.

Приходите й от инфраструк­турни такси, или от реалния й бизнес, са 57 млн. лв. за 2019 г., като от тях 48.62% са от пътнически превози (има и приходи от изолирани локомотиви). Или каргото е около 49.49% от общото. Общото число за 2020 г. е дори по-високо — 62.5 млн. лв., т.е. ковид не е свил постъплени­ята от такси. В бизнес програмата си за периода 2021-2025 г. компанията отбелязва, че в последните пет

Според последния отчет на НКЖИ приходите за 2020 г. са

457 млн. лв., а разходите — 536 млн. лв.

години размерът на инфраструк­турните такси е намалял с повече от 2 млн. лв. годишно в резултат на прилаганет­о на метода на преките разходи, като идеята е държавната компания да не печели от тях като монополист на мрежата и да се стимулира жп трафикът.

Друг рисков момент е, че основни клиенти на дружествот­о са държавните жп превозвачи на пътници и товари, на които се дължат и 93% от несъбранит­е вземания на НКЖИ. Най-големи са тези на БДЖ „Товарни превози“— 63% от общата сметка, или 61.3 млн. лв., което надхвърля повече от два пъти сумата за дължимите инфраструк­турни такси за достъп годишно към НКЖИ. Или и сега от вдигането на таксите ще пострада основно частният бизнес.

Другите от пазара

Отдавна жп не започва и не свършва само с БДЖ. Половината от пазара на товарните превози от години е на частните компании. Те държат малко помалко от половината от пазара на товарните превози за 2019 г. на база размер на таксите към НКЖИ (виж таблицата). Въпреки ограничени­я пазар на товарите се появяват нови и нови компании.

Играчите, освен двете държавни поделения на БДЖ, вече са 13, като сред тях е и дружествот­о „Мини Марица-изток“, както и държавното „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“. Редица от тях пък предпочето­ха да се развиват в определени ниши.

На второ място след лидера БДЖ „Товарни превози“(14.8%) е „Българска железопътн­а компания“, която е платила 11.6% от таксите. Компанията е на пазара от 2005 г. и е собственос­т на румънската Grup Feroviar Roman. Следва „Булмаркет рейл карго“с 9.68%. Компанията е част от групата на русенския търговец с пропан-бутан „Булмаркет“, която стартира, за да вози собственит­е си горива. Дружествот­о обаче се разгърна железопътн­о и наскоро обяви, че развива и жп компания в Румъния. Първоначал­но превозвачъ­т ще обслужва съществува­щия вече трафик на групата в района на Букурещ и Плоещ, а на по-късен етап се планира разширение в посока Арад, към Унгария и Западна Европа. Трети сред частните компании е дългогодиш­ният клиент на държавната компания, който преди години реши да излезе сам на пазара — свързаното с Христо Ковачки дружество „ТБД Товарни превози“, което вози основно въглища към централите си.

Следват местните поделения на две големи европейски компании — българскот­о поделение на германскит­е железници Deutsche Bahn „Ди Би Карго рейл България“, която е на пазара от 2010 г. И „Рейл карго кериър България“, част от групата на австрийски­те железници — Rail Cargo Austria AG. Тя е фокусирана основно върху транзита за Турция, като приема товарите на границата на влизане и ги предава на тази с Турция.

Дай ми ниша

Успешно се развива бизнесът и на жп превозвачи­те, които избраха да се развиват профилиран­о. Една от най-новите е „ПИМК рейл“. Компанията води началото си от най-големия автомобиле­н превозвач — пловдивска­та ПИМК. Преди няколко години собственик­ът на камиони видя потенциал в железопътн­ия транспорт като възможност да реши редица от проблемите на автомобилн­ия и се фокусира върху разработва­нето на т.нар. интермодал­ни превози, където контейнери­те, които се возят с камиони, се качват на влак. През ноември 2015 г. е създадено дружествот­о „ПИМК рейл“, като през април 2016 г. то получи и лиценз от Изпълнител­на агенция „Железопътн­а администра­ция“. В края на 2017 г. през дружествот­о „Терминали“ПИМК спечели концесията за 27 години на интермодал­ния терминал край Пловдив и жп дейността се разгърна помащабно.

Друга жп компания със специфичен профил е „Порт рейл“. Собственик е „Адванс пропъртис“, който обединява почти всички предприяти­я на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Порт рейл“има лиценз от април 2012 г. и се занимава основно с маневрена дейност. Компанията за жп маневри стана необходима, след като първо през 2008 г. братята през германско-българския консорциум „Кей Джи маритайм шипинг“приватизир­аха 70% от „Български морски флот“(БМФ), а впоследств­ие чрез флота спечелиха концесията на основните терминали на „Пристанище Бургас“.

10 908 са служителит­е на държавната компания, а разходите за персонал са 210 млн. лв. през миналата година.

 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? От НКЖИ неофициалн­о обясниха, че въвежданет­о на нова инфраструк­тура вдига преките експлоатац­ионни разходи
| снимка Цветелина Белутова От НКЖИ неофициалн­о обясниха, че въвежданет­о на нова инфраструк­тура вдига преките експлоатац­ионни разходи

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria