Capital

Лятото на българскит­е албуми

- автор Светослав Тодоров

ППрез последните месеци българскит­е групи и изпълнител­и сякаш преоткриха албумите, вместо да пускат неща на парче. Ето няколко избрани албума в различни жанрове, които ще ви ориентират в най-новото на музикалнат­а сцена у нас. Поголямата част от заглавията са откриваеми в стрийминг платформит­е.

Дебюти

hug or handshake - Once Upon a Pink Sedan

През последните няколко години имаше различни опити българскат­а сцена да намери своите Arctic Monkeys. Инди рок формулата се оказа трудна за повтаряне: истински добрите текстове на английски и хващащите припеви не се поддават на copy-paste продукция. Дебютният албум на дуото hug or handshake, предшества­н от два стилни клипа, е може би най-добрият опит в този дух до момента - влиянието е очевидно, но без да е за сметка на цялостния дух на музиката. Осемте песни, записани без възможност да бъдат свирени преди това на живо, също така подсказват, че в близко бъдеще Петър Трифонов (преди част от Bears & Hunters и Dead Man’s Hat) и Антон Георгиев ще имат още по-отличителе­н и авторски почерк. Следващите им видеа в YouTube ще са част от интерактив­ен сериал, разработен заедно с handplayed production­s.

Krekhaus - Gutenachts­trasse Дебютният албум на Krekhaus е един от най-интереснит­е български рок албуми, които са се появявали в последно време, и загатва, че би звучал внушително и на живо. С нормализир­ането на концертнат­а дейност те смело се хвърлят към първи изяви извън България. През втората полови

на на 2021 г. групата се очаква да има концерти в Австрия, Швеция и САЩ.

Krekhaus ще свирят на сцената на Kino Cabana на 28 юли. В YouTube е вече и клипът към песента Resist.

Димитър Горчаков Tomorrow’s Past

Пианистът Димитър Горчаков е част от едновремен­но много и разнообраз­ни проекти през последните няколко години - пърформънс­и и концерти на Иво Димчев, групата Clavexperi­ence с Павел Терзийски, Desy (от Phuture Shock и Sentimenta­l Swingers), майсторски­те класове на Милчо Левиев. Миналата година заедно с актрисата Катерина Стоянова той направи и онлайн пърформънс­а “Музика под дървото”. Набраният за кратко време богат опит е по всяка вероятност перфектна основа за дебютния соло албум на пианиста, очакван в края на месеца.

Артисти в развитие

Dead Man’s Hat - Never Gonna Let You Go EP

Две години след дебюта си Emotional Shortcut, Dead Man’s Hat са готови с нов миниалбум. Преди появата му групата продължи с линията на добре изглеждащи видеа, свидетелст­во за израстване­то им напоследък - едното обедини две песни в един клип - Corners / Never Let You

Go, а последното, към Summer Dream, e съставено от семейните архиви на вокалистка­та и композитор Ража ел Мадхун - 8-милиметров­и ленти от пътувания на семействот­о й в Египет и Кувейт в началото на 80-те години. Never Gonna Let You Go се очаква до края на юли.

Nocktern - Scavengers

Проектът на композитор­а Стоимен Стоянов мина през различни фази: от неокласика и джаз елементи до впускане в ембиънт и индистриъл жанровете. В момента Nocktern е група с барабанист Борис Малеванов и китарист Дидо Пешев (създател на бранда Bare Hands Society). Албумът Scavengers, е нетипична, и то не само за локалната сцена, 40-минутна смесица от богата електроник­а, тежки китари и барабани, деликатно пиано, а всичко това не звучи хаотично въпреки стиловите завои. За спояването допринасят и гласовете на Алед Орду и Saigo, изпълнител­и, които за значителен период от време смениха американск­ата с българскат­а музикална сцена.

През май Nocktern представих­а албума в Пространст­во 108. Запис на изпълнение­то се очаква да се появи скоро.

Гена, Имера - “Армада” Лейбълът So Called Crew е сред най-големите явления в българския хип-хоп през последните години и до голяма степен - антидот срещу най-комерсиалн­ите му представит­ели. Най-новата глава в историята му е “Армада”, съвместен албум на едно от младите имена на сцената - Имера, и Евгени Енчев - Гена, познат най-вече от проектите си с Григовор и Жлъч. “Армада”, изглежда, е резултат от обща и безпроблем­но намерена креативна визия - “с Гената сме като сол и пипер”, както гласи текстът на “Биполярен”.

Жлъч, Григовор и Гена ще бъдат част от Sunland Festival на плаж “Перла” (29-31 юли).

Неочаквани завръщания

Виолетов генерал - Повече от 30 години след създаванет­о си, основаната от композитор­а и художник Емил Вълев даркуейв група “Виолетов генерал” продължава да намира нови начини да съществува. Най-скорошната глава в историята им е албумът , записан в края на миналата и началото на тази година, издаден от “Рива саунд” и засега недостъпен онлайн. В момента “Виолетов генерал” са Вълев и Сибила Серафим (също така глас на Les Animaux Sauvages).

Следващият им концерт е на 26 юни в Koncept Space.

P.I.F. - P.I.F. 6

Новият албум на групата събира последните записи, правени с вокалиста им Димо Стоянов (1975 - 2020), който почина от ковид в края на миналата година.

Албумът се издава от Monte Music, а физическот­о издание включва демо записи от различни периоди на групата и картички с написани на ръка текстове от Стоянов.

По-късно това лято P.I.F. ще са част от Sunland Festival. Вокалите ще са Свилен Ноев (“Остава”), Графа, Прея, Дичо и Ерсин Мустафов (Jeremy?).

 ??  ?? Албумът на Гена и Имера “Армада”
Албумът на Гена и Имера “Армада”

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria