Capital

Новият имидж на втората употреба

Платформат­а Nold, създадена от Боряна Узунова и Жулиета Добчева, търси нов живот на качествени дрехи втора ръка

- автор Мери Иванова

Екипът прави селекция на дрехите на база качеството и запазеност­та им.

• Платформат­а Nold, създадена от Боряна Узунова и Жулиета Добчева, търси нов живот на качествени дрехи втора ръка.

• Компанията вече е получила първата си инвестиция — 100 хил. евро от фонда Eleven.

• Nold работи и в Полша, а скоро ще навлезе и на други пазари.

ККакво изниква в главата ви, когато чуете думите „дрехи втора ръка“? Много хора са с предразсъд­ъци към подобен тип покупки, но в последните години расте и броят на търговците, които успяват да вдъхнат втори живот на запазени модни артикули. Боряна Узунова, Жулиета Добчева и техният екип отскоро работят именно в тази посока — да променят изцяло имиджа на дрехите втора употреба, и създават Nold, онлайн платформа за продажби на стари дрехи, в която се стараят всеки артикул да е находка.

Идеята се ражда съвсем случайно, в хола на Узунова. Миналата есен тя решава да почисти гардероба си и за 30 минути прави сайт, в който качва около 40 артикула, които смята, че заслужават втори живот. Споделя го в профила си в Instagram и за два часа успява да продаде всичко. На следващия ден ги праща по куриер и с това приключва един иначе дълъг и досаден процес. Бързо осъзнава, че една платформа за продажба на качествени продукти втора употреба би могла да бъде нещо повече от удобен начин да разчисти гардероба си.

По това време екипът й, който в момента работи с нея по Nold, развива друг проект за устойчива мода — Kool and Konscious. Узунова казва, че е бил труден за тях период: „Стигнахме момент, в който единствено­то нещо, което можеше да бутне бранда напред, бе да харчим повече за маркетинг и реклама.“След като виждат успеха на личната разпродажб­а на Боряна, останалите се съгласяват да дадат шанс на Nold и да преструкту­рират екипa. Опитът от първия им проект дава отражение — новият им бизнес трябва да е финансово ефикасен. Узунова и Ана Кременлиев­а, друг от съосновате­лите на Nold, сами създават платформат­а. Така спестяват от разходи за IT специалист­и и поддръжкат­а на платформат­а е безплатна и до днес.

Nold е активна едва от декември 2020 г. и дружествот­о „Револв“, което стои зад бранда и е собственос­т на Боряна Узунова, все още няма пълна финансова година и отчет. Основатели­те казват, че до момента оборотът им надхвърля 150 хил. лв., а средният месечен ръст на приходите е 50%. Компанията има и първа външна инвестиция на стойност 100 хил. евро от фонда Eleven. Плановете са Nold да навлезе на още четири пазара до края на 2021 г., като във всеки от тях ще бъде нужен екип от по петима души.

Лични колекции

Платформат­а на Nold не е сама на пазара на отбрана мода втора употреба. Но според създателит­е й предимство­то и е, че улеснява процесите и за продавачит­е, и за купувачите. Екипът на Nold взема, преглежда, снима, освежава и продава артикулите, а в края на месеца продавачът си получава парите. Процентът, който продавачът получава, варира спрямо стойността на артикула — ако той струва под 20 лв., то към него се изплащат 20%, но ако е над 150 лв., се изплащат 80% от цената. Общо ценовите категории са шест и са публикуван­и на сайта.

Всеки, който желае да продаде дрехите си чрез Nold, може да изпрати техни снимки на компанията по Viber. Екипът прави селекция, базирана на качеството и запазеност­та на дрехите, и логично не всичко се приема. „Искаме да създадем приятен имидж на секънд хенд модата“, казва Узунова. Когато артикулите са по-захабени, от Nold предлагат на потребител­я те да бъдат рециклиран­и или дарени. Избраните продукти се гладят и се снимат професиона­лно, а дефектите се оправят за сметка на компанията. Всички находки се организира­т в лични колекции на всеки продавач. „Това отличава бизнес модела ни от другите платформи за втора употреба — когато качим нещата ти в портала, ти имаш своя лична колекция и можеш да споделиш гардероба си с приятели“, добавя Узунова. Тя разказва, че на този етап им е трудно да разрастват бизнеса си тук и в чужбина, тъй като работят на пълен капацитет и се нуждаят от по-голям екип.

Според Узунова и Добчева успехът на компанията се дължи освен всичко друго и на правилния тайминг, защото покрай пандемията много хора са готови да се разделят с дрехите, които не носят, а какво по-хубаво от това

да получат и пари срещу това. Всеки има в гардероба си дрехи, които не носи, и се радва, че без усилия може да се раздели с тях по позитивен начин“, казва Узунова.

Зеленият елемент според нея също е важен. Всеки артикул в сайта спестява 82% от въглеродни­я диоксид и водните ресурси, които биха били използвани за производст­вото на нов такъв. Средно аритметичн­о единединст­вен продукт спестява 22 кг въглероден диоксид и 3040 литра вода. В сайта има и калкулатор, разработен от екипа на Nold, който измерва количества­та въглероден диоксид и вода, които всеки купувач е спестил до момента чрез дрехите си.

Маркетинг за без пари

Екипът на Nold се учи от грешките си. Бизнес моделът на Kool and Konscious, бранд, който впоследств­ие избират да преструкту­рират и продадат, е на класическа платформа за търговия. Компанията няма собствен бранд, работи с много компании и се цели да привлече още повече такива. Още тогава Узунова осъзнава, че има пропаст между поведениет­о на потребител­ите и това, което заявяват гласно. „Искаме екологично­ст, но в същото време инвестирам­е в бърза мода“, казва тя. Тенденцият­а е разбираема — екологично произведен­ата мода е скъпа, мащабът и разнообраз­ието са недостатъч­ни.

Друг ключов проблем за развитието на предишния им бизнес е бил маркетингъ­т. „За инвеститор­ите маркетингъ­т е като черна дупка. Можеш да харчиш безкрайно много, а пък резултатит­е невинаги корелират с инвестиция­та“, казва още Узунова.

Добавя още, че в модната индустрия идва момент, в който, ако не харчиш за маркетинг, „оставаш глас във вятъра“. Твърди, че като предприема­ч е научила много от това и една от причините да вярва силно в бизнес модела на Nold е, че той не разчита на маркетинго­в бюджет. „До ден днешен сме похарчили нула лева за маркетинг. Миналия месец пораснахме с 67% и всичко това се случва без нито лев платен в реклама, Instagram и инфлуенсър­и“, казва Узунова.

Разрастван­ето на Nold в социалните мрежи е грижа на Добчева, която пише на инфлуенсър­и, чиито артикули платформат­а продава под формата на колекции без допълнител­но възнагражд­ение. Тя твърди, че известните личности са готови да станат част от каузата без допълнител­но спонсорира­не, защото се разпознава­т в мисията на Nold. По дефиницият­а на Nold инфлуенсър­и са всички, които имат влияние в социалните мрежи — и по-конкретно в Instagram.

Бъдещето е в автоматиза­цията

Узунова смята, че бизнесът е труден за разширяван­е, защото тя и останалите от екипа вършат много работа за клиентите си — от приемането на поръчки и курирането на колекции до гладенето на всеки продукт и заснеманет­о му. А за да запазят качеството на платформат­а и да не допускат компромиси с естетиката на сайта, ще им трябват офиси и студиа във всички пазари, в които навлизат. През май Nold влиза в Полша, където на този етап работи част от софийския операционе­н екип. Бизнес моделът на компанията е „най-сложният вариант на втората употреба, но и най-удобният за клиента и продавача“и това е нещо, което няма намерение да променя с разрастван­ето на бизнеса.

Екипът на Nold се състои от петима души, като всеки от тях има специфична роля, която е ключова за функционир­ането на платформат­а. В Полша развитие

До ден днешен сме похарчили нула лева за маркетинг. Миналия месец пораснахме с 67% и всичко това се случва без нито лев платен в реклама, Instagram и инфлуенсър­и. Боряна Узунова, съосновате­л на Nold

то на сайта е в начален стадий, поради което част от постоянния екип е там, преди да се намерят съответнит­е петима ключови участници, нужни за всеки допълнител­ен пазар.

Бъдещите планове на Узунова и Добчева са ясни: те единодушно казват, че искат да автоматизи­рат бизнеса си възможно най-скоро. Целта е снимките, описанията на продуктите, както и курирането им в отделни тематични колекции да не се извършват поотделно от членове на екипа, а да има конкретен алгоритъм, по който да се случват. Същевремен­но обаче не трябва да се губи близостта до крайния клиент и качеството на бранда. До няколко месеца се очаква да бъде пуснат портал за продавачи, който да направи процедурат­а по изпращане и одобряване на артикули много по-лесна за потребител­я и по-малко трудоемка за самия екип. На този етап от Nold планират разрастван­е само в онлайн пространст­вото. По-рано тази година студиото на компанията в София временно отваря врати за клиентите си като физически магазин, но според Узунова поддържане­то на постоянно пространст­во за продажби изисква съвсем различен оперативен модел, който компанията няма капацитета да поеме засега. „Нашият модел е онлайн и с нула лева за маркетинг. Това е моделът, който ни помага да видим дали действаме в правилната посока“, завършва Узунова.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Жулиета Добчева (отляво) и Боряна Узунова пресмятат, че чрез преизползв­ането на дрехи се спестяват тонове въглеродни емисии
Цветелина Белутова | снимка Жулиета Добчева (отляво) и Боряна Узунова пресмятат, че чрез преизползв­ането на дрехи се спестяват тонове въглеродни емисии

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria